Gisteren, het beeld op alle journaals, allochtonen jongeren in beeld bij een reportage over de schietpartij. Het eerste dat ik dacht: daar gaan we weer, weer zo’n kut Marokaan of tering Turk die zich in zijn kuif gepikt voelt en de inmiddels bekende eerwraak vakkundig uitoefent op zijn meester. Ja, daar zijn ze goed in he, hebben ze een aangeboren aanleg voor. Zit in de genen. Moet wel, want in de Koran staat toch heel duidelijk dat zoiets niet mag. Hadden ze die dus iets beter moeten lezen.

Had je vroeger in de Christelijke cultuur ook. Mensen konden toen ook niet lezen en onder de naam inquisitie werden ongelovigen dan toch iets duidelijk gemaakt over Jezus, naastenliefde enz, bekeerd zo u wilt. Voor hun eigen bestwil natuurlijk. Dat daar af en toe wat hardere middelen bij werden ingezet, ik noem even geselen, verbranden, verkrachten (de volgorde is mij niet bekend), dat was toen, middeleeuws en achterlijk.

Nu zijn wij beschaafd. Het geloof bepaalt ook niet meer zozeer ons leven. We zijn wereldser geworden. Vrije denkers. Moderne opvoeders. Regels hoeven niet meer en als onze nazaten iets doen waarvoor je vroeger het kolenhok in moest, roepen we ‘moet kunnen’, ‘komt allemaal vanzelf goed’.

En dus laait de discussie nu weer op. Normen en waarden. Een leraar moest eerst voor zijn raap geschoten worden. Door wie weten we nog niet. Hij heeft zich zelf aangegeven maar zijn identiteit wordt angstvallig stil gehouden. Want het zou wel eens een allochtoon kunnen zijn. Of wie weet, een gezonde Hollandse kaaskop die gewoon vind dat het moet kunnen. Het ene sluit het andere niet uit voor een volgende incident. Er komen er nog zat…

Streng gelovigen en moderne opvoeders… bedankt!

Categorieën: Actualiteiten

8 reacties

Kees Schilder · 20 januari 2004 op 07:41

Ikvraag mij af waarom wij ons altijd zo op lopen te winden over een dictatuur in andere landen.
Ik bedoel maar,waar leven we zelf dan in?
De dictatuur van individualisme met alle gevolgen van dien.
Goed gsproken, Viking

pepe · 20 januari 2004 op 08:43

[quote]En dus laait de discussie nu weer op. Normen en waarden. [/quote]

Ik denk we er niet alleen over moeten discussiëren, maar ook waarmaken wat we elkaar beloven.

Op een enkele basisschool tekenen kinderen een soort van contractje, waarin enkele duidelijke regels staan waar ze zich aan zullen houden.
Wij gaan met respect met elkaar om
Wij gaan met respect om met materialen
Wij werken zoveel mogelijk samen
Wij zijn netjes en houden ons aan de regels

Opvoeden doen we toch met elkaar, ouders, school en maatschappij.

viking · 20 januari 2004 op 09:13

[quote]Op een enkele basisschool tekenen kinderen een soort van contractje, waarin enkele duidelijke regels staan waar ze zich aan zullen houden.[/quote]

Je kunt kinderen (net als volwassenen) nog zoveel laten onderteken als je wilt, zolang er niemand is die de regels, die we notabene met elkaar hebben afgesproken, handhaafd houdt een contract geen stand. Geloof me ik kan het weten, heb vaak genoeg mijn hoofd gestoten.

Het zal duidelijk zijn dat ik dit stukje geskriebeld heb daags vóór de dader bekend werd. De afkomst van de jongen vind ik niet echt relevant. Het meest schrijnende van deze hele zaak is dat de daad wordt goedgepraat. Er wordt begrip gekweekt/gevraagd omdat (…). Dat dit goedpraten uit de mond van zijn vriendjes komt, ook nog kinderen maakt niet uit. Deze kinderen zijn namelijk ook een product van onze samenleving.

Hoe ver kunnen wij met zijn allen nog zinken?

Ma3anne · 20 januari 2004 op 09:46

Normen en waarden bijstellen is een hele klus, want er zijn zoveel verschillende normen en waarden en wie maakt uit wat de beste zijn?

Naast “Nederland stopt met roken”, zouden we mischien nog een kreet het land in kunnen sturen Oma Fladder heeft destijds de aanzet gegeven en wij maken het af:

“Alles kan, als het maar leuk is…” en wij hebben intussen geleerd, dat daar achteraan hoort: “en als je er maar niemand mee lastig valt.”

Marianne

…and if it harm no one, do what thou want…

Kobus · 20 januari 2004 op 11:53

Ik heb het al vaker gezegd : We staan er zelf middenin en we laten het gebeuren. Onder het genot van een zak chips en een pilsje kijken we vol afgrijzen vooral op het nieuws naar wat er allemaal gebeurt, om vervolgens weer vrolijk verder te gaan met waar we mee bezig zijn. En hopen dat we met de studio worden doorverbonden om de ontbrekende eerste letter in te vullen bij het woord .ogeltje. Weer 1500 euro verdiend !

En we stappen weer met een gerust geweten ons bed in wanneer gemeld wordt dat het slechts een incident betreft en zeker niet maatgevend is voor de Nederlandse Maatschappij.

Waar vroeger mensen het leven hebben gelaten omwille van vrijheid en democratie, kun je nu stellen dat het verkwanseld wordt. Eens hebben we de vrijheid verdiend, misschien verdienen we dit ook wel.

Eftee · 20 januari 2004 op 14:12

Het respect voor elkaar lijkt de laatste jaren wel steeds minder te worden, dat is ook iets waar ik maar niet over uit kan.
Dat de daad van de schutter goedgepraat wordt, snap ik ook al niet. Altijd als iemand een misdaad begaat, zal het wel door de “slechte jeugd” komen en, in dit geval, “de gebruiken van die bevolkingsgroep”. Ook al zoiets “een bevolkingsgroep”. Waarom een groep? We leven toch allemaal samen op deze aarde? Dan zijn we toch 1 “groep”?
Kort door de bocht: Hij heeft iemand dood geschoten en is dus strafbaar! Geen excuus voor mogelijk.
Ik ben het helemaal met je eens Viking. Goed geschreven!

Mosje · 20 januari 2004 op 16:42

Viking, goede column, recht uit je hart!
Dus ook bij jou over de inhoud, net als ik deed bij Ma3anne.
Ik blijf erbij dat wat we nu meemaken niet het gevolg is van slechts één oorzaak. (was het maar waar, dan zouden we er snel iets aan kunnen doen)
De huidige problematiek is gelaagd. De lagen doorkruisen elkaar, zaken lopen door elkaar heen, het geheel is ook nog eens ondoorzichtig.
Begrijp me goed: ik praat niets goed, ik probeer geen begrip te kweken voor zaken die niet door de beugel kunnen, maar ik weiger te te geloven in eendimensionale oplossingen.
Dus als jij zegt: weg met de alles-moet-kunnen-cultuur: mee eens. Maar er zal meer moeten gebeuren.

Mup · 20 januari 2004 op 21:21

Weer een column om over na te denken. Pff, moet toch een andere bezigheid op de pc gaan zoeken.
Serieus, heb er zelf ook moeite mee, en dan kijk ik alleen nog maar binnenhuis hier. Kids die van hun opvoeding alleen van de voeding genieten. Je probeerd ze van alles bij te brengen, te sturen, pedagogisch verantwoord te handelen, bla bla, bla, om ze straks misschien tegen een randdebiel met haatgevoelens en een wapen op te laten lopen.
Ik blijf mijn best doen,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder