Even met het Ministerie van justitie gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier. Ernst in de buurt?” Onverwijld werd ik doorverbonden met de geblesseerde bewindsman. Belangstellend informeerde de heer Hirsch Ballin, waarmee hij mij van dienst kon zijn. Heel zachtjes fluisterde ik in de hoorn: “Ssssssst. Zachtjes.” Verbaasd vroeg het christen-democratische kabinetslid of ik wat harder wilde praten. Hij kon mij niet verstaan. Maar ik hield voet bij stuk. Zo zachtjes mogelijk siste ik in de hoorn: “Sssssst. Nee, ik kan niet luid praten nu. Dat snap je zelf toch ook wel?” De minister vroeg of hij het goed verstaan had. Dat ik zachtjes moest praten. Of ik keelontsteking had of iets dergelijks? En ja, toen brak er iets in me. Ik, die bekend sta om mijn gelijkmatige en vriendelijke humeur, barstte los. In de hoorn schreeuwde ik: “Dikke kans dat we worden afgeluisterd ja! Ik praat zo enorm zacht om die spionnen van de politie te jennen. Jouw schuld. In ons pietepeuterige minilandje worden dik tien keer zoveel telefoons afgeluisterd als in heel Amerika. Het is een schande. Een zooitje perverse akoestische gluurders, dat justitieapparaat van jou. Schaam je!”

Ik vind het betreurenswaardig dat de fragiele bewindsman tijdens de jaarlijkse sportdag van het kabinet zo lelijk onderuit is gegaan, en naar het ziekenhuis moest om zijn hoofd weer aan mekaar te laten naaien. Iemand die zich door zijn matige motoriek toch niet laat weerhouden van een dagje sporten met collega’s, daar neem ik mijn petje voor af. Maar ik hoop echt dat Ernst in de kamer nog eens enorm op zijn bek gaat. Want dat oeverloos afluisteren van burgers, dat deugt natuurlijk niet. 26.500 telefoons worden er per jaar afgeluisterd. Het hek is van de dam. En het gaat verder. De politie heeft aan de NV OV-chipkaart Nederland gevraagd om de pasfoto’s van een paar honderd chipkaarteigenaars die in de Rotterdamse metro hadden gezeten. Volkomen terecht verdomde de directeur het, om die foto’s te leveren. Wat dat betreft hulde voor Jeroen Kok. Rot op zeg. Mogen wij ons laatste restje privacy nog even behouden alstublieft? Ja? Fijn. En de rechter wees de eis van de politie gelukkig af.

Maar stel nou eens, dat NV OV-chipkaart Nederland die pasfoto’s wél had moeten leveren. Dan had een of andere Rotterdamse agent werkelijk een onvoorstelbare rotklus gehad. Mensonterend. Echt. Want als ik kijk wat voor rotkoppen er allemaal in de Rotterdamse metro zitten. Verschrikkelijk. En dan zal je als smeris zijnde in een of ander stoffig kantoortje de hele dag naar die rotsmoelen moeten kijken. Pasfoto na pasfoto. Ben je dan jaren voor naar de politieschool geweest… Heb je zo’n dom baantje. Maar goed, alles is voor een Rotterdamse smeris beter dan een dagje op strafcorvee naar Hoek van Holland.

Of een dagje naar Flevoland. Dat is dan wél weer leuk voor een politieman. Collega’s uitlachen. Een Almeerse politieagente stopte het geld dat eerlijke vinders naar het politiebureau brachten uiteindelijk in eigen zak. Voorbeeldfunctie, heet dat. Maar het wordt nog veel leuker: de Flevolandse politie had een paar kilometer verderop, nabij Lelystad, een hennepplantage opgerold. Niet in een loods, niet op een zolder, nee, deze hennepkwekerij bevond zich gewoon op een boerenakker. Niks stiekems. Dus een makkelijke vangst, die door de Flevolandse politiewoordvoerder dan ook uiterst triomfantelijk bekend werd gemaakt. Nog nooit hadden ze zo’n grote plantage opgerold. Even een rondje met de grasmaaier, en weg was de hennepteelt ter waarde van dik vier miljoen euro. Iedereen trots en blij. Totdat de landbouwuniversiteit even opbelde. Het bleek te gaan om een biologische proefopstelling. Met vergunning. Zelden heeft een politiekorps zo onvoorstelbaar voor lul gestaan. Dat is echt een van de domste baantjes die er zijn: smeris in de polder.

Maar er bestaan meer domme baantjes. Zoals briefjes-in-enveloppen-stopper bij de TROS. Voor debielen door debielen. Kijk maar eens als de TROS het muziekfeest op het plein uitzendt. Hele hordes debielen staan mee te deinen op liedjes van Hannes, Jannes, Wannes of hoe die sukkels ook mogen heten. En net zoals bij de bejaardenomroep MAX uitsluitend uitgerangeerde ouwetjes een aanvulling op hun karige AOW’tje lopen te verdienen, werken bij de TROS dus uitsluitend mensen met een IQ van maximaal 80. En zo kon het gebeuren dat bij de prijsuitreiking van het jaarlijkse gehandicaptengala de verkeerde gehandicapte de hoofdprijs kreeg uitgereikt door onze premier. Echt. Ze zijn naar verwachting bij de TROS nog weken aan het beraadslagen over de vraag of iemand nou het goede papiertje in de foute envelop had gedaan, of het foute papiertje in de goede envelop.

Maar denk nu niet dat uitsluitend bij de omroep en bij de politie domme mensen werken. Nee hoor, bij de krant kunnen ze er ook wat van. In het bijzonder bij de Afdeling Koppen Maken. Daar had iemand bij een nieuwsbericht de kop ‘1/3 van Marokkaanse jongeren vindt aanpak Nederlandse justitie te soft’ bedacht. Foutfoutfout. Die kop had natuurlijk moeten luiden ‘2/3 Marokkaanse jongeren achter softe aanpak justitie’ of iets in die geest. Want dat is er dus aan de hand. Rovend en stelend ploegt een aanzienlijk deel van de Marokkaanse jeugd zich door het leven, maar daar wordt amper tegen opgetreden. En dat 2/3 van de Marokkaanse jongeren het blijkbaar eens is met die softe aanpak, dat is een regelrechte schande. “Trap die kutmarokkanen het land uit!” Je mag het niet goedkeuren dat heel wat mensen dat verzuchten, maar geheel onbegrijpelijk is het niet. En bouw je als Nederlander eens een flink uit de kluiten gewassen pand? Regels hier, regels daar, regels zus, regels zo. Maar die moskee op Rotterdam-Zuid, vlak bij het Varkenoordse viaduct: al zes jaar mee bezig en nog lang niet af. Omdat een buitenlandse geldschieter het laat afweten omdat hij niet zelf de opper-imam mag worden of zoiets. Een belediging aan het adres van elke Rotterdammer. Breek die apenrots toch af, en zet er wat moois neer dat wél afkomt. Dan is er tenminste serieus werk aan de winkel voor een hoop bouwvakkers.

Want dat is toch van groot belang in deze slappe tijd. Werkgelegenheid creëren. Want onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een baan gelukkiger zijn dan mensen zonder werk. Maar dat beeld wordt vertekend. Want het aantal zelfmoorden onder werklozen is verhoudingsgewijs hoger dan het aantal zelfmoorden onder de werkende bevolking. Maar dat is toch niet zo gek? Voor een werkloze ligt de drempel voor zelfmoord veel lager. Die hoeft niet eerst zijn baas te bellen, dat ‘ie morgen niet komt…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

DreamOn · 7 september 2009 op 09:20

Goede column weer!
Vooral het verhaal over de hennepplantage vind ik erg hilarisch.
😀

:kus:

lisa-marie · 7 september 2009 op 09:27

Nou weet ik waarom ernst altijd zo praat 😆

Saya_Surya · 7 september 2009 op 20:46

Aan de lange kant, maar door je geweldige manier van schrijven blijf ik geprikkeld verder te lezen. Je weet op een héél leuke manier actualiteiten aan te halen en op een natuurlijke manier van onderwerp naar onderwerp te vloeien.

Je hebt een soort cynisme dat ik erg kan waarderen. Je hebt werkelijk een groot talent! 😀

Geef een antwoord