Het was natuurlijk wel een uitstekend gelukte aanslag. Vier gekaapte vliegtuigen, waarvan er drie doel troffen. Twee toestellen kraakten het WTC, het derde vloog het hart van de Amerikaanse defensiestaf binnen. Duizenden doden, en de wereld opgeschrikt. Die daad markeerde een ommekeer, ook binnen de Nederlandse samenleving. Iedereen weet nog wat ‘ie aan het doen was toen het nieuws door CNN werd verspreid. Ik ook. Ik zat bij de exploitatiedirectie van het Amsterdamse gemeentelijke vervoerbedrijf te neuzelen over het feit dat de tram regelmatig te laat kwam, tot iemand de kamer binnen kwam stormen. “Er is een vliegtuig neergestort op het WTC in New York”. Snel naar een kamer waar een TV stond, en al gauw werd duidelijk dat het niet ging om een vliegramp, maar om een terroristisch complot. Ook ’s avonds moest ik vergaderen, met een groep mensen die als vrijwilliger de kwaliteit van het openbaar vervoer bekijken. Het werd een vreemde vergadering, die dinsdag 11 september.
Kwaad was ik. Woest. Ik heb in principe niet veel moeite met soldaten die soldaten doodschieten. Dat is hun vak. Maar van burgers blijf je af. Overigens op twee manieren: je vermoordt geen onschuldige burgers, maar je gebruikt burgers ook niet als menselijk schild. Dat getuigt allemaal van heel weinig respect voor het leven. In Amerika hadden duizenden onschuldigen het leven verloren door een wrede actie van een stel Moslim-fundamentalisten, en in Nederland werd gejuicht.
Op veel plaatsen in Nederland werd het straatbeeld al sinds lange tijd ontsierd door groepen jongeren, meestal van Marokkaanse komaf, die wat hinderlijk rondhingen, blonde meisjes “hoer” noemden en af en toe een kraakje zetten. Maar op 11 september trokken deze mentaal getormenteerde pubers juichend door de wijken om de overwinning te vieren. Dát vond ik verschrikkelijk, en dat vind ik nog steeds. En het allerergste vind ik, dat de Marokkaanse gemeenschap stilzwijgend deze opinie omarmde. Het schandelijke gedrag van die feestende pubers werd niet of nauwelijks afgewezen door hun ouders, ooms, woordvoerders en kopstukklen. Daarmee is de hele Marokkaanse gemeenschap met de rug naar de Nederlandse samenleving toe gaan staan.
Wij, als politiek correct land, maakten daar amper een punt van. Nee, wij hadden belangrijker zaken aan ons hoofd. Zoals Rob Oudkerk neersabelen omdat ‘ie het woord kut-Marokkaantjes in de mond had genomen. Dát mag je natuurlijk niet zeggen.
Sindsdien is er veel gebeurd, niet alleen internationaal, maar ook in ons land. Idioten als Pim en Geert, aandachtstrekkers als Ayaan. Maar ook de Marokkaanse gemeenschap liet zich niet onbetuigd. Het leven op straat is veel onveiliger geworden, homo’s worden in elkaar getrapt en meisjes op het strand en in de trein aangerand of erger. In sommige wijken gingen ‘buurtvaders’ aan het werk. Maar die werden gewoon ingepakt door hun eigen kroost, en zijn inmiddels nauwelijks meer dan een schaamlap om de kritiek de mond te snoeren. En als klap op de vuurpijl werd Theo van Gogh vermoord.
Al met al lag het voor de hand dat de rest van Nederland inmiddels ook massaal met de rug naar onze Marokkaanse landgenoten toe is gaan staan. En terecht. Het begon met onbestraft gejuich over een massamoord in Amerika, en inmiddels vindt de Marokkaanse gemeenschap het blijkbaar prima dat namens hen straten onveilig worden gemaakt, sportvelden, bioscopen, trams en winkelcentra worden gesloopt, en mensen in elkaar getrapt.
Wanneer het Marokkaanse deel van onze bevolking niet snel een einde maakt aan deze overlast, dan komt het nooit meer goed. Dan staan er Nederlanders op die écht vinden dat Marokkanen geen banen meer mogen hebben, dat ze de toegang tot andere wijken dan hun eigen getto’s moet worden ontzegd, hun gebedshuizen en boeken moeten worden verbrand, ze geen recht meer hebben op medische zorg van een blanke arts, en dat ze uitsluitend nog de straat op mogen wanneer op hun kleding duidelijk zichtbaar een gele geit is genaaid. Fortuyn en Wilders in het kwadraat. Die Nederlanders hebben dan geen gelijk; hun standpunten gaan veel te ver. Maar ik zie geen enkele reden om als het zover komt, de Marokkaanse gemeenschap een helpende hand toe te steken. Dat is ze dan niet waard gebleken.
26 reacties
lisa-marie · 11 september 2007 op 13:24
Je zet goed en duidelijk neer wat ik voor een deel om mij heen zie. Voor een deel dan want gelukkig zie ik ook het tegenovergestelde deel om mij heen.
Om een ding kunnen we echter niet heen 11 september heeft de wereld ernstig veranderd.
nighthawk · 11 september 2007 op 13:37
Driekoplopers,
Je analyse is oppervlakkig en is geen column maar een schrijfsel van iemand die duidelijk frustraties heeft. Jammer, want het is slecht voor je hart. Verder ben ik het, zelfs met je oppervlakkige analyse, grondig oneens…
Jullie Nederlanders hebben het natuurlijk wat theatraler aangepakt met Fortuyn, Wilders en Ali maar ben je wel zeker dat die Marokkanen allemaal achter die zaken staan die je komt aan te halen? Even teruglezen, grondig overdenken waar de waarheid ligt en dan eventjes kuisen voor je mensen tegen de schenen schopt.
Gegroet
Nighthawk
Dees · 11 september 2007 op 14:27
Je column, daar kan ik een eindje in meegaan. Hoewel… Het achterlijke, puberale gejuich van indertijd gelijk trekken aan de misdaad zelf gaat me al veel te ver. Ook het op 1 hoop gooien van welke bevolkingsgroep dan ook, dat is de basis van veel schrijnende toestanden in de wereld.
En van je laatste zin krijg ik het koud.
Want als je gelijk hebt in
[quote]Dan staan er Nederlanders op die écht vinden dat Marokkanen geen banen meer mogen hebben, dat ze de toegang tot andere wijken dan hun eigen getto’s moet worden ontzegd, hun gebedshuizen en boeken moeten worden verbrand, ze geen recht meer hebben op medische zorg van een blanke arts, en dat ze uitsluitend nog de straat op mogen wanneer op hun kleding duidelijk zichtbaar een gele geit is genaaid. Fortuyn en Wilders in het kwadraat.[/quote]
(en soms lijkt dat dichterbij dan me lief is), dan hoop ik dat er voldoende mensen over zijn die
[quote]Maar ik zie geen enkele reden om als het zover komt, de Marokkaanse gemeenschap een helpende hand toe te steken. Dat is ze dan niet waard gebleken.[/quote]
met je oneens zijn. Het recht op menselijkheid kan wmb niet verspeeld worden en al helemaal niet op basis van lidmaatschap van een bepaalde bevolkingsgroep.
Oh en Driek, wat uit je column zo lijkt is dat je hier en daar propageert waar je tegen zegt te zijn. Dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn en zal door emotie zijn ingegeven / weergegeven. Maar het vermindert wel de geloofwaardigheid van je stuk, vind ik.
nighthawk · 11 september 2007 op 15:28
Dees,
Goed gezegd.
Night
klapdoos · 11 september 2007 op 16:02
Nou Driek ik val je totaal niet af, je column is er een waar 89 prcent van de Nederlanders achter staat. En sinds ik gisteren een aanvaring had met een moslim die mijn vrouw beledigde en uitschold (column volgt, dus ik zal ook de volle laag wel krijgen van dees en janseur)heb ik steeds meer het gevoel dat wij over 10 jaar allemaal met een burka moeten lopen, de kerken worden voedselbanken, als ze dat al niet zijn, er komen meer moskeetjes, en de geblondeerde dames moeten een doekje om het hoofd. Mag ook op hun i.d. kaart, dus ook in real life. Nog effe en ik ben op visite in eigen land, en verdikkie toch, ik heb geleerd dat je jezelf moet gedragen in een gastland..
GROETJES VAN LENY :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
jager · 11 september 2007 op 16:11
Welke mening verkondig je nou?
[quote]Daarmee is de hele Marokkaanse gemeenschap met de rug naar de Nederlandse samenleving toe gaan staan. [/quote]
[quote]Wij, als politiek correct land, maakten daar amper een punt van. Nee, wij hadden belangrijker zaken aan ons hoofd. Zoals Rob Oudkerk neersabelen omdat ‘ie het woord kut-Marokkaantjes in de mond had genomen. Dát mag je natuurlijk niet zeggen.[/quote]
[quote]Maar op 11 september trokken deze mentaal getormenteerde pubers juichend door de wijken om de overwinning te vieren.[/quote]
[quote]Sindsdien is er veel gebeurd, niet alleen internationaal, maar ook in ons land. Idioten als Pim en Geert, aandachtstrekkers als Ayaan[/quote]
Vooral die laatste quote.Die is in tegenstelling tot de rest van je verhaal.Juist die mensen proberen of probeerden de boel wakker te schudden.Kun je mee eens zijn of niet maar het blijft een feit dat zonder die mensen nu iedereen al op z’n knieen naar het oosten had kunnen buigen.
nighthawk · 11 september 2007 op 16:14
Stel dat je het aardig neergeschreven krijgt, zal ik de esthetiek en de inhoud wel weten te scheiden hoor…
Overgeneraliseren en paniekvoetbal is echter aan ondergetekende niet besteed.
Het argument dat 89 procent van de Nederlanders het met iets eens is, hoeft niet te betekenen dat één en ander correct is, overigens. Veel Duitsers stonden ook achter de ideeën van een man met een snorretje…
nighthawk · 11 september 2007 op 16:16
Jager, onder de moerdijk waren die heren en dames er niet en ik zit nog niet met de knieën richting Mekka (het is dat wat je bedoelt, neem ik aan). Overigens, als je Katholiek bent, dan zit je ook op je knieën richting het oosten. Kerken zijn immers in grote mate met de absis richting Jeruzalem gebouwd…
schoevers · 11 september 2007 op 17:29
Toen ik begon te lezen, gebeurde dat met een stuk herkenning van het probleem.
Maar toen je begon te generaliseren,kwam mij wat weerstand. Ik ben fel tegen de excessen van een groep, maar vind de hele gemeenschap in de schuld betrekken te veel van het goede.
Dan sta je dichter bij die nep-Mozart dan je denkt, Driek en dat zal niet je bedoeling zijn,
jager · 11 september 2007 op 17:47
Allemaal tot je dienst Nighthawk.Feit is dat zonder Fortuyn en zelfs Wilders, heel politiek correct Nederland, de loper voor fundamentalistische Moslims zou hebben uitgelegd.
Niet elke Moslim is een fundamentalist.But then again, niet elke Duitser was ook een Nazi.
En als drie keer enkele Marokkanen mijn vriendin uitschelden voor hoer ,doet niet elke Marokkaan dat, wat mij overigens er niet van weerhoudt een hekel te krijgen aan welke Marokkaan dan ook.
Als een Homo weer eens is gemolesteeerd door een Moslim dan denk ik, wanneer staat er nu eens iemand op die dat hele kolerezootje het land uit sodemietert.Ik weet het;slechte gedachte en darom zal ik morgen zeker even gaan biechten in de Katholieke kerk
vanlidt · 11 september 2007 op 21:10
Controversieel zijn is moeilijker dan je denkt.
🙄
DreamOn · 11 september 2007 op 21:15
[quote]Je analyse is oppervlakkig en is geen column maar een schrijfsel van iemand die duidelijk frustraties heeft.[/quote]
@Nighthawk: Dit betreft jouw mening, ik vind niet, dat je dat zomaar kunt stellen, dat een analyse oppervlakkig is. Bovendien begrijp ik niet, hoe je aan deze conclusie komt, want als ik deze column lees, dan lees ik de duidelijke mening van een schrijver die zeer goed op de hoogte is van wat er zich de laatste jaren op dit gebied in ons land heeft afgespeeld.
En wat die frustraties betreft; Ja, wie heeft die niet? Het is toch ook verschrikkelijk, wat er allemaal gebeurt en hoe het uit de hand dreigt te lopen, wat zeg ik, IS gelopen in dit land? Je houdt toch je hart vast, als je er over nadenkt, wat er allemaal nog meer kan gebeuren?
@Dees: je schrijft, dat je het koud krijgt van de laatste zin. Driek stelt niet, dat hij het zou steunen, als de Marokkaanse gemeenschap wordt uitgekotst. Hij zegt, dat hij in dit geval geen helpende hand zou toesteken. Dat is wat anders. Het houdt toch ook een keer op?
De Marokkanen worden misschien over één kam geschoren, maar dat is logisch. Ik zie dat ook in columns over Christenen: ik ben Christen, maar zodra een ouderling zich vergrijpt aan een meisje, dan wordt ook deze hele groep veroordeeld. De goeden moeten onder de kwaden lijden, zeg maar. Zo gaat dat.
Ik vind het een goede column Driek. Ik vind niet, dat je jezelf tegenspreekt qua politieke standpunten. Ik weet, dat je altijd knokt voor de zwakkere in onze samenleving. Je bent een mooi mens en het moet bij jou heel ver gaan, wil je tot de mening komen zoals beschreven in je column. Dan is er een grens gepasseerd.
Liefs DO.
arta · 11 september 2007 op 21:18
11 september heeft inderdaad enorm veel teweeg gebracht in de wereld. Ook in Nederland. Veel mensen lijken er een beetje paranoia van te zijn geworden.
Ik hoorde het nieuws van mijn Marokkaanse buurvrouw, die huilend aan mijn deur stond en als streng gelovige zei: “Lee, als ik dit soort dingen hoor of zie schaam ik mij een moslimvrouw te zijn. Dit zijn geen moslims. Dit zijn gekken.”
Ik kon het alleen maar met haar eens zijn…
Nou, Driek, ik vraag me af welk deel van de column ‘jij’ is en welk deel gewoon baldadig tegen schenen schopt 😀
pally · 11 september 2007 op 22:46
Dat angst vermengd met woede een slechte raadgever is, is algemeen bekend. Mensen gaan dan generaliseren, wat heel logisch is, maar ook gevaarlijk. De nuancering is dan weg. In het eerste deel van je column zie ik dat niet,Driek, in het laatste deel wel.
Ik vind het wel moedig dat je het aangaat, want je kon verwachten dat dit discussies zou oproepen. Dat is dan toch weer de waarde van het laatste deel, waar ik het overigens inhoudelijk niet mee eens ben.
groet van Pally
DriekOplopers · 11 september 2007 op 23:28
Zo. Ik heb heel wat stof doen opwaaien. Maar dat mag ook.
Mag ik nog even mijzelf citeren? Ja? Fijn. Komt ‘ie: “Fortuyn en Wilders in het kwadraat. [b]Die Nederlanders hebben dan geen gelijk; hun standpunten gaan veel te ver.[/b]”
Is het sommige lezers wellicht ontgaan dat mijn column is bedoeld als waarschuwing aan de Marokkaanse gemeenschap? Als waarschuwing dat politieke wandaden verwerpelijk zijn, maar dat je ook als groep het onheil over jezelf kunt afroepen?
Het wangedrag van een niet onaanzienlijk deel van de Moslim-gemeenschap zal echt van binnenuit moeten worden bestreden, in plaats van stilzwijgend geaccordeerd. Echt. Dát is mijn boodschap.
Lotje · 11 september 2007 op 23:45
Nou Driek,ik was het helemaal met je column eens. Jij bent uiteindelijk uitgegaan van 11 September. En daardoor is de wereld enorm veranderd. Ook Nederland. Dat sommige mensen dat niet begrijpen is hun probleem. Je hebt het goed verwoord.
Trek je niets aan van commentaren zoals die van een “Nighthawk”!
Lotje
Li · 12 september 2007 op 01:03
Een ‘goede’column doet stof opwaaien en smeekt om reacties en discussie. Wat dat betreft is deze missie geslaagd.
Li
Dees · 12 september 2007 op 08:02
Als het je doel is om stof op te doen waaien is dat gelukt (ook niet zo moeilijk). Als het je doel is om over te brengen wat je in je reactie zegt, is je column mislukt. Je manipuleert de lezer in je woorden, van 11 september naar juichende Marokkanen, naar ALLE Marokkanen, naar razzia-achtige praktijken, waarbij niet geholpen zou worden, omdat ALLE Marokkanen dat niet verdiend hebben, dat recht verspeeld hebben. En dat maakt je tekst precies een in het straatje van hen die je verafschuwt. Ik vind het een vreselijke column, inhoudelijk. En de mensen die reageren dat ze het met je eens zijn reageren met name uit emotie. En emotie is niet erg, wel als je ongehinderd daar zogenaamde feiten aan gaat toevoegen. 89%, my ass.
SIMBA · 12 september 2007 op 08:26
Het is volgens mij al veel eerder fout gegaan dan op 11 september 2001, die bizarre dag was gewoon even de puntjes op de i zetten; even duidelijk maken dat het ernst is.
FatTree · 12 september 2007 op 08:45
Beste Driek,
ik wou zeggen dat ik het een column vind, waar je voor mij niet echt iets vernieuwend neerzet.
Toch moet ik mijn mening enigsinds bijstellen, gezien het aantal reacties op je column. Als reactie-uitlok-column (is vast een mooier woord voor), is het kennelijk een dikke 10! Iedereen wil zijn mening graag geven.
Ikzelf ben een beetje 11 septembermoe, al zou ik ook wel het een en het ander op willen schrijven 🙂
Ma3anne · 12 september 2007 op 09:44
Word ik vanmorgen wakker, klik de tv aan, zie ik jouw kop. Was best leuk wakker worden, moet ik zeggen.:-D
Ik vind je in zo’n interview ijzersterk. Sterker dan in je columns.
DriekOplopers · 12 september 2007 op 09:56
@ Ma3
[quote]Ik vind je in zo’n interview ijzersterk. [/quote]
Dankjewel!
[quote]Sterker dan in je columns.[/quote]
Au!
Nou ja, het is in ieder geval mooi dat ik een goed begin van je dag heb geregeld… 😀
Siebe · 12 september 2007 op 10:53
Ik weet niet of er rechtstreekse lijn loopt van 9/11 naar Marokkanen in Nederland, zeker niet in termen van de bredere maatschappelijke (nederlandse) punten die in de column genoemd worden. Wel loopt er een rechtstreekse lijn van islam naar 9/11, net zoals er een rechtstreekse lijn van islam naar Marrokkanen in Nederland loopt. Dat maakt dat de thema’s in principe niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ik weet alleen niet of de thema’s zo nauw of oorzakelijk met elkaar verbonden zijn als de column lijkt te suggereren.
Verder denk ik niet dat Pim, Geert of Ayaan idioten of aandachtstrekkers zijn of waren. En dit wel zo in de column te benoemen, lijkt op een vorm van politieke correctheid die, in mijn ogen althans, in een andere Haagse variant grotendeels verantwoordelijk is voor het probleem waar de column in feite over gaat. Ten aanzien van de islam is dit land gewoon schizofreen. We vragen om tolerantie, ervan uitgaande dat dat immers is wat wij allemaal ook voor onszelf willen, voor hen die ‘ons’ niet wensen te tolereren. En dat allemaal op grond van een religie waarvan de gemeenschappelijke opinie wil dat we die respecteren omdat we dat bij andere religies of overtuigingen ook doen. Onze democratie maar vooral ook onze gewone dagelijske levens zijn gestoeld op respect voor elkaar. Het maakt dat er ruimte is voor iedereen om te bewegen en te ademenen, om te leven kortom. Maar daarbij vergeten we gemakshalve vaak één ding. Zodra iemand zich niet meer aan die spelregels houdt, dan kan dat spelletje niet meer gespeeld worden. En dat is wat er volgens mij vooral aan de hand is. Ons spelletje is in de war. En in plaats van de valsspelers aan te pakken, maken de overige spelers onderlinge ruzies over onzinonderwerpen zoals de toon en andere bijzaken. Want zaken zoals toon zijn in deze discussie volstrekt ondergeschikt aan het spel zelf. In plaats van elkaar aandachttrekker of idioot te noemen zouden we dan ook beter over het spel zelf kunnen praten en over de regels die we daarvoor met elkaar afgesproken hebben, waaronder de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie en geweten. Immers, dat zijn toch de zaken die alle spelers van het spel heilig zouden moeten zijn, ongeacht hoe de verschillende spelers dat spel verder wensen te spelen?
Terug naar de column: per saldo moet je je afvragen of iemand niet de helpende hand toe te steken als diegene daar om zou vragen, een oplossing is. Ik denk van niet. Net zo min als ik denk dat iemand de helpende hand toe steken die daar zelf helemaal niet op zit te wachten (of dat uit alle macht afweert zelfs) dat is. Je kunt niet iemand helpen die niet geholpen wil worden, dat is de belangrijkste conditie ten aanzien van helpen.
Je column Driek wordt me duidelijker als je in je reactie zegt dat: “Het wangedrag van een niet onaanzienlijk deel van de Moslim-gemeenschap zal echt van binnenuit moeten worden bestreden, in plaats van stilzwijgend geaccordeerd. Echt. Dát is mijn boodschap”. Dan onderschrijf ik die ook. Het gaat om de intrinsieke motivatie om het spel hier méé te spelen. Hoewel de krantekoppen en het straatbeeld dat veelal verhullen, zijn die mensen er natuurlijk wel degelijk, ook gewoon in de Marokkaanse gemeenschap. Misschien in de luwte, misschien onterecht en onjuist maar misschien wel met reden. En wat ik me nu afvraag Driek is dit. Als die mensen naar jou, naar ons reiken, steek je dan de helpende hand ook toe?
Die vraag is na Pim, na Theo, na Geert, na Ahmed Aboutaleb, na Job Cohen en al die anderen die beveiligd moeten worden nog steeds even actueel in de persoon van Jami. Onze schizofrenie op dit punt maakt het voor een Jami na al die anderen wederom moeilijk om zijn grondrechten in dit zogenaamde vrije land (toch?) gegarandeerd te zien. Dan gaan we weer onderling kibbelen over de toon en het weer terwijl het in de kern om iets heel simpels maar o zo wezenlijks gaat. Van de PvdA krijgt Jami die helpende hand in ieder geval niet. Sociaaldemocratisch en solidair maar voor de één meer dan voor de ander zo blijkt.
Een column met een stofwolk. Als dat het doel was: soit. Op inhoud verklaart je reactie zoals gezegd meer dan je column, misschien is dat voor jou columntechnisch gezien daarom een gemiste kans. Want ik vind ook dat verandering alleen van binnenuit kan komen omdat wij anders onze spelregels opleggen aan iemand, een groep of personen die daar helemaal geen waarde aan hechten. En daar zijn dan weer andere oplossingen voor. Bijvoorbeeld een grondwet en een rechtssysteem. Maar ik vind wel dat mensen die onze hulp nodig hebben bij verandering van binnenuit, onze helpende hand daarbij zonder meer verdienen. Zonder aanziens des persoons, ras of afkomst. Ik geef grif toe dat een grote groep Marokkanen dat voor zichzelf niet bepaald gemakkelijker maakt. Maar dat is hun doel ook helemaal niet. Het gaat ze om die anderen, het andere deel van die groep. En om die mensen zou het ons ook moeten gaan.
Gr.
S
Noot: Voor een leuke illustratie van de Hollandse schizofrenie, zie het [b][url=http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/169498/weblogid/51/index.html]weblog van Paul Lieben[/url][/b] op de site van Elsevier. Treffender kan bijna niet.
Troy · 12 september 2007 op 10:55
Aaah, eindelijk weer eens een column die reacties losmaakt. Alleen daarvoor al mijn complimenten, Driek.
Wat kan ik zeggen wat niet al gezegd is. Ik voel een stortvloed van woorden en gedachten in me opkomen, dus laat ik maar ergens beginnen.
Ik herinner me de aanslag op de twin towers als geen ander. Een deel van mijn familie woonde middenin het rampengebied, mijn zwager werkte in de towers, en slechts een maand voor de aanslag heb ik nog op mijn rug gelegen, omhoogkijkend naar die twee enorme torens terwijl ik de ene foto na de ander maakte. Ik verkeerde in een staat van shock toen dit alles gebeurde. Mijn familie was een tijdlang niet te bereiken en ik had geen idee of ze nog in leven waren.
Destijds werkte ik in een aftandse bakkerij, en ik herinner me dat toen ik het nieuws te horen kreeg er één moslimdame was die haar vreugde over het gebeuren maar met moeite (zeg maar ‘niet’)kon onderdrukken. Ik geloof dat ik datzelfde moment nog naar huis ben gegaan en samen met de rest van de familie voor de televisie heb gedrenteld, afwachtend op een bericht, op duidelijkheid.
Mijn gevoel omtrent moslims is nogal ambivalent. Ik haal het niet in mijn hoofd om ook maar iets van affectie naar mijn vriend toe te tonen, wanneer ik in een buurt loop waar veel Marrocanen wonen. Dat gevoel is niet zomaar ontstaan.
Aan de andere kant: Toen ik als veertienjarige zo gepest werd omdat het gerust ging dat ik homo zou zijn en min of meer noodgedwongen de school moest verlaten, waren het enkel blanke niet-moslims die het op mij gemund hadden. De enige persoon die respectvol met mij omging was tevens de enige moslim in de klas. Moeilijk dus.
Ik heb de koran nooit gelezen, dus wat kan ik nu echt over het moslimgeloof zeggen wat ik niet zomaar klakkeloos van een ander heb overgenomen? Religie en ik gaan sowieso niet samen, hoewel ik wel degelijk geloof. Om volgens een boekje vol voorschriften te leven, die God weet wie (hoe ironisch) heeft geschreven, lijkt me in ieder geval geen geschikt idee.
Wat betreft Pim, Hirsi en Geert denk ik dat we hen niet zozeer nodig hebben, maar dat ze wel nodig zijn (geweest). Zonder zwart is er geen wit, zoiets. En ik heb geen hekel aan moslims, maar ik heb wel een hekel aan haatdragendheid, intollerantie, respectloosheid, bekrompenheid en noem maar op. Vaak gaan laatsen helaas vaak hand in hand met bepaalde religies. Zelfs de Ku Klux Clam beroept zich op de de bijbel. Ik bedoel maar… Het feit dat mensen alles maar naar believen interpreteren is enger dan een geloof zelf.
Zo, dat was mijn column voor de komende maand 🙄
dj_Eddy · 12 september 2007 op 13:58
De columns van Driek moet je altijd met een korreltje zout nemen en als klapdoos dat ook doet met de berichtgeving in de Telegraaf, zijn we al een stap verder, denk ik. Jammer dat je 89% van de Telegraaflezers kunt verwarren met 89% van de Nederlandse bevolking.
Dees · 12 september 2007 op 14:56
Eens met Eddy, Maar toch.
Net alsof het verdraaien van feiten en het manipuleren van de lezer / kijker / luisteraar geen effect kan hebben op mensen. Ik geloof wel in de kracht van het geschreven woord en niet in dat mensen massaal in staat zijn die korrel zout toe te voegen. En als je de column bekijkt vanaf een afstand, zonder kennis van de schrijver ervan, zie je iets dat je steeds vaker ziet (en dat steeds vaker voor zoete koek geslikt wordt), namelijk het zo spelen met bepaalde feiten en voorvallen, dat het lijkt alsof het een direct gelieerd is aan het ander. Ook al zo’n truc uit bepaalde jaren trouwens… En een die de laatste jaren flink afgestoft is.