Trainer van Everton of trainer van Fenerbahce? Routine of niet? Als trainer in de top moet je niet alleen beschikken over ervaring maar ook over de juiste papieren. Daarnaast moet je je vakkennis bijhouden. Dat je dagelijks op het aller hoogste voetbalniveau werkzaam bent maakt niet uit.

Al eerder was het in het nieuws. Dick Advocaat en straks ook Ronald Koeman zullen weer de schoolbanken in moeten om de vereiste studiepunten te halen om het allerhoogste trainersdiploma te behouden. De meester zelf, Dick Advocaat heeft bij hoge uitzondering dispensatie gekregen van de KNVB maar zal aan de bak moeten! Volgens de voetbalbond heeft zij de regels niet gemaakt maar de EUFA en gelden deze eisen voor elke trainer. En er zal niet nog een keer van de regels worden afgeweken door Zeist!
Trainers die club loos thuis op de bank zitten hebben voldoende tijd om congressen, cursussen of trainingen te volgen maar als je in diverse competities met je elftal aan de bak moet dan heb je geen tijd om ergens in Europa bijscholing te volgen zo stelt “De kleine Generaal”. Maar zouden deze broodnodige studiepunten echt invloed hebben op het presteren en functioneren van deze succesvolle trainers?

Bill Gates schoof zijn universitaire studies aan de kant om zich volledig op Microsoft te storten en was hier uiterst succesvol in. Zonder ooit examen te hebben gedaan richtte Larry Ellison Oracle op en zijn huidige vermogen schijnt ruim veertig miljard dollar te zijn! Ook Richard Branson, Michael Dell, Marc Zucherberg en voormalig Apple icoon Steve Jobs zijn voorbeelden van leiders die tot op de dag van vandaag zonder officiële papieren uiterst succesvol zijn. Alibaba topman Jack Ma was leraar Engels. Hij heeft van technologie geen kaas gegeten maar is wel oprichter van de grootste online winkel van China.
Zou in sommige gevallen talent, kennis en ervaring niet voldoende kunnen zijn om uit te blinken in je vak? Als ik de bevlogenheid van de bijna zeventig jarige Dick Advocaat zie als hij zijn ploeg coacht en als we even de CV van deze trainer erbij pakken dan is het vreemd dat deze man weer de schoolbanken in moet. Ook Ronald Koeman die we voordat hij naar Engeland vertrok allemaal als de ideale bondscoach van Oranje zagen moet toch wel wat kunnen maar als deze ervaren topcoach straks zijn benodigde punten niet behaald mag hij zijn werk niet meer uitoefenen.
Dispensatie is een uitzondering op de regel en de KNVB blijft niet bezig is de boodschap van de bond.

Is het misschien een idee dat de KNVB deze, en hopelijk straks ook andere, succesvolle trainers eeuwigdurend dispensatie geeft zodat zij de naam van de Nederlandse voetbaltrainers in het buitenland hoog kunnen houden? Of houden we ons aan de ouderwetse en strenge regels en zit Dick straks naast Ronald bij de KNVB in Zeist te luisteren naar een trainer van een amateur club die uitleg geeft over tactiek of analyseren ze gezamenlijk oude beelden van AZ waar zij ooit trainer waren? Nee toch!

Categorieën: Sport

Mark Aretz

Positieve levensgenieter. Voetballiefhebber en hierover altijd wel een mening.

14 reacties

NicoleS · 23 januari 2017 op 17:57

Ik weet niet veel van voetbal, maar ik denk dat Dick zijn sporen al wel verdiend had. Leuk deze column.

Karen.2.0 · 23 januari 2017 op 19:09

Ik vind ze leuk die voetbalcolumns van jou Mark! Kleine tip: hier en daar een komma extra voorkomt ademnood en clubloos kan aan elkaar 😉

    Mark Aretz · 24 januari 2017 op 09:21

    Dank je wel. Volgende keer laat ik je meer adem halen!!!…. 😉

Nummer 22 · 24 januari 2017 op 07:26

De KNVB volgt. De UEFA volgt en de FIFA blijft een corrupte bende. Trainers diploma’s, coach betaald voetbal??? Weg met die onzin. Een coach is geen trainer en een trainer is geen coach van nature.

Mark. Een column ?

    Mark Aretz · 24 januari 2017 op 09:21

    Bedankt. Het is en blijft een vreemd wereldje dat voetbalgebeuren.

Mien · 24 januari 2017 op 08:22

In Nederland kun je niet meer op straat voetballen. Ergo kansen verkeken op succes. Voetballen met de voeten in de klei bestaat niet meer, we hebben eerder kleipoten.
Misschien moeten we ons meer focussen op schaatsen, schaken en darten. Voor alle drie beschikken we over de tripple A status. En coaches en trainers zijn in deze sporten overbodig. Bier en yoga daarentegen onmisbaar. 😉

    Mark Aretz · 24 januari 2017 op 09:24

    Bedankt. Voetballen, zoals vroeger op pleintjes of op grasveldjes achter in de straat, is inderdaad bijna niet meer mogelijk. Dat is erg jammer maar is deel van de tijd waarin we leven. Maar, ik blijf geloven op succes, wat ooit weer eens gaat komen.

      Mien · 24 januari 2017 op 10:52

      Misschien als Duitsland weer het EK gaat organiseren. Tegen die tijd is Maypay bondscoach. ?

        Mark Aretz · 24 januari 2017 op 13:17

        Wie weet. Mochten onze buren een EK binnen slepen dan ben ik zo wie zo van de partij!

Nummer 22 · 24 januari 2017 op 09:34

Tafel voetbal en blaas voetbal is leuker?

    Mark Aretz · 24 januari 2017 op 13:19

    Voetbal ervaar je het beste in een bomvol stadion vol met enthousiaste liefhebbers.
    Elke keer als ik een stadion binnen loop voel ik me weer kind! Heerlijk. Als je het eenmaal hebt meegemaakt dan ben je verkocht.

Bruun · 24 januari 2017 op 13:25

Voetbal interesseert me niet zo veel, maar je hebt natuurlijk groot gelijk dat het onzinnig is om dit soort grootheden de schoolbanken in te sturen. Prima pleidooi Mark!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder