Langzaam schuifelt de concertzaal vol. De meeste bezoekers zijn de zestig ruim gepasseerd. Pluche en oud houtwerk tonen respect voor braaf belegen ouderdom. Stoelen klappen zachtjes open. Het podium bevindt zich op ooghoogte. Aandachtig worden de instrumenten die nonchalant op het podium liggen door het publiek waargenomen. Ze liggen er wat verloren bij. Wachten geduldig de komst van de muzikanten af. We zitten op rij 4, stoel 11 en 13. Eigenlijk net zo verloren. De dame naast ons leest een boek. Waarschijnlijk een ervaren rot in het beluisteren van ancient music. Want dat staat op het muziekmenu vanavond. Haydn in vol ornaat. Twee symfonieën en twee concerten. Het geroezemoes in de zaal komt ons vreemd over. Hemdkragen worden gladgestreken en beenspreien rechtgetrokken. De zaalzoemer dingdongt een laatste keer. Ruggen trekken recht in het zachte pluche en voeten worden keurig naast elkaar gezet. Alle schoenen blinken vanavond en iedereen zit strak in het pak.

Een weelderige fanfare van musici betreedt het podium. Groenzijden rokken onder zwart geregen keurslijven worden opgevolgd door grijze pantalons onder iets te smoezelige zwarte hemden. Ach ja, de kunstenaar heeft slechts oog voor zijn eigen muze.
We prijzen ons gelukkig want het orkest dat voor ons staat kent wereldfaam. De Academy of Ancient Music geeft acte de presence en vertolkt deze avond Haydn in authentieke bezetting.

Een kakofonie van zacht getingel zweeft langzaam door de lucht. Zenuwachtig zoeken snaren en rietjes van violen, hobo’s, hoorns en contrabas het juiste timbre en de juiste toon. De dirigent komt met frivole grijns het podium op en neemt plaats achter de klavecimbel. Met een ferme knik roept hij zijn muzikanten tot de orde. Doodse stilte in de zaal. Fluisterend glijden fluwelen klanken langzaam zacht de zaal in. De klavecimbel komt tot leven.
Aangezien de dirigent zijn handen niet altijd vrij heeft schudt hij af en toe met zijn hoofd de maat. Het doet denken aan een wiebelteckel, die achter op de hoedenplank zijn kopje schudt.

Symfonie nr. 59 drijft in no time kabbelend naar zijn einde. Het is slechts een prelude voor wat komen gaat. De toneeldeur zwaait open en daar verschijnt de maestro. Een respectvolle stilte hangt in de zaal. Maestro Wispelwey bestijgt het podium en neemt plaats op een speciaal voor hem geprepareerde troon, omringd door een breed glunderend orkest. Comfortabel nestelt hij zijn eeuwenoude cello halfschoots tussen zijn benen. Haydn’s Celloconcert in C wordt opnieuw geboren.

De wedergeboorte is fenomenaal. Vanaf de eerste noot blijft de maestro in symbiose met instrument en omgeving. Het ademt cello op het podium. Orkest, dirigent en publiek iedereen wordt meegezogen in cellotrance. Het adagio luistert nauw. Sierlijk, liefdevol en met volle aandacht bespeelt Wispelwey zijn houten dame. De dame naast ons geniet met volle teugen.

In het allegro molto zijn de bewegingen grootser en heftiger. Als een ware toreador, met opgeheven hoofd en soms met zijn strijkstok elegant en fier zwaaiend in de lucht, bespeelt de maestro zijn cello.
Maestro, dirigent en orkest houden de zaal een half uur lang volledig in de ban. Een vreemdsoortige verbondenheid van passie en rust zwijmelt als een warme deken boven bejaarde hoofden.
De finale akkoorden zijn adembenemend. De laatste noot abrupt. In shock en lichte trans keert het publiek langzaam terug op aarde. Er klinkt tot drie keer toe applaus. Oude muziek kan behoorlijk raken.

[b][url=http://www.aam.co.uk/]Mien[/url][/b]

[img align=left]http://www.avro.nl/Images/Haydn_Joseph_538x275_tcm8-176305.jpg[/img][img align=right]http://www.avro.nl/Images/wispelwey_pieter_512_tcm8-179975.jpg[/img]

Categorieën: Algemeen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

10 reacties

DACS1973 · 5 mei 2009 op 07:30

Dit stukje – dat op zich goed geschreven is – heeft wat mij betreft meer weg van een verslag of een recensie dan een column. Ik mis het prikkelende element.

arta · 5 mei 2009 op 09:40

Gelukkig is er op CX ook ruimte voor meer dan columns alleen.
Ik vind dit soort stukken erg fijn om te lezen.
Zinnen als [quote]Fluisterend glijden fluwelen klanken langzaam zacht de zaal in.[/quote] vind ik écht super!
Mooi geschreven, Mien, maar hoe krijg je het voor elkaar het zo breed te laten hangen??:-D

WritersBlocq · 5 mei 2009 op 09:59

Mooi getoond Mien, echt grote klasse!
[quote]Aangezien de dirigent zijn handen niet altijd vrij heeft schudt hij af en toe met zijn hoofd de maat. Het doet denken aan een wiebelteckel, die achter op de hoedenplank zijn kopje schudt.
[/quote]

😀

lisa-marie · 5 mei 2009 op 10:03

heerlijk om te lezen hoe je die “oude mziek” beleefd.
Er staan mooie zinnen in en ook zinen waarbij ik willekeurig moest glimlachen. Hier is er zo een:
[quote]Hemdkragen worden gladgestreken en beenspreien rechtgetrokken. [/quote]

DACS1973 · 5 mei 2009 op 10:37

[quote]Gelukkig is er op CX ook ruimte voor meer dan columns alleen[/quote]

Ai! Dan heb ik mij blijkbaar deerlijk vergist. :oeps:
Afgaande op de de naam van de website (‘Column X’) veronderstelde ik dat het hier louter en alleen om columns draait.

u-queen · 5 mei 2009 op 12:47

Een mooie samengang van een recensie en column 😉
Zelfs ik krijg spontaan de neiging wat ancient music te gaan downloaden 😀

Mien · 5 mei 2009 op 13:12

@ DACS1973:
ColumnX is op de eerste plaats een website die gericht is op het schrijven van columns.
Clueless (schreef ooit columns op ColumnX) heeft mooi samengevat waaraan een goede column voldoet. De Redactie van CX verwijst hiernaar middels de volgende link:
http://examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=7&forum=1

Op de tweede plaats is ColumnX een website waarop het tevens is toegestaan om korte verhalen, reisverslagen, impressies, recensies etc … neer te schrijven en andere tekstuele capriolen uit te halen.

Dit kun je ook afleiden uit de uitgebreide keuze van rubrieken waaronder je de column, het korte verhaal, het verslag, de recensie kunt inzenden.

Voorop staat natuurlijk dat anderen plezier beleven aan jouw tekst en dat de tekst voldoet aan de diverse gebruiksvoorwaarden.

De diverse gebruiksvoorwaarden en overige interessante informatie zijn te vinden via de “Column X Forum Index”.
http://examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewforum.php?forum=1

Bij reisverslagen en andere verhalen staat de Redactie meestal oogluikend toe dat de tekst uit meer dan 400 woorden bestaat. De redactie beslist uiteindelijk.

Mien legt een beetje veel uit

DACS1973 · 5 mei 2009 op 14:53

Kijk, dat is nou informatie waar ik wat aan heb. Bedankt! :duimop:

LouisP · 5 mei 2009 op 17:38

Mien,

Op zo’n geraffineerde manier iets beschrijven, dat is zoals m’n vader vroeger zei als ik heel veel mayonaise op een boterham met kaas smeerde.
‘Zo kun je een drol nog lekker laten smaken’

Bijzonder onderwerp met knappe details.Ik zat ook in de zaal!

Louis

doemaar88 · 7 mei 2009 op 10:26

Wauw!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder