24 April

Een lichte huivering over de gebogen ruggetjes. Klapperend Kukident. De gerimpelde handjes verwrongen van genot. Even weer uit de schaduw van de jonge goden. Even belangrijk. Zo moet toch het gevoel zijn bij onze lijstaanvoerders der vergrijzing. Want de 55-plussers tellen weer helemaal mee. Nadat Wilders het kabinet eerst 7 weken had laten hopen en zweten, trok hij dan toch eindelijk de stekker van Jolande Sap er uit. En dat alles voor de oudjes. Overigens is het niet mijn intentie om tussen neus en lippen door de 55-plussers te beledigen. En met de geruststellende gedachte dat zij dit over 5 minuten alweer vergeten zijn, vervolg ik mijn verhaal.

Het bejaardentrekken is dan toch eindelijk begonnen. Waar Jan Nagel al voorzichtig de deur openzette voor een rimpelrevolutie, en Jan Slagter, keizer der vergrijzing, de boel eens lekker aanwakkerde, heeft het startschot nu echt geklonken. Is het genant? Tamelijk. Gaat het de ouderen van dagen nog iets opleveren? Ik heb zo mijn twijfels.

Op zich is het geen verkeerde strategie voor je campagne. Inmiddels zijn er al zo`n 5 miljoen stemgerechtigden die deze respectabele leeftijd bereikt hebben, en zij vormen op deze manier een welkome doelgroep. Opeens gaat het dan niet meer over Triple A, maar wie de traplift gaat betalen. De eurocrisis gaat ons langzamerhand nekken, maar zonder gesubsidieerd gehoorapparaat gaat dat nieuws het ene oor in… Afijn, de prioriteiten verschuiven waar je bij zit.

Desalniettemin is elke politicus er als de kippen bij om Wilders verhaal te nuanceren. Wilders geeft helemaal niet om de oudjes, roepen ze in koor. Dat is allemaal verkiezingsstrategie. Een politicus die leugens gebruikt om kiezers te trekken. Een regelrechte schande! Want links weet het allemaal beter. Samson mompelt nog wat over plaatsen waar het licht nooit schijnt, Sap speelt nog wat met haar electronica, Roemer citeert wat kletskoek van Marx en Pechtold kakelt wat om zich heen over rijke mensen naaien om de arme te steunen.

Allemaal hebben ze hun eigen begrotinkjes, en allemaal doen ze het voor ons. Voor u en ik, domme piepeltjes die nimmer serieus genomen worden. Waar was de koningin in dit verhaal? Toen Rutte gisteren zijn ontslag kwam aanbieden had ze moeten ingrijpen. Ze had hem met kop en kont moeten beetpakken, uit het paleis moeten flikkeren en hem aan het werk moeten zetten. Om vervolgens de complete oppositie te ontbieden, ze een flinke draai om de oren geven en ze te vertellen eens fatsoenlijk mee te denken over een oplossing, in plaats van constant om nieuwe verkiezingen kraaien.

Beatrix als opper 55-plusser. Om te laten zien dat ze niet zielig zijn, maar prima voor zichzelf kunnen opkomen. Maar geen politicus die ze hoort. Op 27 Juni speelt ons Oranje misschien de halve finale van het EK. En misschien brengen de verkiezingen die dag ons wel nieuwe hoop. Ik vraag me af welke kans groter is.

Categorieën: Actualiteiten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder