Mensen die blowen worden vaak gezien als een junk… Dus in hun opvattingen ben ik een junk. Maar als ik de exacte beschrijving van het woord junk opzoek kom ik hier op uit:
[i]’Het woord junk is Engels en betekent vrij vertaald “zooi”. “Junk” betekent heroïne, “junkie” de gebruiker ervan. “Junk” is alleen een Nederlandse benaming.'[/i] Ik ben iemand die zo nu en dan in een coffeeshop hang en daar een joint rook ja! Maar om mij daarom meteen een junk te noemen… In coffeeshops zitten mensen die daar komen, de helft kent elkaar en praat gezellig. Ze spelen een potje pool, tafelvoetbal of een van de oude bekende bordspellen zoals dammen en schaak. De bezoekers van coffeeshops respecteren elkaar en gaan hun eigen gang, ze zijn niet uit op ruzie en chillen gewoon een beetje… Maar natuurlijk ik ben ook niet dom en weet ook donders goed dat er uitzonderingen zijn, maar goed uitzonderingen zijn overal voor te vinden.

Ik ben ook iemand die zo nu en dan in een kroeg komt. Daar drinken mensen zich lam, stappen daarna in de auto en rijden naar huis terwijl ze een gevaar zijn voor ieder ander die zich op dat moment op straat bevind. In kroegen heb je sneller ruzie, mensen worden opgefokt van drank en ze krijgen ineens hele grote tenen waar je vrij makkelijk op kan trappen.
Het is niet dat ik zeg dat kroegen slecht zijn, anders kwam ik er zelf niet maar sommige mensen is het soms beter dat ze rustig een jointje roken in plaats van 3 biertjes achterover klappen want de spanning is vaak om te snijden. Ik moet vaak uitkijken wat ik doe of zeg in een kroeg, en je krijgt al snel een boos gezicht jouw kant op geworpen als je met een meisje praat en haar vriendje is er ook… Ik snap dat ik het op zo’n moment zelf ook wel weer opzoek en je soms een opmerking plaatst ze pissig worden omdat ze die niet helemaal kunnen begrijpen, of dat nou komt omdat ze niet helemaal helder meer zijn of omdat de opmerkingen gewoon ver boven hun denk niveau uit komen…
ook hier zijn natuurlijk de uitzonderingen op te vinden. Er zijn een hoop relaxte mensen in een kroeg te vinden en daar kan je leuk mee praten onder het genot van een drankje en een sigaret.

Ik ben iemand die niet vaak drinkt, alleen in gezelschap op feestjes rookt en zo nu en dan eens een keertje een blowtje rookt en dat niet in men eentje doet maar alleen met vrienden.
Ben ik iemand die zich elk weekend lam zuipt en ruzie gaat zoeken, dan ben ik agressief als ik drank op heb. Maar ben ik iemand die alleen een joint rookt en voor de rest een beetje thuis zit en achter de xbox/nintendo/playstation mijn tijd verdoe, dan ben ik een junk.
Ik ga naar school 4 dagen in de week, werk vrijwel elke week de overige 3 dagen per week. Zit zo nu en dan in de kroeg en ook zo nu en dan in een coffeeshop, en ik ben een junk?

In Nederland is het toegestaan te blowen in coffeeshops of thuis, je mag legaal wiet kopen in coffeeshops. En mag het bij je dragen. Drinken mag je overal alleen niet op straat en in winkelcentra, mensen lopen dronken kroegen uit en beginnen te schreeuwen zijn mensen om zich heen tot last, als ze al niet iets of iemand uit verveling en zonder helder nadenken gaan slopen.

De meeste mensen zijn kortzichtig en ik durf te beweren dat vrijwel 9 van de 10 mensen tussen de 16 en 35 wel eens hebben geblowed. Het enige waarover ik me zorgen maak is dat jongeren het op steeds jongere leeftijd doen. Hun halen het bij straat dealers of laten oudere mensen naar een shop gaan voor ze (wat ik opzich niet eens erg vind, want blowen is je eigen keus en ik ben ook onder de 18 geweest…) maar het vervelende eraan is dat ze nergens heen kunnen om te blowen. Vaak weten hun ouders er niks van dus thuis kan het niet, ze komen coffeeshops niet in omdat daar (vrijwel) altijd om legitimatie wordt gevraagd. En kiezen daardoor voor de straat en zijn mensen tot last. Dat is dus de bevolkingsgroep die ervoor heeft gezorgd dat nu blowers worden gezien als junks. Ze zijn mensen tot last, mensen kunnen dit niet aan en hebben een kleinerend woord nodig om ze in een hokje te plaatsen zodat ze kunnen een benaming kunnen noemen voor de jongeren als ze weer eens moeten klagen hoe erg ze tot last zijn geweest.

Maar goed, ik ben een junk. Ik rook zo nu en dan een joint en ben daarbij niemand tot last. Ik ben echt een crimineel in de ogen van andere mensen en daar zal ik dan maar mee moeten leven…
Ik ga er weer eentje draaien.

(dit was mijn eerste column, graag tips:-))


8 reacties

Neuskleuter · 12 maart 2008 op 13:11

Hmmz. Tips heb je absoluut nodig. Je voelt je heel duidelijk aangevallen en je hebt het gevoel dat mensen je een junk vinden. Vanuit die gedachte schrijf je ook. Daarom voelt het alsof IK jou persoonlijk een junk noem. En dat stoort mij. Het is dus belangrijk dat jij anderen niet gaat zeggen wat zij vinden. Je legt mij een mening in de mond die ik niet heb. Dus schrijf de volgende keer voorbeelden uit, van situaties waarin zoiets gebeurt. Zeg mij niet wat ik moet denken, maar vorm je verhaal zo, dat de lezers vanzelf een mening krijgen.

Daarnaast is dit verhaal te lang en gaat het teveel over hetzelfde. Dus: inkorten, schrappen en minder herhalen.

Ook zeg je nu gewoon letterlijk wat je denkt. De kunst van het schrijven van columns is om die gevoelens in een ander jasje te gieten. Hoe je dat moet doen, is jouw keus. Maar lees hier gewoon wat meer en kijk dan wat jou aanspreekt.

Succes met een volgende!

arta · 12 maart 2008 op 15:59

Uhm…vind je het heel erg als je in mijn ogen geen junk bent?

Wat jouw schrijven betreft: veel fouten, kromme zinnen, herhalingen en je laat weinig aan de verbeelding van de lezer over. Nog even oefenen, dus! 🙂

Siebe · 12 maart 2008 op 22:41

Wat moet het toch fijn zijn als je je gedrag waar je zelf soms twijfels bij hebt, kunt legitimeren met een column waarin je het heel erg met je zelf eens bent, om daarna de volgende weer op te kunnen steken.

Wees gerust, ik vind je niet perse crimineel. Niet omdat je op gezette tijden een blowtje neemt in ieder geval. Alleen het jezelf zo nodig willen legitimeren is dat zeker in dit geval.

Als je zoiets tot een column wilt maken moet je het zo ongeloofelijk zwaar aanzetten dat je de draak met jezelf steekt [b]of[/b] met iedereen maar dan ook werkelijk iedereen die niet blowt. Maar het alleen te vergelijken met het gebruik van alcohol, dat is ronduit zwak. Vooral voor een column.

[i]Two wrongs don’t make a right.[/i]

Overige tips heb je al van anderen gehad. Rest mij je van harte welkom te heten, ook hier is men doorgaans heel sociaal hoor, met of zonder joint ;-).

Gr.
s

Dees · 12 maart 2008 op 23:48

Tsja, als je het zo aanpakt kom je over als iemand die zijn eigen straatje schoon wil blowen. Daarmee maak je alles dat je zegt al meteen ongeloofwaardig en junkerig. Je kan er fikse statements mee maken, zonder te beschrijven wat je zelf al dan niet doet, denk ik dan.

En crimineel? Woon je in een klein Limburgs dorp ofzo? 😉

Fem · 13 maart 2008 op 09:47

😀 …ik krijg een beetje de indruk dat je zelf het meeste last hebt van je eigen vooroordeel… 😀

Teunis · 13 maart 2008 op 15:36

Ja, je bent een junk.

pally · 13 maart 2008 op 17:04

Je veroordeelt(drank), stelt vragen en beantwoordt ze vervolgens zelf namens de lezer.Tja,dan ben ik als lezer eigenlijk overbodig en wil je alleen jezelf overtuigen.
Ik zou zeggen: lees hier veel dan leer je veel en welkom
groet van Pally

Shitonya · 14 maart 2008 op 01:17

Mja tja.. leuk in een discussie met iemand die je als junk ziet, maar als column weet ik het zo net nog niet. Alles komt een beetje op hetzelfde neer, de zin tussen haakjes op het einde was overbodig en voor een onderwerp als deze was hij veel te lang en serieus. Onderwerp is prima, maar zo zouteloos smaakt het nergens naar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder