Even met Jantje Smit gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Jantje in de buurt?” De immer goedgehumeurde B-artiest kwam snel aan de lijn. Ik had mazzel, vertelde hij, want hij was net terug van een bezoekje aan de Zeeman en de Wibra. “Ik snap het, Jan,” sprak ik hem bemoedigend toe, “het is ook wel enorm lullig dat je door de Esquire bent uitgeroepen tot de slechtst geklede man van Nederland.” Een onbedaarlijk snikken kwam uit mijn telefoon. En ik was nog niet eens klaar met onze kleine Jan: “Begrijp je nu, hoe het komt dat jij het als enige voor elkaar hebt gekregen dat jouw posters niet worden gejat uit bushokjes en tramhaltes?” Want de jury heeft gelijk, dus ik ging nog even door: “Je draagt bespottelijke truien en jacks, en je lelijke poten gaan gehuld in vormeloze spijkerbroeken. Niet te geloven dat je zelfs een eigen kledinglijn hebt. Die schijnt uitsluitend te worden gekocht door Tokkies en blinden.” Met overslaande stem maakte Jantje mij uit voor rotte vis, en daar had ik hem tuk: “Zo te horen is het na die operatie niet echt meer goed gekomen met die stembanden van je, hè?” Echt, de telefoon is mijn grootste vriend. En ach, Jantje moet maar tegen een stootje kunnen. Want eigenlijk heeft ‘ie niets te klagen, want de rechtse plebejerzender TROS besteedt nog altijd ruimschoots aandacht aan zijn muzikale en andere strapatsen.

Ach ja, de TROS… Mij is het een raadsel waarom Fortuynist Sørensen zo nodig een omroep wil oprichten. Want die engerd van Leefbaar Rotterdam vindt dat het hoog tijd is voor een rechts-populistisch geluid op de buis. Verbijsterd vraag ik mij af, waarom. Want rechtser en populistischer dan de TROS hoeft toch niet? En bij de commerciële televisiezenders zit rechts al helemaal op rozen. Voor de rijke rechtse patser is er het wekelijkse liegprogramma van Harry Mens en voor de rechtse armoedzaaier hebben we SBS6. Kortom, al die foute geluiden, al die makkelijke meningen, al die halve waarheden: zendtijd zat op de televisie. Maar ja, Sørensen moet op dit moment alles op alles zetten om de aandacht op zich gevestigd te houden. Want de gemeente Rotterdam gaat eindelijk iets ondernemen tegen de woonwagenkampen in zijn stad. Als die kampen sluiten dreigt zijn electoraat natuurlijk wel drastisch te slinken. Dus roept Sørensen maar weer eens dat de nadelen van een samenleving met verschillende culturen en rassen volstrekt onderbelicht blijven. Terwijl ik zulke prachtige voorbeelden van goed gelukte integratie ken.
Zoals Humberto Tan. Die zal meerdere malen per week te zien zijn als presentator van RTL-Boulevard. Hij geeft op geheel eigen wijze invulling aan het begrip ‘kaalkopje’. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat zijn komst een prima uitwerking zal hebben op de kijkcijfers. Wat die kijkcijfers betreft, er zijn problemen met de debielensoap GTST. Wordt steeds minder naar gekeken. De programmamakers van RTL hebben een list bedacht om het tij te keren. Naar Amerikaans voorbeeld zullen de actrices vaker ontkleed in beeld verschijnen. De kans dat iemand als Lieke van Lexmond in een sauna valt waar te nemen, blijkt voor heel wat gluurkijkers een reden te zijn om tijdens de stomvervelende langdradige onwaarschijnlijke dialogen niet weg te zappen. Ook worden er meer buitenopnames gemaakt, omdat er dan mooier licht is, wat ook een verhogend effect schijnt te hebben op de kijkcijfers. Ze hebben het trouwens mis bij RTL, want het kan veel makkelijker en goedkoper. Als je gewoon een zootje dominosteentjes om laat flikkeren haal je moeiteloos twee miljoen kijkers. Dus voor écht vette kijkcijfers hoeft een of andere soapie nog niet eens een paar sokken uit te trekken. Gewoon naar Speelgoedpaleis Benjamin, paar dozen dominosteentjes halen, camera erbij en klaar. Maar hoe dan ook, persoonlijk blijf ik het vertikken om dat stomme GTST op te zetten. Ik vond er toch al nooit een zak aan, en ik moet er niet aan denken dat ik straks ook nog word geconfronteerd met Willeke Alberti die op een grasveld wordt uitgekleed…

Ook uitgekleed werden de bezoekers van de wedstijd AJAX-PSV, afgelopen zondag in de ArenA. Op weg naar de parkeergarage kon iedereen die nog een belastingschuld of een bekeuring had openstaan ter plekke even het totale bedrag pinnen. Niet pinnen? Auto inleveren en niet naar de wedstrijd. Op het eerste gezicht lijkt dat een erg strenge aanpak, maar eerlijk gezegd vind ik deze methode best aardig gevonden. Natuurlijk, ik vind dat die jongens van de fiscus wel erg scheutig zijn met boetes en naheffingen, en ik vraag me af of dat machtsmisbruik misschien maar moet worden meegenomen in de discussie over de buitensporige kosten die “gewone” incassobureaus in rekening brengen. Natuurlijk, ik ben er tegen dat gezinnen met die amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen al te hard worden aangepakt. Maar als je geld hebt voor een auto, en ook een vermogen kunt neerleggen voor een voetbalkaartje, dan moet je dus niet zeuren als iemand je openstaande aanslagen en bekeuringen even op efficiënte wijze komt innen. Ik vind die actie dus best een knaller.

Maar de grootste knaller van deze week? Die komt van Albert Heijn. En dan denk ik niet aan allerlei prijs- of kiloknallers. Welnee. De aardappelkroket. Even in de frituur, en kaboem. Ik vrees dat ze binnenkort een boete krijgen van Economische Zaken. Want vuurwerk mag je alleen verkopen in december…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Prlwytskovsky · 24 november 2008 op 18:56

Willeke? Op een grasveld uitgekleed worden?
God beware mij. Dan zullen de Nederlandse TV zenders toch spontaan op “storing” gaan en de kijkers een selibatair leven gaan leiden?

Pracht stuk Driek, in twee ademen uitgelezen. 😉

Bitchy · 26 november 2008 op 14:13

Goffer Driek, kun je de volgende keer als je het over de kleding van Jan Smith hebt me ff waarschuwen?
Wist ik veel dat mijn kinderen voor gek liepen daarin, ik dacht dat Jan *hot* was 😉

Ik vind trouwens deze *ff bellen* naadloos op elkaar aansluiten… knap gedaan!

Weer genoten van je!

weathergir · 26 november 2008 op 22:33

“nixmeeraandoen.nl” helemaal fijn dit verhaal, erg gelachen! :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder