Bent u bang dezer dagen? Bent u bang voor het ouder worden en het rimpelen en het lijf dat niet meer doet wat het wil? Bent u bang om te weinig geld te vergaren om het te laten vertimmeren? Bang voor verlaten worden als dat lijf uw partner dan niet meer aanstaat? Bent u bang voor ziektes, om de liefde te bedrijven, ook met condoom, [i]stel dat hij scheurt[/i], bang voor groeiende gezwellen in uw lijf door de schade van die lekkere peuk, die heerlijke zon? Bang voor schimmelnagels, of voor astma door te weinig ventileren? Bent u bang om te vliegen, bang om het openbaar vervoer te nemen, bang om door het centrum van een grote stad te lopen bij evenementen van formaat?

Bent u bang voor klinkende namen van complotgroepen met indrukwekkende namen als Al Qaida, Taliban, de Hofstad Groep? Bekend luidende namen van tegen elkaar en de maatschappij opboksende jongens als Samir A. en Mohammed B.? Voor uw moslimbuurman die wat al te vriendelijk groet? Voor uw autochtone buurman, die u wellicht ziet als terrorist? Bent u bang verantwoordelijkheid te nemen? Bang dat als uw zaak met uw klanten in de fik vliegt, u de schuld krijgt? Bang voor de daaropvolgende onderzoekscommissie? Bang dat Donner’s vinger naar u wijst als hij zijn eigen vege lijf voor de zoveelste maal moet redden? Bang dat Balkenende het op een dag over u heeft als hij zegt dat [i]wij ons met zijn allen natuurlijk moeten wapenen tegen de[/i] verloedering [i]van de maatschappij[/i]?

Het zou vreemd zijn als een dezer angsten niet een paar snaren beroert binnen in u. Dat zou betekenen dat u zich niets zou aantrekken van de boodschap die wij dagelijks te verwerken krijgen. Gebruik die antirimpelcreme. Spaar voor een liposuctie. Vrij veilig, blijf uit de zon, rook niet, drink met mate, kijk uit voor terroristen en word vooral geen ondernemer. U hebt het dan immers altijd gedaan, als het misgaat. Kijk uit dat het niet foutloopt in uw buurt, want uw minister, uw minister-president zal zeker bereid zijn met de vinger van een onderzoekscommissie naar u en u alleen te wijzen. Grijp niet in bij ruzies, u zou zelf eens een kogel door de bast krijgen. Pas op, loop niet uit de pas, maar loop wel tienduizend stappen op een dag, anders wordt u te dik.

En misschien ligt daar een deel van de sleutel wel. Angst heeft de neiging in eerste instantie te verlammen, om vervolgens tot wraak aan te zetten, puur om de angst kwijt te kunnen raken. Angst heeft de neiging omgezet te worden in verkeerde daden. [i]Angst is een slechte raadgever[/i] is niet alleen een cliché, maar ook een waarheid als een koe. In het klein bekeken, heeft u ooit iets destructiefs gedaan, puur uit angst? Een streep onder een relatie gezet omdat u bang was dat die beslissing voor u gemaakt zou worden? Een verradershand naar een ander gewezen, omdat u bang was anders zelf de klos te zullen zijn? Dikker geworden van uw dieet, omdat u door de angst te falen begon te eten om dat vervelende gevoel maar kwijt te raken?

Als we de angst weg zouden nemen. Stel nou dat we het ouder worden met belangstelling tegemoet zouden zien. Dat ouder worden een teken was van het vergaren van wijsheid, dat elke rimpel die zich in het gelaat groefde niet een gebrek was, een gebrek aan rechtsdraaiende Q27 melkzuren, maar een aanwinst, een stille getuige van uw ervaring? Stel, we gaan leven en genieten, van de occasionele peuk, van seks, van drank, van het zonnetje en van heerlijke gerechten, die de zwaartekracht helpen het lijf wat verder uit te doen zakken? Stel we accepteren weer dat ongeluk in een klein, maar vooral onverwacht hoekje zit, dat ongeluk nooit daar vandaan komt waar je het vandaan verwacht. En concluderen daar dan weer uit dat we net zo goed kunnen gaan leven, in plaats van ons zinloos in te dekken tegen hetgeen gevreesd wordt.

Stel we zorgen dat dit land, dit Europa weer een ruggengraat krijgt en in zijn geheel hardop zegt: [i]wij zijn niet bang[/i], in de wetenschap dat welke vorm van terreur ook, schade kan aanrichten, maar niet kan vernietigen? Stel, we gaan ons realiseren dat die jongens die maanden zijn afgeluisterd en die zo heerlijk jongenseigen opbieden in het stoer doen met en tegen elkaar, jongens zijn die groeien bij de gratie van onze angst. Dat angst voor verdeeldheid zorgt, die de oorzaken nog eens verder uitdiept en verscherpt? Dat zonder de angst haat en terreur een voedingsbodem zouden hebben als een treurwilg op de altiplano van Bolivia. Zou dat wellicht niet helpen? Het is maar een gedachte.

—————
[size=xx-small]Zie ook dit stel [url=www.werenotafraid.com]onverstoorbare Britten.[/url][/size]


19 reacties

Troy · 14 november 2005 op 08:48

Ik weet wel zeker dat het zou helpen. Lekker zo’n opbeurende column met boodschap in de vroege morgen. Ontzettend goed geschreven. Zonder te vrezen ga ik nu de dag in 😛

Bakema_NL · 14 november 2005 op 09:06

Iedereen heeft het maar over angst. Is daar onderzoek naar gedaan of zo? Want mij is het nooit gevraagd en ik vraag me af of de meerderheid van de mensen wel echt angst heeft wat betreft het terrorisme. Het is meer iets wat door de media is gaan leven, bepaalde mensen hebben misschien angst.

Geertje · 14 november 2005 op 09:17

Banger-ik? Angst ligt tengrondslag aan veel en heeft evenzovele uitings vormen. Men lijdt het meest onder hetgeen men vreest. 😛

Boeiende column!

Martijn · 14 november 2005 op 09:43

Angst voor de Angst voor de Angst voor de….

Tevens een mooi concept voor Reli-Tv: ‘Pimp my Fear’

Heldere stuk.

wendy77 · 14 november 2005 op 09:44

Ik sluit me bij Geertje aan.
Goed geschreven, boeiende column

Tasz · 14 november 2005 op 09:52

Goeie column. Strakke zinnen en lekker om te lezen.

Bye
Tasz

KingArthur · 14 november 2005 op 10:40

Mooie gedachte. Ik kan niet anders dan met je eens zijn. Overboord met de angsten om ‘naief’ in het leven te staan. Volgens mij kan het helpen.

Outsider · 14 november 2005 op 11:14

Het is een interessante column en ik ben het er zeker wel mee eens dat angst een slechte raadgever is, maar het zijn in de regel toch niet de bangerikken die de meeste ellende aanrichten. Het zijn eerder de brutalen, de zelfverzekerden, de mensen die nergens bang voor zijn, die de lakens uitdelen.
In veel gevallen kan men zelfs wel zeggen: ‘Waren ze maar bang, dan deden ze niet wat ze doen’. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfmoordterroristen.

Kees Schilder · 14 november 2005 op 15:20

Volgens Boeddha is angst een gebrek aan liefde.Zit wat in.Het verklaart in ieder geval de doodsverachting van sommige terroristen.
De column is erg goed geschreven. Zoals altijd eigenlijk

Fred · 14 november 2005 op 16:24

Tja, Dees met angsten hebben we elke dag te maken.
Mooi verwoord.

[quote]’Waren ze maar bang, dan deden ze niet wat ze doen’. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfmoordterroristen.[/quote]
Tja Outsider, ik ben bang dat deze mensen ergens anders meer bang voor zijn, Allah denk ik. En helaas hebben ze geen angst om dood te gaan, helaas ja daar heb je gelijk in.

Ma3anne · 14 november 2005 op 16:48

Puddumme weer een dijk van een column, Dees!

Bang? Ikke? Ik geloof dat ik op dit moment zelfs voor de duvel niet bang ben. Geloof ik….. 😕

archangel · 14 november 2005 op 16:53

Prima geschreven column met een waarachtige boodschap die de angstige medemens inderdaad ter harte zou mogen nemen.

Overigens ga ik wel met de redenering van Bakema mee (zie ook Bowling for Columbine van Michael Moore): ik ontken niet dat er angst is en dat die deels gevoed wordt door de realiteit, maar een (groot?) deel van de heersende angst is m.i. een creatie van de media.

Raindog · 14 november 2005 op 17:18

Alles is gezegd, niets meer aan toe te voegen. Behalve dan misschien dat ik bang ben dat het nog wel even kan duren voor het zover is. En wat als dat nu eens de kardinale fout is. Ook zomaar zo’n gedachte.

Trukie · 14 november 2005 op 19:02

Iedereeen is wel een beetje bang, maar waarvoor?
Bang voor zichzelf mischien?
Ja. ik ben ook een beetje bang. Ik wil niet veranderen.

Prima column Dees.
Gewoon doorademen dus.

melady · 14 november 2005 op 23:46

[quote]Bang? Ikke? Ik geloof dat ik op dit moment zelfs voor de duvel niet bang ben. Geloof ik…..[/quote]

Ma3anne, ik ben alleen bang voor hexen.:-D

Alle gekheid op een bezem, een dijk van een column.

Dees · 15 november 2005 op 08:12

Thanx, thanx..

Wel grappig dat het ‘door de media gevoed worden’ genoemd wordt als reminder. Door óók schimmelnagels, ventilatie en rimpelangst aan te halen, wilde ik juist zeggen dat het uit de media kómt. Met name. Helaas niet goed overgekomen.

Verder denk ik niet dat zelfmoordterroristen niet bang zijn, maar dat zo’n actie een vaag concept blijft, tot het moment dat je eigenlijk niet meer terug kunt. Nou ja, zoals ook in Netwerk eergisteren gesteld werd eigenlijk.

Bedankt voor de reacties.

Li · 15 november 2005 op 11:51

Ben bang dat mijn reactie ietwat aan de late kant is. Alles is namelijk al gezegd.
Tja, angst is een verwarrende emotie die gedachten en vertrouwen laat wankelen.

Zoals altijd weer helder geschreven.

Li

Mosje · 16 november 2005 op 12:48

Goed geschreven column!

KawaSutra · 17 november 2005 op 23:42

Ik ben ook bang dat ik te laat ben met mijn reactie.
Goeie column Dees.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder