Drie Japanners in Irak met het mes op de keel. Reality TV zoals Endemol die niet kan verzinnen. De Moslims die het mes hanteren zien we niet in beeld. Wel de doodsbange Japanners.
Er is trouwens ook geluid bij. Hoofdzakelijk van een voice-over, maar wat kan mij het bommen. Dat ben ik toch al gewend van Idols. De voice-over heeft het over schokkende beelden, en: “we zenden niet alles uit, want dat zou te schokkend zijn” Hoe bedoel je , te schokkend? En de programma’s van die relnicht Carlo Bosdinges dan? Of Idols?? Daar worden goddomme de meest bloederige details van uitgezonden. Niemand die eens even kijkt of het niet schokkend is om tegen middernacht de verkrachting, door een Idiot, van John Lennon’s Imagine uit te zenden.
De voice-over weer: “DIT KAN TOCH NIET!!! DIE Japanners worden beestachtig behandelt!!
Wat nou?? Wat zouden wij dan doen als Feldwebel Bush plotseling onze eigen Balkenende gaat beschuldigen van misdaden tegen de mensheid. Toegegeven, Balkenende is het vleesgeworden chemische wapen, en met zijn bezuinigingsmaatregelen komt hij dicht in de buurt van een Haags Tribunaal maar het blijft onze Balkenende. Daar moet Bush van af blijven ook al is hij nog zo belust op onze gasreserves in de Waddenzee.
Dus als die Amerikanen ons land binnenvallen en alle gas gaan inpikken dan pakken we toch een paar loslopende toeristen en zetten hen het mes op de keel?
Daarnaast wil ik de tweede wereldoorlog nog wel even in de herinnering brengen.
Moffen jagen was toen volkssport nummer een kan ik mij herinneren uit de geschiedenisboeken. Wij waren trots op onze verzetsbeweging En Terecht!

Ik kijk nog even naar de doodsbange Japanners en vraag mij af wat ze eigenlijk kwamen doen in Irak.
Weten ze niet dat het daar gevaarlijk is en dat je beter ergens in Tokio een liedje kunt mee neuriën in een Kareoke-bar. Zelfs Sushi eten schijnt gezonder zijn..
In beeld zie ik weer een vleesmes verschijnen op de keel van een gillende Japanner. Gelukkig heb ik nog niet gegeten. Daar wacht ik maar even mee tot over vijf minuten het programma, de tien best geklede voetbalvrouwen, begint. Dat wil ik voor geen goud missen hoewel ik mij afvraag of ik mijn eten binnen kan houden tijdens het aanschouwen van Esthetica Gullit die zich te goed doet aan een portie Sushi Kan het nog beestachtiger?

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Martijn · 12 april 2004 op 08:36

Beste Kees,

Je tweede zin zegt al zoveel. Die grens die daar ligt is inmiddels zo flinterdun.
Realiteit is inmiddels inderdaad verworden tot dat wat de Joops en Reinouts je voorschotelen.
Hoeveel maatschappelijke problemen worden tegenwoordig in GTST behandeld? Ik bedoel maar.

Ten tijde dat de honger in Afrika ‘hot news’ was, draaide de maag van half Nederland om bij het zien van een uitgemergeld hongerbuikje. Nu zapt men door naar Koken met Sterren.
Dat geldt ook voor mij overigens. De verharding noemen ze dat hè?

Het zijn bij mij meer de zieke details die mijn maag omdraaien, zoals bij het Chinese rechtsysteem. Hier is het vaak meer regel dan uitzondering dat de rekening van de kogel waar iemand het leven mee ontnomen is, wordt opgestuurd naar de nabestaanden.

Ik zie er nog wel een real-life soap van komen waar de journalist in oorlogsgebied 24/7 wordt gevolgd door een camera. En dan, als de aflevering bijna ten einde loopt, er een ontzettende spannende cliffhanger volgt.
[i]” Behoud onze journalist dit keer wel zijn been? Kijk volgende week weer naar Terminale Reporters!!”[/i]

Anderzijds ben ik geen snars beter. Een te grote dosis leed doet mij ook zappen Knoop in je Zakdoek. Dáár zou men verplicht naar moeten kijken, dat zou heel wat ruzies in de kiem smoren.

Een kijkwijzer voor volwassenen, is dat geen idee? Dat er bij ‘de tien best geklede voetbalvrouwen’ een logootje in beeld komt: Mee-eten gewenst vanaf 21:30 uur?:-P

U heeft een punt!

Groet Martijn 😀

Ma3anne · 12 april 2004 op 09:17

Ik blijf het een moeilijk punt vinden: moet je dergelijke beelden nu uitzenden of niet. Heeft dit nog te maken met goede nieuwsvoorziening of is het propaganda en kijkcijferpolitiek in verband met de niet te stillen honger naar sensatie bij veel mensen? ‘Oeeee, dat is lekker erg zeg!’ En hoppa, volgende zender.

Ik denk dat het het doel dat je ermee wilt bereiken belangrijk is. En het doel kan niet zijn, dat we ongevoelig worden voor het leed in de wereld.

Als dit het resultaat blijkt te zijn, dan moeten we dit soort beelden maar weer snel afschaffen!!!!

pepe · 12 april 2004 op 09:22

Ik wordt een beetje murw van al dat leed op tv(en dan kijk ik nog iet eens veel tv), ik geloof niet dat ik nog snel schrik van iets. We worden er mee doodgegooid en zijn inmiddels al behoorlijk immuun aan het worden.
Tuurlijk doet het me nog wel wat. Dat onrecht en die ellende het is nooit normaal.

Weer een rake column Kees

viking · 12 april 2004 op 09:58

Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn TV aanbod beperkt blijft tot Ned 1, 2 en 3, VRT en Canvas. En dat is al meer dan genoeg om mij in volledige mineurstemming te krijgen.

luckyleo · 12 april 2004 op 10:05

Ook al is het officieel vrede daar in Irak, toch blijft het er oorlog en een oorlog brengt altijd dit soort beelden met zich mee. Het is goed dat ze leed ook uitzenden op TV, zodat we geen verkeerd beeld krijgen, maar zoals in bovengenoemd geval en een week terug met die lijken van de Amerikaanse mirinier in Fallujah gingen wel wat ver. Ik denk dat de grens tegenwoordig iets te vaak wordt overschreden.

R@@F · 12 april 2004 op 11:04

De Mensheid??? Ach die lost zich zelf wel op!

Klasse
R@@F

Shitonya · 12 april 2004 op 12:43

Goeie column!
Zelf hou ik me nooit zo bezig met de actualiteiten, maar evengoed is ie wel leuk om te lezen.
Toen ik je naam zag, begon mijn hart sneller te kloppen, meteen begon zich een glimlach te vormen over m’n gezicht en ik kon haast niet wachten ….maar tot mijn grote schrik geen Janssen column 😮 🙁
Dat is wel weer jammer, want dit is ook wel een aardige column, maar je Janssen columns zijn stukken beter 😛

Ps: hopelijk heb je dit keer niet over janssen geschreven, alleen doordat “de smaakpolitie” zat te zeuren dat janssen verhalen saai werden…

Bakema_NL · 12 april 2004 op 12:44

Tv, wat is dat? Ik kijk er amper naar, er is eigenlijk niks waar ik voor ga zitten………..Tom & Jerry ja, dat wel.
Die beelden zijn wel erg ja, maar dat soort dingen gebeuren nou eenmaal. Al die verdragen en zooi, Geneve, weet ik wat allemaal………erg leuk, heel beschaafd ook, alleen werkt het in de praktijk wel even anders natuurlijk……verdragen afsluiten over hoe je te gedragen in oorlog……..mensenrechten in oorlog…..u heeft het recht aan flarden geschoten te worden………..hoe onzinnig kun je bezig zijn?
En dat gedoe met die lijken schokte me totaal niet, die mensen voelden al niets meer hoor, ze waren al dood. Tuurlijk is het barbaars, oorlog is ook barbaars, maar helaas onvermijdelijk soms/vaak. Het is een illusie te denken dat er nooit meer oorlog zal zijn op aarde, het zal er namelijk altijd zijn en er zit een hele grote te broeien op dit moment………….wat ook iedereen al had kunnen zien aankomen een jaar of 15 geleden al.

Mosje · 13 april 2004 op 21:42

Beestachtig?
Vanavond op weg naar huis hoorde ik op de autoradio dat een moordenaar, die nog vast zit overigens, een website heeft waarop o.a. het laatste telefoongesprek van zijn slachtoffer te beluisteren is. Het gesprek waarin ze doodsbang de politie belt, omdat ze de moordenaar ziet aankomen. Op het geluidsfragment zijn zelfs de fatale schoten nog te horen.
De website is al niet meer te zien geloof ik, maar over beestachtig gesproken……..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder