25 – 28 januari

Ik heb een afspraak in Amsterdam. Het is koud, maar zonnig. Ik heb een tijd via twitter gecorrespondeerd met Rob en ga hem nu in levende lijve ontmoeten. Rob reist per trein naar Amsterdam en zal over een half uurtje arriveren, waardoor ik tijd over heb om een bezoekje te brengen aan het openbaar toilet. Ook schiet ik nog een bloemenstalletje binnen. Ik koop een rode roos met een lange doornige steel. We hebben afgesproken dat Starbucks onze ontmoetingsplaats wordt. Ik zou een roos dragen. Het is er lekker warm en ik neem plaats bij het raam.

Er komt een donkere vrouw voorbij met springerig haar. Ze heeft een fiets aan de hand. Er rolschaatst een jonge man voorbij, gehuld in een grijze joggingpak, petje achterstevoren op het hoofd. Mannen in pak met koffers, druk pratende vrouwen in korte rokjes met blote benen, een morsige oude vrouw met een harige witte hond. En dan zie ik van verre een man naderen. Zoekend en bedachtzaam om zich heen kijkend. Ik neem de stekelige roos in mijn mond, en wacht tot hij dichterbij komt. Hij ziet me en lacht.

Robert neemt koffie. Ik drink thee. We kijken wat onwennig naar elkaar en dan naar buiten. Een schoonmaker zet juist een grote zwarte container voor het raam.
‘Gezellig,’ zegt Robert. Ik kijk hem aan. Vindt hij mij raar? Zijn gezicht verraadt niets van zijn gedachten. Ik babbel. Dat doe ik als ik me onzeker voel. Gepest zijn veroorzaakt blijvende schade. Waarom zou iemand bevriend willen zijn met mij?
‘Zullen we naar het Rijksmuseum gaan?’ vraag ik.
We staan op en wandelen door de krioelende mensenmassa naar buiten. De zon schijnt fel. Er staat een man met slangenleren schoenen naast ons bij lijn twee te wachten.

Robert houdt van schrijven. Net zoals ik. Onze liefde voor het woord is wat ons in de eerste instantie bindt. Daarna volgen oprechte interesse en gelijkgestemde humor. We slenteren door het museum langs De Nachtwacht en Het laatste oordeel. Dan gaan we zitten in het restaurant. Praten over boeken en het leven.

Ik breng een bezoek aan praktijk Douw. Mijn fysiotherapeut, Kees, is een jonge arts in opleiding, vertelt hij.
‘De neuroloog raadt dry needling aan,’ zegt hij na het lezen van mijn verwijsbrief. ‘Hm, daar ben ik niet echt een voorstander van. Heb je nekpijn?’
‘Nee, helemaal niet,’ zeg ik, bijna boos, ‘eigenlijk weet ik helemaal niet wat ik hier doe.’ Ik schuif wat heen en weer over mijn stoel. Kees knikt begrijpend.
‘Ik onderschat je pijn zeker niet. En ik ga alles goed bekijken, nek, gezicht en kaken.’

Ik neem plaats op de behandeltafel. Kees draait mijn nek heen en weer en laat me ja en nee schudden.
‘Niets vreemds,’ mompelt hij. Dan drukt hij op mijn kaak, het voelt alsof hij met duizenden naalden tegelijk in mijn hoofd prikt. Ook drukt hij met zijn vingers tegen mijn rechter slaap en de pijn is afgrijselijk.
‘Krijg je nu hoofdpijn?’ wil hij weten. Inderdaad, de oude vertrouwde bonzende pijn boven mijn oog komt opzetten. Kees knikt en laat me overeind komen.
‘Ik denk dat ik weet waar de pijn vandaan komt,’ zegt hij, ‘volgens mij knars en klem je in je slaap.’ Het klinkt vreemd, maar tegelijkertijd ook zo logisch.
‘Ik ga je wat oefeningen meegeven en zal je kaak behandelen, Dry needling lijkt mij onnodig, want aan je nek mankeer je niets.’
‘Goh, dat je van tandenknarsen zoveel hoofdpijn kunt krijgen,’ zeg ik.
‘Zeker kan dat,’ antwoordt Kees en we nemen afscheid.

