Talk is cheap. U weet dat. Ik weet dat. Maar toch wil ik het deze keer hebben over ‘woorden’. Want u staat er misschien niet bij stil, maar woorden bepalen de voortgang van uw leven! Flauw voorbeeld: zijn de gekozen woorden in deze column niet bepalend of u mij (enigszins) waardeert, mij haat of in de 2e alinea in slaap valt? Dat ik bedoel: Word is born!
Effe bij het begin beginnen. Als je de juiste woorden kiest, krijg je allereerst alles verkocht: een oorlog in Irak; Wouter Bos of die stofzuiger met 97 hulpstukken… Maar dat geldt dus voor iedereen, als je begiftigd bent met een beetje het goede merk spraakwater, dan kan je veel gedaan krijgen: het versieren van die goddelijke chick; die o-zo-koele job of backstage bij je favo-band. Beetje lullen als Brugman, en hop, je bent binnen (dit geldt alleen voor de laatste twee voorbeelden, seksisten!).

We kunnen dus concluderen dat ‘woorden’ deuren voor je opent of heel hard deuren dicht mept. Maar het is allemaal nog iets gecompliceerder, beste lezer. Nu gaan we naar ‘the tricky part’: je blijft namelijk afhankelijk van de interpretatie van een ander, hoe goed je ook gebekt bent. Want als de ander het verkeerd interpreteert, kan je alsnog inpakken. Da’s dan weer jammer…

Dus als we er van uitgaan dat het waar is dat dialogen tussen mensen altijd afhankelijk zijn van gekozen woorden en interpretaties (lees emoties), kunnen we dan nog wel spreken van een waarheid? Kijk naar de Bijbel, dit boek is door overlevering ontstaan, meer dan tweeduizend keer herschreven en ook nog eens doorspekt met persoonlijke interpretaties van degene die zich er over gebuigd hebben. Pfff. En nou?

Nu we toch bezig zijn, wil ik nog een stappie verder gaan. Want als alles onder slap geouwehoer valt te rangschikken en er geen waarheid bestaat, is er dan nog wel zoiets als eerlijkheid? Want is het niet zo dat eerlijkheid het verwoorden van een situatie of een gedachte is? Onderhevig aan je eigen interpretatie, die de ander ook weer op zijn of haar eigen wijze interpreteert? Damn. Ik weet niet hoe het met u is, maar Tripleee krijgt zwaar behoefte aan een sterk bakkie koffie…

Zou Nietsche dan toch gelijk hebben toen hij zei: “Er zijn geen feiten, alleen maar interpretaties”? Als dat zo is kan ik niets anders concluderen dat ik Nietsche een lul vind. Verdomme.

– Tripleee
Vinkwel

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

gast · 23 januari 2003 op 13:16

tripleeeee, je heb gelijk, dat is een waarheid als een koe!
[img]http://www.bbc.co.uk/scotland/yourscotland/images/northeast/backyard/cow.jpg[/img]

gast · 24 januari 2003 op 16:00

Citaat:
Dus als we er van uitgaan dat het waar is dat dialogen tussen mensen altijd afhankelijk zijn van gekozen woorden en interpretaties (lees emoties), kunnen we dan nog wel spreken van een waarheid?(..)
einde citaat

Jazeker, want die interpretaties komen weer voort uit onze normen en waarden hahaha!
Die norme en waarden relateren we weer aan onze opvoeding en culturele achtergond!
Zullen we daar nog even boom over opzetten?

Groetjes Rachel 😀

gast · 25 januari 2003 op 15:31

Jojo! lijkt me een strak plan om daar eens wat bomen over op te zetten… Maar dan moet Rachel wel [i]eerijk[/i] zijn en de [i]waarheid[/i] vertellen 😀

Koele Koe trouwens 😮

Tripleee · 25 januari 2003 op 15:36

Fok hé… waarom staat er bij mijn vorige post anoniem? 😕 Anywayz, da was dus Tripleee. Woord aan je moeder! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder