Even met het politiebureau in Arnhem gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Bromsnor aanwezig?” De telefoniste vroeg mij om een ogenblikje geduld. Ze ging even in de computer kijken. Tsja, toen wist ik al dat dat een hele tijd kon duren. Want de computers van de politie zijn een zooitje. Ze zijn zelfs zo’n drama, dat zelfs de Tweede Kamer het er nu over gaat hebben. Bekeuringen verdwijnen als sneeuw voor de zon, processen-verbaal blijken plotseling in het Chinees te zijn gesteld en alle 34 verdachten in een grote drugszaak blijken opeens stuk voor stuk Colenbrander te heten, net als de verbalisanten, trouwens. Dus een telefoonnummer van een smeris in dat systeem opzoeken, dat zou ook wel een hopeloze opgave zijn. Maar het viel mee. Na slechts een kleine twee uur wachten werd ik doorverbonden. Bromsnor vroeg mij chagrijnig, wat ik van hem moest. Dus ik stak van wal: “Lastig hè, als je stemmen hoort. Je weet dat je daar medicijnen voor kunt krijgen?” Als door een wesp gestoken, bulderde de geplaagde rechtshandhaver dat hij van zulke flauwekulopmerkingen niet was gediend. Dus ik vervolgde fijntjes: “Je stond anders nogal voor lul bij die strafzaak van die meneer die achter het stuur was betrapt terwijl zijn rijbewijs was ingenomen, hè? Die verdachte zit nu thuis, zonder verdere strafvervolging en jij kan je binnenkort bij de hoofdcommissaris melden. En wat mij betreft daarna bij het UWV. Idioot!” Inderdaad, het was een hilarische zitting. De rechter werd geconfronteerd met een proces-verbaal, waarin stond te lezen dat de verdachte had gezegd dat hij wist dat zijn rijbewijs was ingetrokken. Ter zitting bleek dat dat onmogelijk was. De automobilist in kwestie lijdt aan afasie. Dat betekent in zijn geval dat hij niet kan praten, laat staan zeggen dat hij weet dat zijn rijbewijs niet geldig is. Een smeris die in het proces-verbaal zo’n loopje neemt met de waarheid, dient zelf zeer langdurig achter de tralies te verdwijnen. Politiemensen hebben heel bijzondere bevoegdheden. Veel meer dan u en ik, en hun woord wordt nagenoeg altijd voor 100 procent voor waar aangenomen. Een juut die toch blijkt te liegen, dient in ruil voor die bijzondere bevoegdheden dus zeer zwaar te worden gestraft.

Wie ook zwaar dient te worden gestraft, is de directrice van een zorginstelling in Lelystad. Ze is de baas van een aantal beschermde woongroepen, waar mensen die niet goed zelfstandig kunnen functioneren, zijn ondergebracht. De 48-jarige directrice blijkt voor een vermogen aan geld van de bewoners te hebben verduisterd. Kijk, sommige mensen gun je het licht in de ogen nog niet. Zoals die mevrouw. Terwijl u deze column leest, ben ik nog even bezig te achterhalen, om welke woongroep het gaat, en hoe mevrouw de directrice heet. Want sommige mensen verdienen geen privacy, en het verbaast me dat die informatie wordt achtergehouden. Als een directeur van een woningcorporatie de boel flest, wordt toch ook gewoon gezegd dat het om de Amsterdamse verhuurder Rochdale gaat? Als het in een aantal ziekenhuizen niet goed zit met de operaties aan borstkanker, dan wordt toch ook gewoon gezegd dat het o.a. het dorpshospitaal van Hoogeveen betreft? Waarom wordt dan verzwegen om welke beschermd-woneninstelling in Lelystad het hier gaat? Je zou gewoon luid en duidelijk moeten zeggen, om welke woongroep het gaat, al was het maar om hun Lelystadse collega’s van de verdenking te zuiveren! Want het is een onvoorstelbare schande, het geld van mensen die aan je zorg zijn toevertrouwd achter te houden.

Nu wordt er wel vaker wat achtergehouden. Zo ook in de regering Wilders-I. Minister van Deportatie Gerd Leers valt binnen een maand na zijn aantreden al door de mand, qua achterhouden. Wilde met alle geweld een aantal Irakezen terugsturen. Terwijl die in Irak hun leven niet zeker zijn. Zelfs tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer hield Leers voet bij stuk. Zelfs het standpunt van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gaf geen aanleiding de deportatie uit te stellen, vond Leers. Inmiddels heeft GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi achterhaald, dat er al meer dan een week een brief van die commissie op het bureau van Leers lag, waarin de uitzetting werd tegengehouden. Leers heeft dus gewoon een potje staan liegen in de Kamer. Ik ben zeer benieuwd, waarom de motie van wantrouwen gisteravond in het spoeddebat er niet is gekomen, want zo’n bewindsman kun je niet handhaven. Echt niet. Temeer daar er ook al gesodemieter was over het beheer van de schuldsanering van dat rare villaproject op de Balkan, dat Leers zijn burgemeestersfunctie in Maastricht had gekost. Ik moet zeggen dat het een verwarrende week voor mij was. Afgelopen zondag nog had ik Tofik Dibi totaal afgeserveerd, maar voor zijn actie van deze week verdient hij groot respect, en Gerd Leers -die ik persoonlijk ken- heeft altijd zeer hoog in mijn achting gestaan als voorzitter van het overleg tussen de reizigersbonden en de spoorwegen, maar is deze week lelijk van zijn voetstuk gevallen. Verwarring alom in mijn hoofd.

Net als de verwarring over ons Nationaal Historisch Museum. Dat krijgt geen eigen gebouw in Arnhem. Ze zitten nu tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. Maar dat gebouw is eigenlijk veel te klein. De ChristenUnie bepleit nu, het museum te verplaatsen naar Paleis Soestdijk. Nóg meer verwarring in mijn hoofd. Kómen er eindelijk weer mensen in de Zuiderkerk, maakt de ChristenUnie er een eind aan. Raar. Maar goed, het kan altijd nóg gekker in Museumland. Bij Madame Tusseaud kun je binnenkort naar Lady Gaga gaan kijken. In acht verschillende versies. Je moet er maar zin in hebben. Een overdreven wijf in plastic. Doe mij dan toch maar het Spoorwegmuseum. Erg positief: daar staan alle treinen stil. De enige in ons land, die niet te laat zijn…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Raad_wie_ik_ben · 9 november 2010 op 09:10

Lady GaGa.

Met wie?

Lady Gaga.

Nooit van gehoord, American?

Yes.

Is het dan niet Lady GoGo?

No.

Acht keer bij Madam … dat moet een lokkertje zijn.

Tease me if you please me!

No way.

Tuut, tuut, tuut

Signed sealed and delivered by:

Mister GnaGna (Guess_who_he_is?)

Mien · 9 november 2010 op 23:03

It’s Mien 😀

Schorpioen · 10 november 2010 op 23:34

Ja, Gerd was keihard in het debat, en achteraf bekeken (weer) dubieus bezig. Hij is keihard Leers.

Geef een antwoord