Manlief hoort mijn relaas aan over het bezoek aan de fysiotherapeut.
‘Doe die oefeningen eens voor,’ zegt hij, ‘ik ga ze ook doen.’ We drukken beiden onze tong in het gehemelte en neuriën NNNNNNNNN. Dan blazen we met bolle wangen. Femke kijkt naar ons.
‘Jullie zijn gek, papa en mama,’ zegt ze en drukt de televisie aan.

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

18 reacties

Nummer 22 · 2 februari 2017 op 13:10

Hmm, ik ben nieuwsgierig wat er tussen de tijd heeft plaatsgevonden voordat je bij Douw terechtkwam. Het is in dit dagboek verhaal zo abrupt afgebroken. Niets van een ‘afscheid’, ieder op weg naar de gekozen bestemming en een afscheid? Waar is de roos gebleven? Aan Rob/Robert gegeven? Aan Kees? Mee naar manlief? Voeg manlief niets over de ontmoeting met Rob/Robert ?

Maar, naast deze vragen, weer een compliment. Mooi beschreven!

    NicoleS · 2 februari 2017 op 13:13

    Vragen mogen bestaan Ruud. Voor het voorafgaande aan Douw, zie column DD 24. ( de neuroloog) het zijn dagboekdelen. Niet alles krijgt een verklaring?

Mien · 2 februari 2017 op 13:18

Eens met Ruud. Nu nog wat flasbacks toevoegen en dan wordt het een crimi. Daarin moet ik ook altijd puzzelen. Een soort Cluedo wordt het dan al snel. 😉

NicoleS · 2 februari 2017 op 13:22

Hmm ik zal het voor mijn boek aanpassen. Kan in twee regels. Dank heren. ?

Mien · 2 februari 2017 op 13:24

Vlot het boek al een beetje? Wanneer ga je het uitgeven?

    NicoleS · 2 februari 2017 op 13:29

    De DDs worden een boek. Maar ik ben nog niet klaar. Ik ga door tot 50 delen. Desnoods publiceer ik in eigen beheer. Het duurt nog wel even dus. Dit deel vind ik zelf wat minder. Ga ik in mijn boek aanpassen

Karen.2.0 · 2 februari 2017 op 14:05

Je hoeft idd niet alles te verklaren. Maar als lezer van de DD-delen in boekvorm zou ik het fijn vinden om (in een deel verderop) te lezen hoe dingen aflopen, anders loop je het risico dat het losse flarden worden en blijf je met een hoop vragen zitten. Denk tzt nog even aan die Quickscan 😉

Blanchefort · 2 februari 2017 op 14:57

De tijden dat je naar het Rijks kon zonder een reservering liggen al lang achter ons. Op een of andere manier is dit een vervreemdend stuk. En daardoor juist heel intrigerend. Goed gedaan!

    NicoleS · 2 februari 2017 op 15:13

    Nee dat kan nog Blanchefort. Je kunt zomaar heen zonder reservering. ?

Nummer 22 · 2 februari 2017 op 15:00

Crowdfunding starten als je klaar bent. Kijk maar s via google naar’ zelf een boek uitgeven’ vele aanbieders en ook review mogelijkheid door professionals. Dus… Om denken en je eigen’ blik’ los durven laten? 1 tip ..maak er ook een E-book van!

    NicoleS · 2 februari 2017 op 15:17

    Ja de plannen zijn er. Maar ik ben nog maar halverwege hoor. Duurt nog wel even.

Trebor · 2 februari 2017 op 15:16

Goede beslissing om even je zinnen te verzetten, lijkt mij. De lacune in het verhaal is natuurlijk prettig prikkelend. Ben erg benieuwd hoe dat er in de definitieve versie uit gaat zien. Of kun je al een tipje van sluier oplichten? Schrijfstijl is weer prima.

van Gellekom · 3 februari 2017 op 11:40

Wij wachten in spanning af 😀

NicoleS · 4 februari 2017 op 12:57

???

Geef een reactie

Avatar plaatshouder