Een grap?

Sommige mensen hebben een gewoonte voor ze gaan slapen nog wat te lezen. Ze hebben de hele avond daar geen tijd voor kunnen vinden.Er zijn zoveel andere zaken die ons bezighouden, neem nu maar het kasje kijken. Ook zo’n zinloze tijdverslinder.
Nu druk ik me nog netjes uit. Dat moet wel want ook ik maak me daaraan schuldig als ik denk al genoeg te hebben gedaan.
En heb ik juist wel een of ander spannend boek, dan vergeet ik alles. Tot op het moment van naar bed gaan. Toch nog even de TV aan. Je zult soms iets moeten missen.
Zondagavond een programma van de KRO, iets over hemel en aarde. Hans van Mierlo, je weet wel de vriend van Annie, wordt ondervraagd. Van te voren weet je dan wel ongeveer waar een dergelijk gesprek over gaat.
Opgevoed in de rechte leer, zoals zo velen. Of je nu katholiek of protestant bent opgevoed. Recht in de leer, daar is geen twijfel over mogelijk.
Ook al doe je er niet meer aan en heb je God al jaren geleden de rug toegekeerd. Kom niet aan de “leer”.

Een beetje slaperig blijf je dan toch kijken en luisteren naar dat gewauwel. Spitsvondige vragen of opmerkingen worden listig omzeild. Daar zijn we allemaal heel goed in. Het heeft denk mij iets te maken met ons Nederlands zijn. Wat ik denk en voel gaat niemand iets aan.
Gemaskerde schijnheilig als we zijn. We vieren die schijnheiligheid zelfs met hoogtij dagen als Sinterklaas en Kerst. Sinterklaas vieren we met elkaar en weten dat het maar schijn is. Kerst vieren we met elkaar. We weten wel waar het omgaat, maar laat dat kind maar niet volwassen worden.

Toch was er in dit vraaggesprek een opmerking die me aan het denken heeft gezet.
De opmerking of beter gezegd een getuigenis van een oud nonnetje:
“Er komt een moment waarop het Kind zich zal openbaren en God zijn belofte waar maakt; een nieuwe hemel en aarde.” Pats… en dat zomaar zonder Maria. Daar werd Hans toch wel even stil van. Stel dat er wel een God is? Wat dan?

Daar lig je dan klaarwakker. Stel dat het niet waar is en ik me al die tijd heb drukgemaakt om niets of het is wel waar en de dag komt dat alles duidelijk zal worden en het geen grap is, ook al is het vandaag 1 april.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Kees Schilder · 1 april 2003 op 16:25

Zoals de gesneuvelde soldaat dacht toen hij ‘boven’aankwam: “gelukkig, ik ben weer wakker, waar ik uit kom, was maar een nachtmerrie” 😉

Ritazet · 1 april 2003 op 17:13

Ha die Janneman!
Wat zie ik, je columnt gewoon door ook al is de cursus afgelopen. Wie had dat gedacht na die ene: “hij lijkt mijn vrouw wel”…
En terecht hoor, want je hebt er talent voor. En nu nog helemaal actueel ook, complimenten!

Ik moet nog even uitzoeken hoe je op deze site kan zoeken op auteur, dat zou het wel gemakkelijk maken om je vorderingen op het columnpad te volgen.

Groet, Rita

Clueless · 1 april 2003 op 19:06

Interessante column, leuk dat je aan het nadenken bent gezet door het programma (dat overigens Tussen Hemel en Aarde heet). Dat is stiekem toch wel de droom van veel programmamakers, vermoed ik.

PS Ben benieuwd wat die cryptische boodschap hierboven inhoudt. Wat voor cursus praten we hier over? En fungeert ColumnX daar als een soort van proefmedium voor?

Ritazet · 2 april 2003 op 10:59

Dag Clueless,
In antwoord op je vraag: het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten) verzorgt tweemaal per jaar een cursus Column schrijven. Zowel Janneman (van de 1 april column) als ikzelf hebben die cursus net afgerond. Door docent Anne Stins werden we op het bestaan van ColumnX geattendeerd. Een prima manier natuurlijk om geïnspireerd te blijven, met het schrijven door te gaan, gelezen te worden, en als het meezit nog feedback van anderen te krijgen ook!

Over de cursus: erg leuk, kan het iedereen aanbevelen.
Rita

Geef een reactie

Avatar plaatshouder