Er is een akkoord bereikt! Driewerf hoera… of toch niet?

Politiek. Waarom heb ik al jaren het idee dat het niet uitmaakt op wie of welke partij ik stem? Links, rechts, midden… ik heb het allemaal al een keertje gestemd. Voor de verkiezingen beloven alle partijen een ommekeer in het politieke land. Iedere partij verkondigt dat – mocht hun partij gaan regeren – er geluisterd zal gaan worden naar het volk. Dat ons land geregeerd gaat worden door ‘normale’ mensen in plaats van contact-gestoorden die ook nog eens aan tunnelvisie lijden.
En na iedere verkiezing weer voel ik me erin geluisd.
Ik ben geen voorstander van de PVV. Toch vind ik dat Wilders een groot punt heeft als hij zegt dat er opnieuw verkiezingen dienen plaats te vinden.
Ons land wordt vier jaar geregeerd door een minderheidsregering. Vier jaar lang worden we horendol gemaakt door ophanden zijnde veranderingen en bezuinigingen. En als puntje bij paaltje komt, wordt er bijna geen enkele wet (lees: verandering) goedgekeurd door de Eerste Kamer. En dus moet er geslijmd worden. Gewoonweg een staaltje van eersteklas hielen likken. ‘Ik zal plan A steunen, als jullie dit en dat aan plan B gaan veranderen.’ Getver! Ik word er niet goed van!
Blijf in hemelsnaam achter je visie staan. Je achterban weet niet meer waar ze aan toe is.
En dan zie ik Pechtold met zijn overwinnaars-glimlach in de krant. Hij heeft het toch maar voor elkaar. Zijn partij, D66, een partij van geen grote betekenis, mag meeregeren. Zo zie ik het tenminste. Hetzelfde geldt voor de Christen Unie en de SGP. Indirect hebben dergelijke partijen, waarop in verhouding bijna niemand heeft gestemd, toch maar mooi een dikke vinger in de pap.

Overigens vind ik het op zijn minst merkwaardig dat partijen die niet in de regering zitten het voor elkaar krijgen om zes miljard te kunnen bezuinigen op een meer humanere wijze, dan de regerende partijen hadden bedacht. Toch blijf ik het een hard gelag vinden, dat wij, de bevolking van Nederland, tegen onze zin in zoveel moeten bezuinigen omdat Brussel dat vindt. Ik vraag me af hoe onze economie eruit zou hebben gezien als de regering destijds naar de uitkomst van het referendum had gehandeld.
Niets zo veranderlijk als de politiek. Ik moet nog zien in hoeverre dit uiterst dubieuze akkoord daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. En ach… mocht het kabinet niet voortijdig zijn gesneuveld… volgend jaar begint de dans om de macht gewoon van voren af aan.
Driewerf hoera!

 

Categorieën: Actualiteiten

irma1969

Veelzijdig, ik wil niet in een hokje geplaatst worden. Turkije-gek, ben bezig de taal te leren en geloof me, dat is moeilijk. Gek op schrijven. Dat is begonnen in 2011, toen ik met mijn autobiografie (Ontheemd - Irma Puschnigg) ben begonnen. In 2012 is dit boek uitgekomen. Schrijf gedichten, korte verhalen en columns, heb mijn eigen blog. Grote wens: schrijven van een reisblog.

5 reacties

BuddhaWriter · 14 oktober 2013 op 15:22

En dat is precies de reden waardoor ik niet gestemd heb en niet meer zal stemmen. Het maakt niet uit…En het is niet alleen het politieke landschap dat geregeerd wordt door Brussel, maar zelfs onze rechtsstaat. Ik speel niet meer mee.

Goede column.

Libelle · 14 oktober 2013 op 17:13

Mooie column, strakke opbouw, prima lengte.
Gewone mensen zoals jij en ik hebben de politiek losgelaten.
Met democratie in een moderne samenleving heeft dit niets meer te maken. De achterban is een lege zaal met hier en daar een lege chips-zak..

Mien · 15 oktober 2013 op 07:43

Tsja … een akkoord heeft altijd keerzijdes die meer en minder prettig zijn. Dat geldt voor het hele politieke spectrum. Nivelleren heet zoiets. Nivelleren op golven van gebakken lucht. Zwabberen en soms dweilen met de kraan open. Maar geef nooit op. Er komen altijd weer tijden die een glimlach op het gezicht toveren. Laat je stem nooit verloren gaan. Daarvoor is te hard geknokt door onze voorouders. Stem desnoods blanco. Juist in barre tijden is democratie een hoog goed. Zelfs in een moloch die Europa heet. Ook al voelt dat niet altijd zo. Als iedereen inlevert, of zo u wil, uitgeeft (export), kan er ook weer wat verdiend worden (inport). Een ruilhandel van rijk naar arm bij voorkeur. Ik blijf dromen. Dromen komen uit.

Ferrara · 15 oktober 2013 op 13:02

Als die snelle jongens Rutte en Samson nou eens wat minder snel waren geweest, was dit misschien allemaal niet nodig geweest. Politiek je raakt er niet over uitgepraat.
Ben het met Mien eens, laat je stem niet verloren gaan.

irma1969 · 15 oktober 2013 op 14:59

Bedankt voor de reacties tot zoverre… ik zal mijn stem zeker niet teloor laten gaan, maar het zal niet makkelijk zijn te achterhalen wie mijn stem waard zal zijn…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder