In het gekrakeel over de verhoging van de aow-leeftijd naar 67 jaar valt regelmatig de term “zwaar werk”. Wat is dat, zwaar werk? Als voorbeelden wordt al gauw de stratenmaker genoemd. Die moet steeds maar met stenen en betonbanden werken en dan nog vaak op zijn knieën ook ! Andere voorbeelden ? Bouwvakkers, brandweerlieden, havenarbeiders, vuilophalers en vul maar aan wat je verder nog hebt gehoord. Verplegend personeel wordt daar ook onder gerekend, zeker wanneer dat veel te maken heeft met bedlegerige patiënten. Is dat werk wel zo zwaar ? Is het lichamelijk zo zeer inspannend ? Ja, ik kan met best voorstellen dat iemand met zo’n beroep ’s-avonds thuis uitgeput op de bank probeert op verhaal te komen! Maar toch…..

Er is in de loop der jaren erg veel verbeterd in de arbeidsomstandigheden van met name wat men dan “handwerklieden” pleegt te noemen
Ik heb ze zelf bezig gezien in vroeger jaren. De bouwvakker die op de bouwplaats het beton met de kruiwagen naar de bekistingen brengt, die met stapeltjes stenen op zijn schouder wankele laddertjes beklimt om de metselaar in staat te stellen de muren op te trekken. En enkel door pure mankracht kwamen de dakpannen op hun plaats. Nu zie je op bouwplaatsen torenhoge kranen, wemelt het van de bouwliften en rijden de betonmortelcentrales af en aan. En het aantal electrische apparaten, die spierkracht/ handwerk overbodig maken, is talloos.

Op het boerenland is zwaar lichamelijk werk voor de landarbeiders (zijn die er nog wel ?) vervangen door machines. Grote maaidorsers (combines voor ingewijden), mastodonten van bietenrooiers en noem maar op, –met een “machinist” in een glazen cabine die weet welke hendels en knoppen hij moet bedienen—hebben de handkracht van de individuele landarbeider vervangen . Weg de zeis, de sikkel, de riek en de bietenspa!

En de vuilnismannen ? Dagenlang volle zakken tillen komt nog nauwelijks voor; de containers worden door de vuilniswagens zelf getild om ze te legen.

Dit neemt allemaal niet weg dat er ook nu nog wel banen zijn waar het op spierkracht en uithoudingsvermogen aan komt. De arbeidsinspecties, vakbonden en dergelijke houden heus wel in de gaten of de gevraagde inspanningen niet te ver gaan !

Dat er nu bij de discussies over de verhoging van de aow-leeftijd zo nadrukkelijk met die “zware beroepen” wordt gepleit voor handhaving van die leeftijdsgrens op 65 jaar maakt op mij niet zo veel indruk!

Ik zie echter wel ander “Zwaar werk”. Maar dan figuurlijk bedoeld. Vooral voor de vakcentrales (met FNV en Jongerius voorop) die met hun stemmingmakerij hebben geleid tot een verstoring tussen de groeperingen in de SER, speciaal tussen werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers. Het zo geroemde “poldermodel”, om met aanhoudend overleg ook in moeilijke situaties tot een compromis te komen, heeft een ernstige deuk opgelopen….. Bij een verstoring van deze verhoudingen heeft niemand belang. Elkaar de zwarte Piet toespelen verergert de zaak alleen maar.
Derhalve allen die dit aangaat: er is werk aan de winkel. Zwaar werk.

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

SIMBA · 12 oktober 2009 op 09:08

Nou Floor, de gemiddelde stratenmaker begint op 17-jarige leeftijd met werken. Als hij tot 67 moet doorwerken betekent het dus dat die arme man 50 jaar op zijn knieën heeft doorgebracht. (als hij dan tenminste nog knieën heeft)
Je kunt niet alle beroepen over 1 kam scheren hoor.

arta · 12 oktober 2009 op 09:14

Ik vind het ook een beetje kort door de bocht.
Al meer dan een jaar kijk ik naar de bouwvakkers tegenover me (=nieuwe hobby geworden) en als ik zie hoe zwaar hun werk is, ondanks die hulpmiddelen…
Overigens heeft de oude garde (die de komende 20 jaar 65 worden) de eerste decennia van hun werkend leven het toch écht zonder moeten doen…

lisa-marie · 12 oktober 2009 op 09:23

Je scheurt wel erg kort door de bocht.

als je nu nog maar een aantal jaar moet heb je al lang een versleten lijf ondanks de vernieuwingen die voor hen te laat kwamen.
En er moet toch echt nog wel veel met de hand worden gedaan dus vele van hen zijn nog wel echte handwerklieden.
En wat dacht je van andere beroepen zoals de gezondheidszorg.

Als je het andere zware werk eruit had willen laten komen dan had je mijn inziens beter meer met de slot alinea kunnen doen.
Want dat bedoel je waarschijnlijk ook maar komt er echt niet uit.

FatTree · 12 oktober 2009 op 10:35

Respect voor je originele invalshoek.

Hoewel de argumentatie inderdaad te dun is, schept het wel ruimte tot discussie.

Tipje: voor een vraagteken hoeft geen spatie, die mag je direct achter het laatste woord plakken.

pally · 12 oktober 2009 op 13:22

Je doet het zware werk erg gemakkelijk af in je column. Ik had b.v. best de mening van een ervaringsdeskundige willen lezen of zo.
Wel ben ik het eens met je stelling dat geestelijk werk net zo zwaar kan zijn, op een andere manier. Actueel onderwerp, mooie discussiestof :wave:
groet van Pally

Garuda · 12 oktober 2009 op 22:32

Je hebt je zichtbaar vertild aan deze column. Ook visueel schort het hier en daar aan scherpte. Jammer, want het had zo veel meer kunnen zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder