Het is al enige tijd terug dat de geestelijke vader van Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder overleed. In 2009 blies de 87 jarige kinderpsycholoog zijn laatste adem uit. 7 maanden voor zijn dood geeft de psychiater zijn laatste interview. Hierin laat hij de woorden optekenen die de farmaceutische wereld op zijn kop zet.

‘ADHD nu is een perfect voorbeeld van een fictieve ziekte’…

Sinds 1968 baant de ‘ziekte van Eisenberg’ zich fanatiek een weg door de diagnostische handboeken van de medische wetenschap. Eerst als ‘hyperkinetische reactie van het kindzijn’ en niet veel later enkel nog onder de cryptische afkorting ADHD. Een omschrijving van een achterblijvende aandachtsfocus door hyperactieve onbalans.

De Stichting Farmaceutische Kerngetallen becijferde dat in Nederland het aantal gebruikers van ADHD medicatie tussen 2005 en 2011 was toegenomen van 70.000 tot 200.000, een bijna drievoudige stijging. Wereldwijd was in eenzelfde periode die stijging gemiddeld vijfvoudig.

Momenteel zet de stijging van gebruik van ADHD Medicatie nog steeds door en is er vastgesteld dat het gebruik in Nederland – sinds 1998 – is vervijfvoudigd en de stijging zet nog steeds door.

Big Pharma verdient er, na de bekentenis van Eisenberg, minder aan. Daarentegen ontvangen de artsen en psychologen een mooie bonus voor het voorschrijven van minder bekende merken ADHD medicatie.

 

Leon Eisenberg echter, sprak zijn woorden, liet ze optekenen en overleed. De wereld verward aan haar lot overlatend. De wereld suggereert, neemt aan en schreeuwt. Zij schreeuwt over luie ouders met Ritalin als opvoeder. Zij schreeuwt over aandachttrekkers en handenbinders, over etters die een pak slaag nodig hebben. Maar niemand weet wat Eisenberg nu eigenlijk wilde vertellen, dat was waarschijnlijk ook zijn bedoeling. Wie wil er nu niet sterven op een goede leeftijd om woorden te spreken die na je sterven de wereld een meter doen verplaatsen van haar ligging in het Universum. Chapeau voor Leon Eisenberg.

 

Ook ik geloof niet in de huidige vorm van ADHD. Waar een kind eerder nog 8 van de 10, door Big Pharma, vastgestelde symptomen moest hebben, daar hoefde men enkele jaren later nog maar 5 of 6 zes van de symptomen te hebben en soms is zelfs 1 vermoedelijk symptoom al genoeg.

In 85% van de huidige ADHD gevallen hebben we het inderdaad over niets meer dan ongemotiveerde, drukke etterbakjes. Kleine monsters die de wereld als hun koninkrijk beschouwen. Deugnieten die net even teveel vrijheid, cola, suiker en/of kleurstoffen binnen krijgen. In 85% van de gevallen.

Dan blijft er welgeteld nog 15% over. Een percentage dat ook nog verbazend hoog is. 15% waarvan de ouders ten einde raad zijn. Waar het huis gedomineerd wordt door een kind dat niet anders kan maar wel anders wil. Een kind dat 10 van de 10 symptomen vertoont.

15% waarvan een hersenscan binnen 20 minuten een afwijking in de elektrische activiteit van de hersenen zal aantonen.

Zelf denk ik dat er in de farmaceutische wereld een grote angst bestaat voor een kern van waarheid in de woorden van de oervader van ADHD. Zouden zij anders niet alle diagnoses bevestigen met een hersenscan alvorens de kinderen vol te pompen met Ritalin oftewel kindercrack?

Categorieën: Gezondheidszorg

Assepjotster

In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer...

9 reacties

Pierken · 7 maart 2014 op 14:18

Goed betoog. Uit eigen ervaring weet ik dat je vraagtekens kunt zetten bij het voorschrijven van Ritalin. Onhandelbaarheid van kinderen heeft meer dan eens een andere oorzaak dan ADHD. Het verneukeratieve van Ritalin is dat het zowel bij kinderen met als zonder ADHD werkt. In beide gevallen biedt het een meer geordend resultaat. Alleen bij kinderen zonder ADHD heeft het minder effect.
Bovendien is het gif, dus zou je het in die gevallen van onhandelbaar zijn zeker in een andere oorzaak moeten zoeken. En die diagnoseruimte is er niet wanneer er, zoals jij schrijft, een te beperkte symptoomnorm wordt gehanteerd.

Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Dat miste ik een beetje in jouw verder prima stukje.

    Assepjotster · 7 maart 2014 op 22:07

    Hoi Pierken,

    bedankt voor je reactie :yes: Er wordt inderdaad vaak geen rekening gehouden met volwassen, ik denk, omdat het bij kinderen zo makkelijk geroepen wordt ‘zo, die heeft zeker ADH?’ – maar die kinderen worden allemaal volwassen inderdaad.
    Je zet me aan het denken :laugh:

Meralixe · 8 maart 2014 op 08:30

Beste Assepjotster

Als indertijd technisch geschoolde ken ik niets van al die toestanden. Maar, zelf ben ik uiteraard kind geweest. Daarna heb ik twee kinderen een opvoeding trachten te geven. Nu hebben die elk één kleinkind van 5 jaar.
Deze gegevens stellen me in staat over generaties heen te kijken en los van al de mediazever een eigen (agressief) gedacht te vormen over de opvoeding van kinderen.
Zal ik daar eens een column over schrijven? De titel heb ik al: ‘Noem me maar een oude zeurkous.’ :laugh:

Ho ja, goed meegegeven uw probleem.. Na een verdere inkijk in uw andere columns zag ik wel dat we bij een duidelijk stokpaartje van U zitten. 🙂

    Spencer · 8 maart 2014 op 09:29

    Paard is met een d. En ja, schrijft u eens een column met de titel ‘Noem me maar een oude zeurkous’.

      Meralixe · 8 maart 2014 op 09:40

      Kijk Spencer.. Jaaaaaa!!!! paard zal dan wel met een d zijn. Maar he.. Wat denkt U van de column?

      Dit (probleem) heb ik enkele dagen terug in ’t café beschreven, hoe ik het dan deftig reageren op een column noemde.

        Spencer · 8 maart 2014 op 11:03

        Dat zal dan wel, maar ik kan het nergens vinden in ’t café.
        Een probleem zie ik er in ieder geval niet in.

        Van de column vind ik niet veel, ADHD is zo’n afgezaagd onderwerp. Misschien dat ik eens een stukje over afgezaagde onderwerpen moet schrijven.

          Meralixe · 8 maart 2014 op 15:01

          5 maart 2014.. onder de noemer Nadenken over .. Reageren op een column. Bericht 73.

          Beste Assepjotster

          Andermaal spijtig dat anderen hier nu aan het woordenworstelen zijn. Misschien heeft één van ons tweeën zijn pilletjes vergeten innemen.. :-))

    Assepjotster · 8 maart 2014 op 12:07

    Ik kijk zeker uit naar ‘ noem me maar een oude zeurkous’ :yes:

pally · 8 maart 2014 op 11:13

Er zal best veel over ADHD geschreven zijn., Maar dit vind ik een beknopt, goed geschreven en toch genuanceerd stukje over dat onderwerp. En die heb ik tot nu toe nog niet veel gezien, :yes:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder