De kinderen stuurden er al langer op aan en uiteindelijk zijn we gezwicht. Zelf wilden we niet weg. Ik heb altijd gezegd dat ik op één manier het pand zou verlaten, gestrekt tussen zes latjes, maar ja, je wordt ouder. Zoonlief dreigde dat hij de boodschappen niet meer zou doen als we niet gingen verhuizen. Mijn vrouw was zo bang na deze bedreiging dat we de dag erna de makelaar gebeld hebben.

En nu wonen we dus in een seniorenflat. Op drie hoog in een achterstandswijk middenin de stad. De ranzige geur van stuk gekookte bloemkool dringt onverbiddelijk door via een rooster dat in verbinding staat met dat van de buren. Mijn vrouw is hard achteruit gegaan de laatste tijd. Ze was hiervoor nog een ondernemende oudere, maar het lijkt nu wel alsof ze alle levendigheid heeft achtergelaten in de oude woning. Uren achtereen zit ze in de versleten stoffen eenzitter. Het lichaam gehuld in een te ruime gebloemde jurk, de pijnlijke onderbenen verpakt in dikke zwachtels. Als een standbeeld staart ze roerloos naar buiten. Ik volg haar blik.

Er fietst een klein jongetje wiebelig de straat door op een groene driewieler. Op mijn bezorgde vragen reageert ze mat.
‘Ik ben zo ongelukkig hier, Piet,’ zegt ze, friemelend aan de ceintuur van haar jurk.
‘Maar jij wilde toch verhuizen hiernaartoe?’
Ze geeft niet onmiddellijk antwoord en staart opnieuw naar buiten.
‘Er komt niemand meer, Piet. Ze zijn ons vergeten.’
Het is waar, er komt nooit meer iemand op bezoek. Onze zoon heeft het druk met het spenderen van zijn zojuist vergaarde erfenis en onze dochter woont te ver weg. Een kwartier rijden elke week in de auto op en neer is volgens haar niet rendabel. De boodschappen worden bezorgd door de supermarktservicedienst. De bebaarde bezorger is alleraardigst, hij leeft wekelijks met ons mee.
‘Ik wil dood, Piet.’
Mijn echtgenote zegt het heel zachtjes. Maar ik hoor het.
Er rollen hulpeloze tranen over de ingevallen wangen. Dit is mijn vrouw, een schriel, meelijwekkend wezen dat ik niet meer herken.

Vroeger renden we lachend achter elkaar aan om de tafel. De kinderen hadden het niet druk en keken vrolijk toe, als twee bewonderende getuigen van onze liefde. Zij was adembenemend mooi. Slank, donker lang haar en de prachtigste reebruine ogen die ik ooit heb gezien. Ik pakte haar beet en pinde haar speels tegen de muur. Giechelend keken we elkaar aan.

Kennelijk willen de kinderen niet graag getuige zijn van onze aftakeling. Ouderdom en gebrek zijn te pijnlijk om te aanschouwen. Men wil niet horen van open wonden, slecht passende gebitten, glaucoom ogen en lekkende incontinentieslips. Een tijd terug ben ik een voorraadje medicijnen gaan opsparen. Er is niemand die ons zal missen. Het oude huis is verkocht, de rommel opgeruimd en de erfenis naar tevredenheid verdeeld.

Mijn vrouw sloft lusteloos naar het toilet. Ze weet niet dat dit onze laatste dag samen is. Misschien moet ik het haar vertellen. Vroeger deelden we altijd alles. Maar hoe vertel ik haar dat ik uitgezaaide kanker heb, zonder hoop op genezing? Nee, zoiets kan ik haar niet vertellen. Dan rest er alleen nog de begrafenis. Voor mijn part worden we afgevoerd in twee komo vuilniszakken. Bloemen niet nodig. Who cares? Opgeruimd staat netjes.


NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

31 reacties

Bhakti · 8 augustus 2016 op 14:08

Chapeau, chapeau. Dit is een roman die me kippenvel bezorgd van kruin tot tenen, die me tranen in de ogen doet schieten. Ooit schreef ik hier ook een column over kinderen, kleinkinderen, vergeten en afgedankt. Ik wist dat er een overtreffende trap was, maar deze is briljant verwoord. Nogmaals Chapeau.

Mien · 8 augustus 2016 op 14:50

Dit is bepaald niet een column voor alle leeftijden. Hoewel? Knap geschreven. Scherp en op het randje. Maar niet erover.

Ferrara · 8 augustus 2016 op 15:16

Ondanks de verhuizing, tot het laatst het heft in eigen hand.
Moedige man, goed neergezet.

Snarf · 8 augustus 2016 op 15:19

Tragische verhaal, helder en ingetogen onder woorden gebracht.
‘Mijn vrouw sloft lusteloos naar het toilet. Ze weet niet dat dit onze laatste dag samen is’.
Deze zin intrigeert mij. Is het een open einde … of gebeurt er die dag nog iets wat voor de lezer verborgen blijft?

    Nachtzuster · 8 augustus 2016 op 16:33

    Snarf, ik lees dat de oude man medicijnen heeft opgespaard. Kan me zomaar voorstellen dat hij daarmee iets van plan is..

      Snarf · 8 augustus 2016 op 16:44

      De vraagt blijft … alleen voor zichzelf, of neemt hij zijn vrouw mee? Doet me denken aan de film ‘Amour’ (2012).

    NicoleS · 8 augustus 2016 op 16:43

    Zie het antwoord van Nachtzuster.?het is wat rigoureus. Dat wel.

      NicoleS · 8 augustus 2016 op 16:46

      Ze gaan samen, Snarf. Piet zou zijn vrouw nooit alleen achterlaten..

Nachtzuster · 8 augustus 2016 op 16:34

Nicole, heel mooi. Het schuurt en schrijnt. En het gebeurt zomaar. Overal en nergens. Knap neergezet, dit bejaarde echtpaar.

    NicoleS · 8 augustus 2016 op 16:44

    Dank Nachtzuster. Overigens met de hulp van Arta, die dit stuk heeft geredigeerd. Waarvoor mijn grote Dank en blijdschap.?

Meralixe · 8 augustus 2016 op 16:53

Ja, ook ik had het niet door van die opgespaarde medicijnen.
Schrijnende situaties mooi omschreven.
Hier in Vlaanderen zijn de mensen nog al voorzichtig met ‘het uitkleden voor het slapengaan.’ Zo voorkom je deels dat de kinderen geen tijd meer hebben voor hun ouders.
Nicole, geen echt punt hoor maar volgens mij stoort het een beetje dat je dit in de ‘ik’ vorm bracht. Ik krijg de ‘schrijfster’ Nicole niet altijd los van bijvoorbeeld hier de oudere man.

    Nachtzuster · 8 augustus 2016 op 17:01

    Volgens mij is dat een probleem van jou. Juist door het in de Ik vorm te schrijven komt het meer en beter binnen. Vind ik dan. En sorry Nicole, zal mij verder niet meer bemoeien met jouw column 🙂

      NicoleS · 8 augustus 2016 op 18:07

      Dank Nachtzuster. Enne ga je gang hoor, je doet het prima?

    NicoleS · 8 augustus 2016 op 18:09

    Tja ik lijk toch echt niet op een bejaarde kerel. Dat hoop ik dan wel he??maar het ik gebruiken heeft niets te maken met wie ik ben. Ik ben weg en word een andere persoon zeg maar. Vandaar

van Gellekom · 8 augustus 2016 op 16:54

Knap knap!! 😀

g.van stipdonk · 8 augustus 2016 op 17:51

Mooi. Bij dit soort stukjes moet ik altijd hieraan denken:

https://www.youtube.com/watch?v=RfwGkplB_sY

NicoleS · 8 augustus 2016 op 18:10

Dank v.Stipdonk?

Esther Suzanna · 8 augustus 2016 op 19:44

Heel erg mooi Nicole. Het doet een beetje pijn, maar dat is vaak zo met schoonheid die raakt.

Yfs · 8 augustus 2016 op 22:48

Niet verder vertellen hoor, maar ik ben een fan van Marco Borsato en moest bij deze column denken aan zijn liedje “oud en afgedankt”.

Ongelooflijk goed hoe je laat zien hoe hele kleine details van ‘columnbelang’ kunnen zijn en een verhaal naar het hoogste niveau kunnen tillen.

Gruwelijk goed geschreven en tja…. ik zeg column van de maand!! 😉

    NicoleS · 8 augustus 2016 op 23:31

    Dat vind ik echt een heel mooi compliment van jou Yfs. Heel erg lief. Dank jewel?

Nummer22 · 9 augustus 2016 op 08:52

NicoleS, mooi geschreven. Wat rest is het kraken van een vloer als de lege woning nog een keer wordtbelopen en de deur voor het laatst dicht gaat.

In een verzamelgebouw voor de ouderen, kraakt het van de botten en verval van lichaam en geest.

Arta · 9 augustus 2016 op 22:20

Ook ik vind dit een erg mooi stuk, vanuit de juiste invalshoek.
Oefenen met laagjes… Gaat goed!

Pierken · 12 augustus 2016 op 16:51

Mooi rond verhaal met stiekem toch een open einde. Het terugschakelen in zo’n toch al korte verhaallijn werkt. Dat maakt deze situatieschets geloofwaardig en meer 3D. Knap!
Leuk om te lezen dat je zo leergierig bent door de hulp van arta in te schakelen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder