Wanneer abortus verboden is, neemt het aantal abortussen niet af, ze worden enkel gevaarlijker, stelt het Amerikaanse Guttmacher Instituut in een recent verschenen rapport. Het abortusvraagstuk is de Amerikaanse versie van het Nederlandse AOW-leeftijd vraagstuk, een heet hangijzer waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Voor beide zijden van de medaille is wat te zeggen, aan de ene kant is het leven het meest kostbare goed, en zou je dit niet zomaar weg moeten gooien. Aan de andere kant zou het leven van de toekomstige moeder mogelijk geruïneerd zijn wanneer ze geen abortus kan plegen. Naar mijn mening zou je abortus mogen plegen tot het moment wanneer een kind het besef van leven krijgt. Abortus niet toestaan in een vroeger stadium vind ik onzin, de mensen die het hardst roepen dat dit moord is, spoelen zelf dagelijks miljoenen van deze kindertjes door het doucheputje wanneer ze hun christelijke daad doen en hun ‘kruis aanbidden’.

Abortus plegen is, in welk stadium je het ook doet, een zeer emotionele gebeurtenis voor de vrouw. Abortus plegen doe je niet zomaar, dit doe je wanneer je echt geen andere uitweg meer ziet. Wanneer abortus verboden is, zoeken de vrouwen dus de ‘zwarte markt op’. Een zakje arsenicum, of de ouderwetse breinaald doen in een donker, vies steegje, het werk dat anders in een veilige omgeving gebeurd was.

Dat het instellen van verboden om iets te ontmoedigen totaal niet werkt, en alleen maar extra gevaren met zich meebrengt, is al eerder bewezen in het tweede hete hangijzer in Amerika, de ‘war on drugs’. Waar in Nederland drugsgebruikers gemoedelijk met elkaar in een gezellige coffeeshop zitten, schieten ze in Amerika elkaar continu overhoop over een paar gram poedersuiker. De drugsgerelateerde misdaadcijfers, en dan vooral het aantal drugsgerelateerde moorden die in schril contrast staan met het onze. Tevens is het gemiddeld aantal drugsgebruikers per 100 inwoners vele male hoger dan het onze, ondanks het totalitaire verbod op deze goederen.

Wanneer iets verboden is, maar er een grote vraag naar is, wordt dit goed automatisch door de zwarte markt opgepikt. Niet alleen wordt het dan door veel meer mensen aangeboden, de prijzen stijgen ook tot ongekende hoogtes. Er zou geen drugscriminaliteit (afgezien van de gebruikers) meer zijn, wanneer het niet meer aantrekkelijk was om dit goed te verkopen omdat het algemeen verkrijgbaar was, tegen normale prijzen. In Amerika is drugs vaak meer kostbaar dan goud.
Wanneer drugs gelegaliseerd zou worden, zou dit een eind maken aan de zwarte markt, en dus de criminaliteit hier om heen. Het is mogelijk dat het gebruik hiervan gelijk zou blijven, maar het gevaarlijkste aspect aan de drugs, de handel erin, zou direct verleden tijd zijn. Dat het verbod niet werkt, is al jarenlang pijnlijk duidelijk.

Natuurlijk zijn niet alle verboden niet goed. Wanneer je echter iets probeert te verbieden, waar een groot gedeelte van de maatschappij wel een behoefte aan heeft, zal dit niet werken. Net zoals het verbieden van drugs een negatieve invloed had op de misdaadcijfers, zal het verbieden van abortus een negatieve invloed hebben op het aantal levens dat verloren gaat. De abortus wordt evengoed wel gepleegd, de vraag is of we de dood van de moeders ook bij de cijfers op willen tellen, wanneer ze voor een illegale abortus gaan.

Zeg nou zelf, het klinkt toch ook gewoon niet wanneer een man in een regenjas uit een donker steegje stapt en je toesist: ‘Pssst! Breinaald kopen?’.


3 reacties

LouisP · 16 oktober 2009 op 21:51

FT
’t leest niet altijd even leuk en gemakkelijk. Stukjes waarin mensen hun mening verkopen. En zeker niet bij zo’n ‘minder leuk’ onderwerp. Duidelijk, dat is het wel. ’t is allemaal al een keer geschreven en gezegd.
De afsluiter is ontzettend grappig.
gr.
Louis
edit:Wat ik wel weer interessant vind is het overwegen van het stadium van ‘leven.’ Wanneer is er besef van leven. Van het doucheputje en zo. Mooie vondst!

PeterP · 16 oktober 2009 op 22:08

De afsluiter is grappig? Welnee, ik vind het slot geniaal! :wave:

Dees · 17 oktober 2009 op 10:06

Vorige maand stond ik nog in Washington waar voor het Witte Huis een pro-life demonstratie aan de gang was. Allemaal mooie foto’s van foetussen die door grote tangen werden vastgehouden door zogenaamd misdadige doktoren. Heerlijk, vooral als je weet dat ze zo doorlopen om tegen healthcare voor niet gaborteerde mensen te protesteren, of pro-death penalty leuzen te scanderen bij het capitool. Ik vind het een goed stukje en idd de uitsmijter is briljant 😉

Geef een antwoord