Nederlandse soldaten mishandelen Iraakse gevangenen door ze midden in de nacht wakker te maken, nat te spuiten en bloot te stellen aan lawaai. Die arme bloedjes van gevangenen, toch. Mogen hun handen dichtknijpen voor zo’n knuffelpartij. Wie kan zulk nieuws nou het beste gebruiken? Is dit een Wouter Bosstreek of begint Marijntje Gijzen ook ingespeeld te raken? Voor de oosterse maffia is dit koren op de molen en als je last hebt van godslastering lees dan vooral niet verder. De christenhonden lusten er geen brood van.

Op een Amsterdams binnenterrein staat een oude kastanje te versterven. Den Haag vreest voor zijn kastanjes, ten prooi gevallen aan een mysterieuze boomziekte. Die in de tuin van mijn achterburen, de scheefgegroeide oude reus van dit binnenterrein, slaat zwart uit. De kastanje in de tuin van mijn vorige huis had er ook al last van. Vol goede moed begint de lente met feestelijk groen en bloesem, en vanaf half juli is het kwakkelen; geen fraai gezicht.

Belastingen betaal ik niet meer totdat Nederland seculier is. Hoezo bestaan er nog overheidsinstituten met het predikaat christelijk? Dat is in strijd met scheiding tussen kerk en staat en een groeiend aantal religieus verdwaasden stelt zich hiermee buiten de wet, en degene die op ze stemt ook. God is een Führer met één opmerkelijke eigenschap: hij bestaat niet. Wie wel bestaan, des Almachtigen aardse knokploegen, zijn de moordenaars van het gezond verstand. Nooit vinden we nog voldoende leeuwen, waaraan we ze kunnen voeren: priesters, predikers, geestelijke voerlui.

Hoefgekletter der moorse horden klinkt op de stuivende steppe. Gesluierde bruiden spreiden vol verwachting voor hun gebaarde bevrijders. Hollands duinenrij vecht een verloren slag; aan het inklinkende veen vreet het zilte nat, en aan de Haagse kastanjedreven, en stadstuinen in mokum & maasstad.

Op mijn dak waakt over tuinen, daken, schotelantennes de wickerman. En op een mooie dag gaat hij de weg van alle wickermen. De buurt wil hem weghebben. Pas als ik het zeg, en nou allemaal koppen dicht, of ik steek er een geit in.

[i][in reactie op de dreigbrief van de belastingdienst mbt de beslaglegging van mijn girorekening: dachten jullie nou echt dat ik op jullie ging zitten wachten? Ik ben de Roy van Zuydewyn niet.] [/i]


4 reacties

Prlwytskovsky · 29 november 2006 op 19:40

[quote]Nooit vinden we nog voldoende leeuwen, waaraan we ze kunnen voeren[/quote]
Let wel beste vanLidt: als je de ergste aan de leeuwen voert dan wordt de iets minder erge de ergste! Hoelang kun je blijven voeren?

arta · 30 november 2006 op 09:25

Dit stukje was bijzonder om te lezen, omdat er meerdere onderwerpen werden behandeld, die ieder in een eigen stijl beschreven werden. De overgangen begreep ik daardoor niet zo goed! Ik moest steeds even omschakelen.

Eén vraagje: wat is een wickerman?

vanlidt · 30 november 2006 op 10:01

Een wicker man is een pop van riet die bij de zonnewende in brand wordt gestoken, bij voorkeur met een offer erin. Er bestaat een cult-griezelfilm uit 1973 getiteld the Wicker Man. Daarvan is onlangs een remake gelanceerd.

Dees · 30 november 2006 op 19:55

[quote]Hoezo bestaan er nog overheidsinstituten met het predikaat christelijk? Dat is in strijd met scheiding tussen kerk en staat en een groeiend aantal religieus verdwaasden stelt zich hiermee buiten de wet, en degene die op ze stemt ook.[/quote]

Bis bis..

Je bent de enige die zo’n kort stukje weergaloos spannend weet te maken. En van het begin tot cursief gedrukte voetnoot heb ik ervan genoten.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder