Ze is zeven jaar. Kent de kleuren niet uit elkaar, kan niet tellen tot zestig. Ook niet na veel proberen. Geen kind ontwikkelt zich op gelijke wijze, maar bij haar gaat het wel erg traag. Onbegrip, stemmingswisselingen en woedeaanvallen.

Wat kan er mis zijn met onze dochter? De huisarts verwijst ons naar de reguliere psychiatrische hulverlening. Een noodgedwongen tweede keuze omdat de particuliere hulpverlening niet binnen ons budget past.

In december komen we er voor het eerst. Drie verschillende hulpverleners maken op uiteenlopende momenten kennis met onze dochter en haar lievelingsknuffel, een roze dolfijn. In april komen ze tot de conclusie dat ze ons niet verder kunnen helpen. Men twijfelt tussen drie mogelijke diagnoses, namelijk een zware depressie, ADHD, en de laatste, maar zeker niet de minste, Autisme, geen idee welke vorm.

Ontdaan rijden we naar huis, met een verwijzing naar de Pendule, een psychiatrisch ziekenhuis dat ons gerichter kan helpen om tot de juiste diagnose te komen. Daarin zijn zij gespecialiseerd.

Het intakegesprek bij de pendule verloopt rommelig, omdat deze valt op onze eerste vakantiedag. De auto zit tjokvol en neemt met een luide bonk de hordes in het straatje achter het ziekenhuis, in de gedaante van hoog uitgevallen verkeersdrempels.

Een fors uitziende kordate dame begroet ons na een uur wachten in de wachtkamer. Ons kroost, dat uitkijkt naar de vakantie, was al een half uur geleden klaar met wachten en niet langer zoet te houden met schilderijen bestuderen en rozijntjes eten.

De kordate dame is leidster van de afdeling Speedboot. Een cynisch lachje krult om mijn lippen na het horen van deze benaming. Naast haar staat een ja- knikkende jongedame met de uitstraling van een diepvrieskip. Ze is bijna afgestudeerd psychologe, zo verzekert de leidster ons. Aanwezig om mee te luisteren, tezamen met de haast afgestudeerde psychiater, een blonde jongedame in strakke outfit. Dit alles naast onze eigen hulpverlener, die met ons mee is gekomen, en wijzelf. Het lijkt haast wel of we een TBS kliniek bezoeken om een ernstig gestoorde moordenaar te laten onderzoeken.

Kort gezegd moet onze dochter maximaal zes weken in het ziekenhuis verblijven. Ook wij, de ouders, dienen zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Met een beetje geluk krijgen we daarna misschien een diagnose. Let vooral op het woordje misschien. De naam van de afdeling heeft duidelijk niets gemeen met de duur van een onderzoek daar. De twee dames in opleiding zitten er zwijgend bij, maar schrijven driftig mee.  Wekenlang heen en weer naar Duivendrecht wordt een aardige uitdaging. De volle auto die op de parkeerplaats staat, is geleend, omdat wij niet in het bezit zijn van een eigen bolide.

Na afloop van de intake vertrekken we zwijgend naar ons vakantieadres, de kinderen achterin met hun buit, gekozen uit de snoepautomaat.

Een lange tijd lang geleefd worden zonder garanties. En dat alles zonder reserves. Want die zijn uitgeput. Om nog maar te zwijgen over hoe heftig een dergelijke opname voor ons meisje zal zijn.
‘Tja,’ zeg ik tegen mijn man, het afbouwen van mijn antidepressiva zal ik dan maar uitstellen. ‘
Mijn man antwoordt niet en kijkt naar onze dochter. Ze speelt met wat takken bij het vakantiehuisje. Onze schat. Voor ons geen aandoening, maar een geliefd kind. En we zouden alles voor haar willen doen. Naar de maan als het moet. Maar hoe weer terug?


NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

19 reacties

Meralixe · 29 juni 2016 op 08:16

Lastig reageren daar je nauwelijks kunt uitmaken in hoe verre het autobiografisch is. Sterkte?

    NicoleS · 29 juni 2016 op 08:20

    Volledig autobiografisch helaas. Dank voor je reactie

van Gellekom · 29 juni 2016 op 08:46

Heel erg moeilijk

Bruun · 29 juni 2016 op 08:46

Wat een heftige periode voor jou en je gezin. Heel mooi geschreven. Veel sterkte toegewenst!

arta · 29 juni 2016 op 12:22

Herkenbaar.
Eén van mijn kinderen werd ook uiteenlopend gediagnosticeerd. (Van depressief, vervelend kind, ADD, ADHD, vervelend kind, toch depressief, Asperger, Passief agressieve vorm van autisme, PDDNos, vervelend kind tot autistisch) Ik heb een opname tegengehouden, omdat, op het moment dat een kind iets ‘mankeert’, veiligheid mij heel belangrijk lijkt. Ik weet niet of dat de juiste beslissing was, maar het gaat goed nu.

Ik wens jullie enorm veel sterkte in dit energieslurpende traject! Blijf denken vanuit je hart. Jij voelt jouw kind, hulpverleners denken over je kind. Dat is een groot verschil.

    NicoleS · 29 juni 2016 op 12:25

    Doe ik. Ik heb ook enorm getwijfeld. Maar ze kunnen ons niet helpen zonder diagnose, zeggen ze. Maandag begint het feest. Dank voor je reactie. De reactie vervelend kind is overigens herkenbaar.?hebben we ook al gehoord.

Esther Suzanna · 29 juni 2016 op 12:51

Waarom wil je dit voor je kind? Is het écht nodig? Komt de behoefte aan een diagnose voort uit school? Heeft zij zelf veel last van haar ‘anders’ zijn? Allemaal vragen die zich bij mij aandienen omdat het traject wat jullie in lijken te gaan mij behoorlijk heftig, klinisch, duur en vooral ook schadelijk lijkt.

    NicoleS · 29 juni 2016 op 13:14

    Wel wilden ervan afzien. Maar onze hulpverlener kan ons dan niet meer verder helpen. En dan raakt ze verder op achter. Geloof me wel hebben alles geprobeerd maar ze zeiden dat deze doorverwijzing niet zomaar werd gedaan. Eigenlijk komt het erop neer dat wel haar schaden Door niet te gaan. Vandaar dat wel het proberen. Wij zijn er de hele tijd bij. Ze is niet alleen

      NicoleS · 29 juni 2016 op 13:15

      Mijn Samsung maakt van we steeds wel zie ik. Zucht. Het moet dus we zijn ?

        Esther Suzanna · 29 juni 2016 op 13:40

        Zelf zeer weinig vertrouwen in de kundigheid – (eigen ervaringen) – van de Nederlandse hulpverlening wens ik jullie veel wijsheid en kracht toe. Zoals Arta zei, en jullie zelf als ouders ook weten/voelen, staat veiligheid voorop. Kinderen die de wereld minder goed/snel begrijpen en daar al vroeg op worden aangesproken zijn kwetsbaar. Kinderen zijn sowieso kwetsbaar. Een enkeling daargelaten 😉

          NicoleS · 29 juni 2016 op 14:11

          Inderdaad. Als het isabel slecht bekomt stoppen er er ook mee. We zitten er met onze neus bovenop en houden het in de gaten.

Snarf · 29 juni 2016 op 18:37

Vanuit een meelevend hart wens ik jullie kracht en uithoudingsvermogen. Goed onder woorden gebracht, Nicole. Klavertje 4 voor jou.

Blanchefort · 29 juni 2016 op 19:34

Erg intens en heel veel kracht gewenst. Mijn echtgenote worstelde jaren lang met bipolaire stoornis; veel opnames in ziekenhuis. Uiteindelijk wel goed onder controle met medicatie. Toen ongeneeslijke kanker bij haar werd geconstateerd zeiden we: “Dit is ten minste wel uit te leggen aan anderen.”
En Speedboot. Dat verzin je niet.

    NicoleS · 29 juni 2016 op 19:43

    Dank voor uw reactie. Akelig dat uw vrouw ook zo veel ellende moest Door maken.

Dees · 1 juli 2016 op 09:59

Ik ben net als Esther huiverig voor Nederlandse hulpverleners, volgens mij moet je veel mazzel hebben om een goede te treffen.

Mijn tip zou zijn, houd regie. Dat klinkt logisch, maar ik denk dat je op je qui vive moet blijven.

En veel sterkte. Verschrikkelijk om je kind uit handen te geven, bestwil of niet.

    NicoleS · 1 juli 2016 op 12:17

    Wel hebben inmiddels besloten om er toch vanaf te zien. Ik heb, heel brutaal, een lerares gebeld van haar nieuwe school. Die heeft me afgeraden om dit door te zetten. Er is een huispsycholoog aanwezig op haar nieuwe school die ons en onze dochter kan observeren. Wij wisten niet dat dit mogelijk was. Instanties werken nl niet echt met elkaar samen. Waarschijnlijk komen wel bij Spirit of stichting Mee terecht. De onderwijzeres had daar goede ervaringen mee. Dank voor jullie feedback. Met name Arta en Esther. We hebben daardoor echt een zetje gehad in de goede richting om tot dit besluit te komen. Alle anderen ook hartelijk dank. Heeft me echt geholpen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder