Nu het voorjaar weer aanbreekt, betekent dat ook de komst van bijen en wespen. Ik heb al jaren een bijenfobie. De geelzwart-gestreepte criminelen laten me zweten als een bezetene wanneer ze bijvoorbeeld plotseling op mijn bierglas landen. Wanneer er een in huis zit, mijd ik de desbetreffende kamer totdat het beest de uitgang heeft gevonden of is overleden. Ik kan er niets aan doen. Gisteren zat ik Batman Begins te kijken. In die film is te zien hoe Bruce Wayne zijn alter ego Batman wordt. (of is Bruce Wayne het alter ego van Batman?) Wat ik nooit eerder begreep was waarom de miljardair het gedaante van een vleermuis aannam om misdadigers te pakken. Toegegeven, een levensgrote vleermuis kan angstaanjagend zijn, zeker als je er helemaal door in elkaar geslagen wordt, maar waarom geen leeuw? Of een tijger? Of een reuzenspin? (of bestond die al?) De reden voor een vleermuispak is dat Bruce Wayne ooit in een put viel, omringd door honderden vleermuizen. Op die manier bouwde hij zijn fobie voor vleermuizen op. ‘Vleermuizen maken me bang. Het wordt tijd dat mijn vijanden die angst met mij delen’, vertelt hij in de film tegen zijn butler Alfred. Kijk, dat is pas een reden.

Momenteel lijkt er geen kruid gewassen tegen de huidige misdaadgolf in Tilburg. Politie en justitie weten niet wat ze moeten doen om de terreur te stoppen. Pomphouders blijven achter met een lege kassa, winkeliers met een trauma. Meer cameratoezicht wil niet helpen. Pepperspray is een idee natuurlijk. Toch loop ik al een tijdje rond met een ander idee.

Het is tijd voor een strijder tegen het kwaad. Een rolmodel en voorbeeld waar zowel kinderen als volwassenen tegenop kijken en die tegelijkertijd misdadigers angst inboezemt. Batman komt toch niet, die is al beschermheer van Gotham City, Spiderman heeft het te druk in New York en de Hulk heeft teveel issues met zichzelf. Tijd voor een nieuwe superheld dus. Ik bied me aan om met groot vertoon de misdaad te lijf gaat in Tilburg City en criminelen de stuipen op het lijf te jagen met mijn eigen fobie als logo: Bijen.

Als Bijen-Man (of Bee-Man) sluip ik, gewapend met een gigantische angel en voelsprieten op mijn hoofd, over de daken van de donkerste hoekjes van Tilburg op zoek naar in het duister schuilende criminelen. Een luid gezoem als voorbode van mijn komst. Als signaal voor de lokale arm der wet gebruiken we het zoeklicht die op de Must-See bioscoop staat. ‘Bzz’ staat er dan op de wolken geschreven. Het zoeklicht reikt vrij ver de lucht in, dat is nodig, want Bee-Man is natuurlijk ook actief in Goirle en Berkel-Enschot. En dan maar hopend op The Joker. Een krankzinnige die moordt en raast, chaos wil en tegelijkertijd alles onder controle heeft. Zonder emotie en onvoorspelbaar wreed tegen andere zware criminelen. Die rechters en openbaar aanklagers laat kruipen en de hele stad in chaos brengt.

Hadden we hier ook maar zo’n schurk, verzucht ik dan na een tijdje als Bee-Man de stad te hebben beschermd. Nee, Tilburg moet het doen met een stelletje trieste inbrekers en tasjesdieven. Mensen die het nodig vinden om voor wat zakgeld hardwerkende winkeliers te overvallen. Crimineeltjes die met een auto bij een winkelpui naar binnen rijden om spijkerbroeken te stelen.
Inbrekers hebben de winkel van mijn ouders ook wel eens bezocht. Omdat ze, onvoorbereid als ze waren, zich natuurlijk tering schrokken van het alarmsysteem, vluchtten ze meteen weg. Alles lieten ze staan, behalve de inhoud van het Kankerfondspotje. Het is toch wel triest met je gesteld als crimineel als je geld jat, wat bedoeld is om kanker te bestrijden.

Geen wonder dat Batman in Gotham blijft. Daar heb je The Joker tenminste. Bee-Man huilt. Wij moeten het hier doen met laffe, achterbakse, geld jattende criminelen die te lam zijn om zelf te werken. Waar zijn de echte criminelen? Zoals in The Dark Knight waar The Joker, in een uiting van wederzijdse onmisbaarheid, tegen Batman zegt: ‘You know, you and I could do this forever’.

Mazzelpik.

Frank van Bergen

p.s. Bee-Man werkt nu nog alleen. Aanmeldingen of sollicitaties voor een ‘Robin’-achtige sidekick kunnen gestuurd worden naar info@frankvanbergen.nl


9 reacties

SIMBA · 14 maart 2009 op 08:52

Leuk!! Als je dan toch de superheld uithangt, leg dan gelijk ff het Heuvelplein dicht want dat ligt ook al crimineel lang open! 😀

Grace · 14 maart 2009 op 09:49

Robin? Mwah… Bee-woman? Ja!

P.s. Hoe zit het met de secundaire voorwaarden?
En wat zeg je van een supersnelle motor van de zaak? 😀

arta · 14 maart 2009 op 10:20

Geachte…bzzzz… heer Fjag,
Graag zou ik willen solliciteren…bzzzz… op uw openstaande vacature. Hij…bzzzz… is geknipt voor mij. Ik heb…bzzzz… namelijk nog een angstaanjagend Maja de Bij-pakje liggen en…bzzzz…wanneer ik de tune van de bijpassende TV-serie zing gaat iedereen op de vlucht. Mijn…bzzzz… motto: Elke crimineel verdwijnt, waar Maja de Bij verschijnt.
Groet,
Maja.

Leuk stukje trouwens!
🙂

LouisP · 14 maart 2009 op 10:23

F. hij is goed, heel goed. Maar zou er hier een mogelijkheid zijn geweest om het wat meer te verhullen. Iets minder uitleg te geven over de andere helden? Ik weet het niet hoor. Dat de lezer zelf de link legt naar bv Spin, Super en vleermuisman?
Het verhaal is in ieder geval lekker leesbaar.
groet,
L.

Garuda · 14 maart 2009 op 18:42

Ik kan de baan van Robin ook wel aan denk ik. Ik heb ook echt een bloedhekel aan wespen. Voor hun ren ik weg, dus ik doe mee!! 😀

KawaSutra · 14 maart 2009 op 22:35

Wacht voor de bij, want je bent erbij!
Vermakelijk en aanstekelijk geschreven. Leuk Fjag. Ik zou je identiteit niet zo makkelijk prijsgeven als ik jou was. CX-muren hebben oren en je cover is je belangrijkste wapen!

doemaar88 · 15 maart 2009 op 14:02

Lekker leesbaar, leuk geschreven! 😀

Mien · 16 maart 2009 op 07:25

BBBZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
BEE AWARE THIS IS A WARNING!

Here comes Mister Mohammed Ali
Flies like a butterfly and sticks like a bee!

Mien C.C.

maurick · 16 maart 2009 op 08:17

Haha. Wat een humor!
[quote]en de Hulk heeft teveel issues met zichzelf.[/quote]
Geweldig.:D

Leuk geschreven!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder