Het jaar is al een week oud en ik heb nog niet één, goed noch slecht, voornemen kunnen bedenken. Voor mezelf bedoel ik dan, want de takenlijsten voor de rest van de mensheid lijken mij evident. Ik rook niet en drink wel, en beide met structurele overtuiging. De kwellende kwestie of ik op zes januari Caspar, de enige Driekoning met een migratie achtergrond, bij de kerststal zal zetten, vooraan, geïntegreerd dan wel achteraan, of op zolder achter het hek laat staan, heb ik eind vorig jaar na een studie bij Pauw, Humberto, Jinek en DWDD, al opgelost. Twijfels zijn er nog wel of ik deze wijze in watten beschut in een aparte doos laat overzomeren of in een multiculturele kist, gehuld in een krant van onbesproken redactie. Tot de kerstbeeldengroep die we vroeger thuis hadden, behoorde een knielende herdersjongen met een lam op de arm, dat ik zo aandoenlijk vond, dat die nog in de kamer achterbleef tot zo ongeveer, in hedendaagse tijdrekening, de Canal Pride de ankers licht. Ik kom in huis na een dag op de kleuterschool en zie: hij is er nog. Het is de kracht van de symboolreligie. Dat geeft een geruststellend gevoel. Een andere ingeprente emotie heeft te maken met het traditionele carbidschieten met melkbusdeksels hier in de regio. Zonder die diepe doffe dreunen, repeterend als de jaren zelf, wordt het nooit Nieuwjaar. Zijn er dan nog meer tijdankers nodig? Wie de heldere lichtheid van het bestaan wil leren leven, kan beter voornemen nalaten.

7 januari 2017  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

11 reacties

Nummer 22 · 8 januari 2017 op 10:09

Ach, het woord ‘religie’ zegt genoeg. De wortel van het kwaad voor het eigen gelijk.
Als symbool religieuze uitingen een gerust gevoel geeft,dan begrijp ik nog meer niet dat symbolen worden ingezet voor dat eigen gelijk. Poppenkast noem ik dat: Afbeeldingen die vanuit de ogen van een ander religie duivels (wat zijn dat?) zijn, maar zelf de eigen symbolen (bijv. hosti, wijwater, wierook en een paus als ‘heilige vader” als het allerhoogste aanvaarden. Enfin, onze wereld staat door religies en economische geo- politieke spelletjes gewoon in brand.

Carbidschieten is net zoals de Zwarte Cross, Ongeschminkt en onverdeeld naar de naar de school met den bijbel in Putten (bijvoorbeeld), Moskee bezoek met kleedjes markt, Hari hari krisna en hindoeisme, etc.etc. Processies, kermis= Bier, Zuipen, Vechten en Neuken.
Lol? brrrrr

Jouw column heb ik 2x gelezen. Mooi gedaan om mij tot deze reactie te hebben verleid. Do not take it personally!

Esther Suzanna · 8 januari 2017 op 11:44

Mooi stuk alliteratie Streeksteek of Trebor. Sommige zinnen zijn zo snedig. Heel mooi.

Ik denk dat ik mijn naam ook maar eens ga aanpassen. Geeft weer een frisse kijk op zaken. 🙂

Karen.2.0 · 8 januari 2017 op 13:39

Niets meer voornemen lijkt me een prachtig voornemen. Het komt tenslotte zoals het komt en het gaat zoals het gaat, niewaor? Erg mooi geschreven Treeb 😉

Karen.2.0 · 8 januari 2017 op 14:12

De wereld is ‘zo’ denken? Ben benieuwd naar een column van jouw hand over deze bewering 😉

Karen.2.0 · 8 januari 2017 op 14:35

Misschien kwam het door de vreemde zin ‘de wereld is zo denken’ dat ik er niks van snap, maar dat terzijde 😉 . Case closed wat mij betreft.

NicoleS · 8 januari 2017 op 15:07

Goed geschreven weer.?

Nummer 22 · 8 januari 2017 op 17:49

Case? Hmmm

Mien · 8 januari 2017 op 23:10

In Portugal schieten ze met oud op nieuw op de maan met een jachtgeweer. Ik zal het nooit meer vergeten. Ik heb me voorgenomen dat dit jaar ook te doen. Als ik op tjd een schietvergunning krijg en een geschikt geweer weet te bemachtigen. Hoeveel religies de maan vereren doet er even in deze niet toe. Je gelooft wat je gelooft. Geloven staat vrij, net als voornemen of achter. Leuk stukkie Streek.

    Mien · 8 januari 2017 op 23:18

    Mmm … Server doet weer lastig. Bovenstaande reactie (23:10) staat in verbeterde versie (23:12) hieronder vermeld.
    @Redactie: Bovenstaande reactie, inclusief deze verklarende (23:18), mogen gedelete.

Mien · 8 januari 2017 op 23:12

In Portugal schieten ze met oud op nieuw op de maan met een jachtgeweer. Ik zal het nooit meer vergeten. Ik heb me voorgenomen dat dit jaar ook te doen. Mits ik op tijd een schietvergunning krijg en een geschikt geweer weet te bemachtigen. Hoeveel religies de maan vereren doet er even in deze niet toe. Je gelooft wat je gelooft. Geloven staat vrij, net als voornemen of achter, afhankelijk van welk standpunt je inneemt. Leuk stukkie Streek.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder