Als wij in het begin van de tachtiger jaren met onze kinderen vanuit het glooiende groene merenlandschap de grens bereikten van de stad Turku, gelegen in het uiterste Zuidwesten van Finland, weerklonk vanaf de achterbank altijd weer de vraag ‘pap, gaan we langs de boeven?’. ‘Goed hoor’ was dan mijn antwoord. Het was voor de kinderen een belangrijk blokje-om. Dicht bij het karakteristieke kasteel van de stad en de ferryhaven, ligt tegen een heuvel in een groen park de regionale gevangenis. Daar ga je in Zuidwest-Finland heen als je wat hebt uitgevreten. Als maar genoeg drinkt vlak voor het autorijden, regelmatig wat steelt of iemand goed op zijn kanis timmert, dan is je lot een verblijf in de cel aldaar. Overdag mag je wasknijpers maken, boekbinden of………………, en dat ter vermaak van een ieder die daar passeert, bladharken of schoffelen in het perfect onderhouden gevangenispark. Negen van de tien keer zag je ze: de ‘boeven’ in het klassieke streepjespak met gevangenispetje, in het gezelschap van enkele bewakers met het wapen in aanslag. Vanaf de weg gadegeslagen door een ieder die dat wenste. ‘Hé, daar staat buurman’ behoorde tot de mogelijke uitspraken. Zonder aanzien des persoons kwam je in het vizier, of je nu marktkoopman was of directeur van Nokia, het pak paste iedereen.

Onze kinderen zijn inmiddels volwassen, maar toen we vorig jaar rond Kerstmis in Turku waren, in de buurt van de Finse nor, luidde de vraag ‘komen we nog langs de boeven?’ ‘Goed hoor’.Maar, er is tegen de heuvel van de gevangenis geen gestreepte ziel meer te bekennen. Ofwel het Finse gevangeniswezen is gemoderniseerd, ofwel er is een afschrikeffect van de publieke vertoning uitgegaan dat zó groot is, dat het leidde tot complete broodroof van de gewapende garde.

Nu, in april 2007, ben ik echter blij te lezen dat de meerderheid van de Tweede Kamer de jeugdige boefjes van Nederland weer in sing-sing-kledij wil gaan hullen. Wat een geweldige verrassing voor alle ouders en grootouders die de Efteling zat zijn en een nieuwe bron van vermaak zoeken voor kinderen en kleinkinderen. En dat gratis! Gewoon even lang Veenhuizen of de Bijlmerbajes om boeven te kijken. Ik weet uit eigen ervaring hoezeer dat in de smaak valt. Laat ze schoffelen en harken, zo dicht mogelijk bij het hek en Artis kan wel sluiten.

Begrijpt u nu zo’n lul als kamerlid Teeuwen, die tegen het plan is omdat hij vreest voor de extra kosten? Zeker aandelen in de Efteling? Je kan ze toch ook de Efteling laten harken! Dat verdubbelt het aantal bezoekers, ik zeg het uit eigen ervaring. Echte boeven in streepjespak vormen een ‘enge’ en spannende attractie voor kinderen. Wat?………een topattractie! Als ze later zelf ik het streepjespak terechtkomen, dan zullen ze nooit zeggen: ‘ik heb een slechte jeugd gehad’.

© Hans Schoevers, Woudsend, 20 april2007

Categorieën: Actualiteiten

Hans Schoevers

Flashbackpacker. Schrijver van columns; dikwijls met een knipoog naar vroeger. Tot december 2017 ook actief geweest als zanger/entertainer. Elts sprekt fan myn sûpen, mar nimmen fan myn toarst.

6 reacties

Li · 23 april 2007 op 21:40

[quote]de ‘boeven’ in het klassieke streepjespak met gevangenispetje,[/quote]

Zo is dat! En dan ook nog met een ketting om hun enkels inclusief loden bal. Kunnen ze niet weglopen ook. 😀

Leuke uitsmijter trouwens!

Li

KawaSutra · 23 april 2007 op 23:57

Ja, gewoon weer invoeren die boevenpakken. Trouwens dan ook voor TBS-ers. Dan zijn ze tenminste te herkennen voor de begeleiders als ze weer eens van de maatschappij mogen proeven.

arta · 24 april 2007 op 09:51

Leuke column!
🙂

pally · 24 april 2007 op 10:14

Wat een leuk geschreven ‘gestreepte’ column, Hans!
En inderdaad, van mij mogen die pakkies met tralies ook best weer. 😀

groet van Pally

delta75 · 24 april 2007 op 12:30

Ik vind Roze pakken met Paarse hartjes ook wel wat voor die jongeren. worden ze weer poeslief van!

Trukie · 24 april 2007 op 18:45

Als ze hiervoor in het parkje papier komen prikken, mag het wel iets minder opzichtig. We weten wel dat ze “niet goed hebben opgepast”. 🙄

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder