Ik vind minister Donner een wat aandoenlijke man. Racefiets op zijn neus, opafiets onder zijn kont. Grutjes, wat degelijk. Rijdt onze onderwijsminister trouwens in een lesauto? Nee, dan Tony Blair. Die wilde een eigen vliegtuig. Blairforce One. Vandaag las ik dat Tony zijn eigen vliegtuig niet krijgt. Er is geen geld voor beschikbaar in de Britse staatskas. Groot-Brittannië wordt ook in de toekomst vertegenwoordigd per huurvliegtuig. Maar laten we het eens over de vervoermiddelen van onze eigen bewindspersonen hebben. En dan heb ik het niet over de voor de hand liggende Tank van Kamp, Trein van Schultz of Trekker van Veerman. Ik weet van een voormalige Amsterdamse verkeerswethouder die nog steeds op een snorfiets door de stad tuft. Een tamelijk onschuldige vorm van mobiliteit, die prima bij hem past. Nieuwsgierig geworden zal ik een dezer dagen een keertje met de stadsreiniging bellen, om na te gaan of onze Minister van Deportatie zich verplaatst in een vuilniswagen. Hoewel, ze is een ex-gevangenisdirecteur, dus een bakfiets hoort ook nog tot de mogelijkheden.

Maar het lukt me niet zo goed om een gepast vervoermiddel voor onze premier te verzinnen. Waar hij ook mee rondreist, het blijft geen gezicht… Stel je voor: Jan Peter op de fiets, al dan niet met zijwieltjes. Zelfs als het licht op groen staat krijgt ‘ie geen voorrang. Gezag dwing je af. Hij niet. Of een dienstauto? Ruzie onder de departementale chauffeurs. Degene die strafcorvee heeft moet Harry Potter rondrijden. Je zit toch volkomen voor lul met zoiets achterin? Het is, dunkt me, trouwens voor zo’n chauffeur nog een hele opgave om te verstaan waar ‘ie heen wil. Geen lettergreep komt recht uit de mond van die man. “Waarheen vandaag, meneer?” “Anpalna”. Chauffeur naar Apeldoorn, met onze Nationale Trots op de achterbank. Weet hij veel dat onze Grote Leider naar een partijbijeenkomst te Anna Palowna moet… Of sturen we Jan Peter per trein? Ik heb begrepen dat de NS conducteurs heeft verboden bij het zien van reizigers in de lach te schieten. Maar je moet niet het onmogelijke vragen.

We hebben overigens wel een regeringsvliegtuig. Een Fokker. Nog een gelukje dat de heren Nawijn of Wilders het nooit tot premier zullen schoppen. Anders moeten ze dat vliegtuig ook een andere naam geven: Opfokker.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

18 reacties

Trukie · 26 november 2005 op 17:26

Oh oh oh meneer Driek op Poten. Ga toch eens een poossie op een bankie op het Binnenhof zitten. B.v. op vrijdagochtend (Ministerraad) en zie hoe het gezelschap wordt aangevoerd.

Een jaar of 10 geleden kon je nog verschillende aanvoermethoden zien. Tram, fiets, te voet en een enkele dienstauto.
Maar 10 jaar geleden was gepantserd glas nog niet zo noodzakelijk……….

Het gezelschap kwam ook naar nog buiten voor een woordje met de pers en de nieuwschierige mens.

Ik vind Piet Hein toch wel dapper op zijn onbeveiligde fiets.

Eh een vliegbezum voor JP?

Outsider · 26 november 2005 op 17:30

[quote]Degene die strafcorvee heeft moet Harry Potter rondrijden. Je zit toch volkomen voor lul met zoiets achterin? [/quote]

Toen Balkenende bij Bush op bezoek was geweest, zei de helft van de Nederlanders in een enquete dat ze zich voor hem schaamden. Dan vraag ik mij af: wat mankeert er dan wel eigenlijk aan hem? Het is unfair om hem steeds weer af te rekenen op zijn uiterlijk. Daar komt nog bij dat er in mijn ogen niets mis is met zijn uiterlijk. Hij is niet kaal en voor zijn 49 jaar ziet hij er eigenlijk verrassend jong uit. Alleen hij zou eens een andere bril moeten kopen, die zakt steeds af.
Ik vind dat men naar zijn capaciteiten moet kijken en die zijn toch echt niet gering.

[quote]Geen lettergreep komt recht uit de mond van die man.[/quote]

Dit is gewoon echt helemaal niet waar. De man is in feite uiterst welbespraakt en dat hij zeer intelligent is, daar zijn vriend en vijand het wel over eens, hoewel er bij een enquete ook weer 33% procent vonden van niet, maar dat zijn dan mensen die helemaal niet tot een oordeel in staat zijn en in feite zelf gewoon oliedom zijn.

Kees Schilder · 26 november 2005 op 17:36

Kom nou Outsider, die Peter-Jan oftewel de vleesgeworden knokkelkoorst,ziet er toch uit als een mislukte zaadlozing? Man, zoiets kun je toch niet als fuhrer op de mensheid loslaten?
En dan die procentjes waar je mee schermt.Die zeggen mij niets.Ik bedoel maar,Als je de mensen vraagt of ze wel eens Balkenende gegeten hebben zegt toch ook 90%: alleen als er niets anders te krijgen is? 😀

Over de column: Klasse! Klasse en nog eens klasse.
Ik heb er met volle teugen van genoten.

Outsider · 26 november 2005 op 17:48

[quote]Kom nou Outsider, die Peter-Jan oftewel de vleesgeworden knokkelkoorst,ziet er toch uit als een mislukte zaadlozing? Man, zoiets kun je toch niet als fuhrer op de mensheid loslaten?[/quote]
Ik begrijp wel, Kees, dat ik dit niet al te serieus moet nemen en je drukt het ook grappig uit, maar ik zou je toch wel eens willen vragen: “Heb je wel eens goed in de spiegel gekeken?”

Trukie · 26 november 2005 op 18:16

[quote]Het is unfair om hem steeds weer af te rekenen op zijn uiterlijk. Daar komt nog bij dat er in mijn ogen niets mis is met zijn uiterlijk. [/quote]

Mee eens Outsider.
Ik vraag me ook af of mensen niet in staat zijn om betere argumenten naar voren te brengen.
JP is veel wijzer. Hij lacht er om.

ietje · 26 november 2005 op 18:37

Goh het wordt wel weer erg persoonlijk zeg. Kees, jij lijkt een beetje op Mick Jagger en dat was een erg sexy man. Ik weet in ieder geval zeker dat je van JP niet kunt zeggen dat-ie sexy is. Maar op HP lijken nu er net een nieuw boek EN een nieuwe film uit is, is toch ook heel mooi!
Ik ben het over en weer gevit af en toe een beetje zat, trouwens, ligt dat aan mijn overgevoeligheid of…?

DriekOplopers · 26 november 2005 op 18:55

Trukie: “Oh oh oh meneer Driek op Poten.”

Nu we toch in Haagse sferen zijn, is al snel de vraag aan de orde: Lange Poten of Korte Poten?
😛

Driek

Trukie · 26 november 2005 op 19:17

Het ligt zo dicht bij elkaar en ik ben democraat.
Jij mag kiezen Driek, het is tenslotte jouw Vervoer :peace:

Eh, we hadden het toch over vervoer?

DriekOplopers · 26 november 2005 op 22:00

Truukie: “Jij mag kiezen Driek, het is tenslotte jouw Vervoer.”

Nou, het is niet mijn veroer. De column heet Autoriteitenvervoer, en ik ben geen autoriteit. Maar als ik het mag zeggen? Dan maar het Plein. Daar kun je heerlijk lunchen, op diverse terrassen of in de bijbehorende zaken 😉

Groet,

Driek

Trukie · 26 november 2005 op 22:43

Groot gelijk Driek.
Op de terrassen is nu plek genoeg 😉 brrrrr
Eet smakelijk.

Trukie

Kees Schilder · 27 november 2005 op 12:10

[quote]Ik begrijp wel, Kees, dat ik dit niet al te serieus moet nemen en je drukt het ook grappig uit, maar ik zou je toch wel eens willen vragen: “Heb je wel eens goed in de spiegel gekeken?”[/quote]

Nee, Outsider dat durf ik niet.Dat begrijp je toch wel?
En Ietje. Ik overdrijf altijd en Outsider begrijpt dat wel.Het is niet kwaad bedoelt 😀
Overigens heb ik 2 keer opgetreden in een Mick jagger look a like wedstrijd. twee keer gewonnen.Zelfs mijn stem lijkt erop.Geestig he?

Outsider · 27 november 2005 op 14:57

[quote]Overigens heb ik 2 keer opgetreden in een Mick jagger look a like wedstrijd. twee keer gewonnen.Zelfs mijn stem lijkt erop.Geestig he? [/quote]
Ik weet nog goed hoe de Rolling Stones in hun beginjaren in een poptijdschrift werden omschreven als ‘de lelijkste groep ter wereld’.
Ik vond dat overigens wel meevallen, hoewel ik moet zeggen dat Keith Richards er nu wel erg verlopen begint uit te zien.
En Kees lijkt inderdaad wel wat op Mick Jagger in een tweede verbeterde uitvoering.

heupie · 27 november 2005 op 20:27

Zeg Driek, column wekt nieuwsgierigheid op. Waar Jan-Peter zich in laat vervoeren is bescheiden en past best hem best. Door zijn bescheiden vervoer maakt wat hij zegt extra indruk, echt. Wat beveel jij onze regering aan en wat is jou eigen vervoermiddel ? Ben jijzelf een knapzak, dat moet wel als je anderen lachwaardig vindt. Ach ja, lang geleden ging ik ook nog op ’t uiterlijk af, oo wat heb ik vaak bakzijl gehaald.

DriekOplopers · 27 november 2005 op 20:56

Dag heupie,

het probleem met Balkenende is, dat hij een visieloos leider van een rariteitenkabinet is. Was hij een briljant iemand, dan lette niemand op zijn uiterlijk. Bovendien ziet hij er niet bespottelijk uit doordat moeder natuur hem slecht heeft behandeld, het is een kwestie van een totaal gebrek aan smaak en flair, dat hem visueel de das omdoet.

Over mijzelf: ik ben een middenmoter. Maar dankzij slimme kleding, een juiste bril en een goed kapsel (in plaats van een paniekscheiding) lukt het mij, alleszins toonbaar te zijn.

Overigens word ik afgerekend op wat ik zeg, wat ik schrijf, wat ik doe: zowel professioneel als prive. En niet op mijn uiterlijk. 😉

Groet,

Driek

Outsider · 27 november 2005 op 22:28

[quote]het is een kwestie van een totaal gebrek aan smaak en flair[/quote]

Om eerlijk te zijn zie ik dat gebrek aan smaak en flair niet bij Balkenende. Hij maakt op mij de indruk van iemand die onder alle omstandigheden, die vaak zeer moeilijk zijn, relaxed blijft en hij laat zich door niets of niemand uit het veld slaan.
Maar met de kritiek op hem is het wel vaak ‘de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.’
Hugo Camps bijv. heeft een keer gezegd dat Balkenende bij zijn speech zo’n ‘sterfhuisgezicht’ trok. Bij dergelijke uitspraken knallen de veters uit mijn schoenen, want als één persoon eruit ziet als een wandelende graftak, dan is het Hugo Camps wel.

Ma3anne · 28 november 2005 op 04:51

[quote]Maar het lukt me niet zo goed om een gepast vervoermiddel voor onze premier te verzinnen.[/quote]
Ik hou het toch maar weer bij de trolleybus.

Chantal · 28 november 2005 op 18:31

[quote]Ik heb begrepen dat de NS conducteurs heeft verboden bij het zien van reizigers in de lach te schieten. Maar je moet niet het onmogelijke vragen. [/quote]

😀 😀 (eigenlijk kan ik heel die alinea wel quoten. Je hebt het enorm geestig neergezet. Balkenende’s looks zijn maar wat vaak in de aandacht, maar je hebt toch iets leuks en nieuws neer weten zetten! Super! 🙂

Geertje · 28 november 2005 op 21:04

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
@ Outsider
[quote]Om eerlijk te zijn zie ik dat gebrek aan smaak en flair niet bij Balkenende. Hij maakt op mij de indruk van iemand die onder alle omstandigheden, die vaak zeer moeilijk zijn, relaxed blijft en hij laat zich door niets of niemand uit het veld slaan. [/quote]

Stoicijns noemen ze dat………. 😆 😆 😆

Stel je voor dat je…. :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: Zit zijn haar ook door de war….:laugh: :laugh: :laugh: en zijn bril…:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Okee ik houd me verder in…

Genoten van je column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder