Van mij mogen ze het land uit! Nee, [i]moeten[/i] ze het land uit.
Oei, daar komt mijn ware aard naar boven. Er is iets vreselijks gebeurd en de emoties krijgen de overhand. Na de moord op Theo hoor ik meerdere betogen over de moord. Enkelen spreken hun goedkeuring uit over de rituele(?) slachting. Ik hoor een jonge man zeggen dat het zijn eigen schuld is, dat ‘we’ vuur met vuur moeten bestrijden. Dan denk ik: OK, jij je zin. Vanaf nu, oorlog!

Ik ben het dus met die jonge man eens. We moesten maar eens vuur met vuur gaan bestrijden.

Laten we beginnen met een heel simpel gegeven. Nederland is het land van de tolerantie. Schijn of niet, dat laat ik even in het midden. Wil je hier wonen dan respecteer je onze wetten en onze huisregeltjes. Wil je hier je eigen cultuur etaleren: leuk! Neem mee wat je kunt dragen. Laat ons meegenieten van je gewoonten, gebruiken, kleuren en geuren. Maar onthoud één ding: het respect moet wederzijds zijn.

Ik heb gisteren veel gehoord en gezien. Gelukkig ook veel moslims die het gebeuren zwaar veroordelen. Hoewel altijd weer die ondertoon. Erg verontrustend. Die ondertoon van ‘mmmmjaaa, het was toch eigenlijk ook een beetje Theo’s eigen schuld. Hij mag zulke dingen niet zeggen. Fout, fout, fout… verkeerde antwoord. U gaat niet door naar de volgende ronde. U gaat terug naar af. Naar waar u vandaan komt. Want wij zijn een verschrikkelijk tolerant land. En daar hoort u niet meer in thuis.


23 reacties

pepe · 4 november 2004 op 08:11

Een echte Viking-column, recht uit jouw hart. En dat mag!!

John_van_Leverdingen · 4 november 2004 op 09:12

Hi Hi, Nederland een tolerant land?
Zelf woon ik in Limburg, we zijn al heel wat langer gewend minder tolerant te zijn. Al eeuwen zien we het feit als de huizenprijzen met 5% zakken worden we overvallen door een invasie Duitsers (nee hoor, de beste van hun soort blijven lekker in eigen land)
Het gekke is dat die Duitsers als het ook maar effe kan weer terug gaan naar hun vaderland. Waarom? Duitsland heeft neo-nazi’s. Dat klopt. Maar die zie je, dat zit niet verborgen in de hersens van een willekeurige buurman.
In Nederland niet. Daar zit in iedereen een wrok en woede tegenover van alles en nog wat. Vandaag tegen Theo van Gogh, morgen tegen Hans Teeuwen en overmorgen tegen de parkeerbeambte die je net voor het instappen een briefje onder je ruitenwisser duwt.

In mij zit die ook. Dat uit ik dan schriftelijk. Ik heb vanmorgen mijn onverbreidelde woede geuit in een brief aan Jan-Peter. Goed, zijn adres had ik niet zo snel, dus heb ik hem maar aan de Rijks Voorlichtings Dienst gestuurd. Mijn woede heb ik erin geuit over het feit dat Jan-Peter zijn felicitaties aan Bush overbracht en op een verder ‘vruchtbare samenwerking’ hoopte. Dat is toch puur extremisme. Oorlogszucht!

Ik ben het weer even kwijt. Maar hoe uiten andere Nederlanders dat. Die het adres van de RVD niet zo snel bij de hand hebben. Die dezelfde wrok en woede voelen.

Viking schrijft in zijn column ook dat de tolerantie in ieder geval grenzen heeft bij, ja bij wie eigenlijk?

Ik geef toe: ik ben niet tolerant. Net zo min ik het vertik om een uur in de rij te staan op een postkantoor, vertik ik het te stoppen bij dubbelgeparkeerde auto’s en vertik ik het ook om uit te wijken voor iemand die het zebrapad niet gebruikt.

sally · 4 november 2004 op 13:52

Eens!
liefs Sally

Kees Schilder · 4 november 2004 op 14:42

Yep!Hoewel het ontzettend lullig blijft voor de moslims die gewoon net zoals ieder ander hun eigen leven leiden

WritersBlocq · 4 november 2004 op 16:27

Zodra Theo van Gogh zich op mijn netvlies wilde boren middels tv, zapte ik weg.
Deze moord heeft niks met moslims of geloof te maken, maar met karakter.

Kicken column Viking!

Ma3anne · 4 november 2004 op 18:51

Niet mee eens. Ik mis nuancering en houd niet van stereotypering die tot het zondebokmechanisme leidt.

Bakema_NL · 4 november 2004 op 19:33

Viking……..ik schud je de hand.

[quote]Ik hoor een jonge man zeggen dat het zijn eigen schuld is, dat ‘we’ vuur met vuur moeten bestrijden. Dan denk ik: OK, jij je zin. Vanaf nu, oorlog!

Ik ben het dus met die jonge man eens. We moesten maar eens vuur met vuur gaan bestrijden.[/quote]

Vooral dit bovenstaande kan ik me helemaal in vinden, want dit is toch echt waar we naar toe gaan, of we het nu willen of niet……….want hebben wij wel wat te willen als een van de twee partijen niet wil? En ja, er zitten echt goede mensen bij, maar als puntje bij paaltje komt staan ook die goede mensen tegenover ons, geloof me…..en daar zit het grote verschil tussen “hen” en ons Nederlanders.

Wat ik wel lollig vind….of eigenlijk niet…..is dat over 1 kam scheren, dat mogen wij Hollanders nu vooral niet doen. Maar we leggen wel een voetbalwedstrijd stil als van de 15 000 man er 500 aanstootgevende liederen zingen. Volgens mij is wat er afgelopen dinsdag gebeurt is nog wel even iets belangrijker dan een voetbalwedstrijd, er word alleen geen klote aan gedaan……..en dan noemen ze Amerika een gek land.

John_van_Leverdingen · 4 november 2004 op 19:44

Tja, Bakema, dat is wat ik ook eigenlijk al een tijdje denk.
Inderdaad het zijn maar een paar extremisten, maar wél Islamieten.
Dus stel je krijgt een godsdienstoorlog waar je echt de keuze moet maken voor de ‘ene’ of de ‘andere’ partij. Wat kiezen al die Islamieten dan: gaan ze met de ‘heidenen’ mee of met de geloofsgenoten, die weliswaar in hun ogen veel te extremistisch zijn, maar wél gelovig.

ignatius · 4 november 2004 op 20:28

Opzouten met peper in hun reet!
Vraag me alleen af hoe de goeden van de kwaden te scheiden, of zal Allah de zijnen eruit pikken? En als Allah zich vergist? 😉

Li · 4 november 2004 op 22:51

Ook ik ben boos. Hartstikke boos. En bang ook. Bang voor die lont in het kruidvat. Maar dan zie ik in mijn kindergroepje bruin en blank samen spelen. De één krijgt les over Allah en de ander over God en zij zien het verschil niet. Ze vinden elkaar lief en aardig. Spelen en delen met elkaar. Hoelang nog? Wanneer wordt hun geest vergiftigd met angst en haat? Maar belangrijker: hoe kunnen we dat voorkomen?:dunno:

Li

melady · 4 november 2004 op 23:33

[quote] of zal Allah de z(w)ijnen eruit pikken? En als Allah zich vergist?[/quote]

Melady 🙂

viking · 5 november 2004 op 08:06

@ Ma3anne, dan mis je duidelijk de boodschap. En ‘nuancering’ kan wat mij betreft de pot op! Dat hele genuanceer heeft ons daar gebracht waar we nu zijn. Gisteren Rondom Tien gezien? Dan had je een sterk staaltje nuancering kunnen zien. ‘Het had natuurlijk niet mogen gebeuren. MAAR…’ en werd de schuld weer bij Theo gelegd.

En het ergste van alles: niet alléén bij Theo. Bij onze liberale mentaliteit.

De bal ligt nu bij de Moslims. Ik wil uit hun mond horen dat zij onvoorwaardelijk Nederlander willen zijn en de moord op Theo veroordelen. Geen gemaar en geen verzachtende omstandigheden voor een daad als deze.

@ Paco: het is helemaal niet lullig voor de goede moslims omdat die, zoals ik toch heel duidelijk schrijf welkom zijn! Maar ze dienen wel aan bovengenoemd criterium te voldoen.

tontheunis · 5 november 2004 op 09:33

Tja, jongens en meisjes…
Dan worden we toch door de feiten nogal hard met onze neuzen op de waarheid gedrukt. Tegen Van Gogh was een Fatwa uitgesproken door… een Islamitische Moefti, een soort religieuze rechter. Die Fatwa blijkt ook te bestaan tegen Hirsi Ali, Cohen, Wilders, Verdonk en zo nog wat mensen. Inmiddels zijn een aantal van hen op stel en sprong en met politiebewaking ergens ondergedoken. Er zijn weer onderduikers in dit land! Zestig jaar na dato…

Een Islamitische religieuze rechter die in ons land doodvonnissen uitspreekt. Gebedshuizen waar Imams de haat prediken tegen alles wat ook maar enigszins kritisch is ten opzichte van hun geloofsovertuiging. Gevolgd door moordaanslagen en bedreigingen.
Zijn ze verdomme helemaal belazerd? Ik maakte gisteren kennis met een Turkse schoonmaakster die urenlang poetste of haar leven er vanaf hing. Nee, ze wilde niets drinken want het was Ramadan. Zo aardig, zo vriendelijk, zo behulpzaam. De andere kant…

Viking, je hebt gelijk. Ik roep het ook al een tijdje. Optieffen met dat geteisem. Mijn land uit. De religieuze rechters het eerst, de orthodoxe Imams er meteen achteraan! En alles, álles wat onze democratie aantast van Islamitische huize: weg! Weg! Weg!
Maar laat die lieve mevrouw met rust…

TT

R@@F · 5 november 2004 op 10:16

Klasse lange…..

EN helaas zo waar.

R@@F

Fred · 5 november 2004 op 10:29

Gooien we dan ook de Nederlandse extremisten het land uit? Gelijke monikken, gelijke kappen dunkt mij.
Zo praten lost domweg niets op en heeft ons gebracht op het punt waar we nu zijn. Het is NU de tijd voor bezinning, maar we staan wel op het randje. Randdebielen horen hier niet thuis. De rest is welkom. Het is namelijk niet mijn land, maar ONS land!

Mar · 5 november 2004 op 11:37

Dito!
Helemaal met je eens!

viking · 5 november 2004 op 11:54

Fred! Wat mij betreft mogen alle extremisten het land uit! Daar heb je gelijk in maar… tijd voor bezinning hebben we lang genoeg gehad.

Blijf jij maar lekker bezinnen. Ben benieuwd wanneer je uit je droom ontwaakt!

Ma3anne · 5 november 2004 op 13:08

Viking, de boodschap is me niet ontgaan. Zeer zeker niet. En toch blijft mijn boodschap: wanneer mensen als groep gestigmatiseerd worden en geen of vage nuances worden aangebracht, zal ‘de massa’ zondebokken aanwijzen en alle mensen van die groepering over één kam gaan scheren, met alle gevolgen van dien.

De ellende die dan ontstaat is niet te overzien. Denk maar aan 60 jaar geleden.

Fred · 5 november 2004 op 13:18

Ik sluit me 100% bij Ma3anne aan!

Dees · 5 november 2004 op 16:31

Tsja, ik weet het gewoon niet meer. Ik geloof niet in handzame pakketjes goed en kwaad. Het is verleidelijk om daaraan toe te geven, om de wereld om je heen overzichtelijk te houden, maar de waarheid voor mij is dat alles veel complexer ligt. ik geloof niet in een tweedeling, wij en zij, hoe overzichtelijk ook. Het respect moet van twee kanten komen. Ja, dat ben ik met je eens. Maar waar jij jouw geluiden hoorde, hoorde ik “autochtone” geluiden over verschepen, ophangen, vergassen. Mensen die toegeschreeuwd worden om zich te verantwoorden voor de daden van een geloofsgenoot, mensen die als groep verantwoordelijk worden gehouden. Anderszijds pubers die op een portret en een kunstenaar spugen, pubers denk ik dan. Maar dat gaat ook al niet meer op. Mensen die vergoelijken met ja maar, hij had dat niet mogen zeggen. Ik ben het kwijt hoor.

Respect en respect. Ik zou niet weten wie waar moet beginnen en bovendien denk ik dat respect iets is van het ene mens voor het andere mens en niet van geloof naar geloof of van geloof naar niet geloof. Bovendien… weg met dat geloof.

Maar ondertussen met alle zaken waarvan ik weet hoe het niet moet, heb ik geen idee hoe het wel moet om te voorkomen dat we hele barre tijden tegemoet gaan. Ik ben blij voor je dat jij dat wel lijkt te weten. Maar ook ik ben het niet met je eens. Ik realiseer me alleen wel dat ik makkelijk praten heb met al het niet en geen idee van hoe wel.

Bakema_NL · 5 november 2004 op 23:37

[quote]Gooien we dan ook de Nederlandse extremisten het land uit? Gelijke monikken, gelijke kappen dunkt mij.[/quote]

Ja hoor, schop die er maar meteen achteraan, daar kan ik niet mee zitten, integendeel.

En bezinning? Ga toch weg man, dat is het enige wat wij Nederlanders schijnen te moeten doen…..ik geloof dat we daar nu wel een keertje mee klaar zijn, we blijven ons bezinnen tot we een ons wegen. Het is tijd voor keihard optreden. 150 radicalen zijn bekend, dan kan er best een vliegtuig geregeld worden met 150 zitplaatsen, ga lekker met je radicale bek ergens anders spelen, lijkt me niet zo moeilijk.

viking · 6 november 2004 op 18:37

@ Ma3anne. Je doet alsof ik moslims stigmatiseer. Dat doe ik niet. Ik heb het niet over moslims in het algemeen. Die zijn tenslotte de goedheid zelve. Net zoals christen. En joden.

Typisch he, hoe al die religieuzen zo met zichzelf zijn ingenomen.

Maar even terug naar mijn column: hou op met dat gezeur over stigmatisering. Zoals ik al zei: zij zijn aan bal. Laat ze maar eens een signaal (ik ga onderhand over mijn nek van dit kutwoord) afgeven. Ik heb weinig zin meer om me in alle bochten te wringen op als Nederlander in mijn eigen land geaccepteerd te worden zoals ik ben.

En dan nog even los van het feit of het hier over moslims gaat of over christen. Ik laat me door geen paus en ook door geen andere leider voorschrijven hoe ik mijn leven moet leiden. Moet ik me nu buigen voor een vreemde religie? NEVER!

We zullen zien hoe tolerant en wreedzaam ons landje over een paar jaar zal zijn…

En wie dan wie stigmatiseert!

Mup · 6 november 2004 op 22:15

Diep in mijn hart wil ik het eens zijn met Ma3, het merendeel van mijn gevoel gaat met de gedachtengang van Viking mee,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder