Eens een schoenmaker, altijd een schoenmaker. Want als trouwe en verstandige schoenmaker blijf je bij je leest. Wat er ook gebeurt, of het nu een overstroming, uitbraak van de gekke koeienziekte of een lastige klant is. Schoenmakers zijn er al lang, waarschijnlijk al sinds er schoenen zijn, evenals het hierboven genoemde gezegde. Want wat goed is, dat blijft. Een goede schoenmaker, maar ook een goed gezegde. Niet omdat het lekker in het gehoor ligt, maar omdat het van waarde is gebleken en dus nog steeds is. Voor schoenmakers, accountants, ja zelfs voor bekende Nederlanders. Natuurlijk wordt daarmee niet gedoeld op de Koningin of op voetballers. Zij zijn een toonbeeld van spreekwoordelijke schoenmakers die bij hun spreekwoordelijke leest blijven. Ze weten wat er van hen verwacht wordt, en zijn daar erg goed in: lintjes knippen en zwaaien, en in geval van de voetballers het spelen van wedstrijden en daarnaast zoveel mogelijk je mond houden.
Nee, ik doel daarbij op de BN’ers die bekend zijn van soaps, als presentator of gewoon (een geheel nieuwe trend) bekend zijn van het bekend zijn. Steeds weer stijgt het vergankelijke succes deze personen naar het hoofd en maken ze de vergissing te denken dat ze multi-talent zijn. Moeiteloos overstappen naar een compleet ander vak, waarvoor je weliswaar niet gestudeerd hoeft te hebben maar dat je ook niet zomeer even erbij doet.
Soapie blijf bij je set. Presentator blijf bij je microfoon. En liever nog; blijf allemaal bij elkaar en ga in een ver donker hoekje staan waar jullie geen verdere schade kunnen aanrichten.
Vanwaar dit dringende verzoek? Vanwege modellen die kinderboeken gaan schrijven (Daphne Deckers), vanwege soap ‘acteurs’ die het theater ingaan (Chantal Jansen), vanwege presentatoren die ineens columns gaan schrijven (Filémon, hij heeft blijkbaar geen voor- of achternaam). Daarom. Tenenkrommend, waardoor we uiteindelijk weer bij de schoenmaker terechtkomen om aangepaste schoenen te laten maken.
Natuurlijk; schijnwerpers, fans en macht verblinden snel. Maken ons trots, vervolgens overmoedig en tenslotte vaak nog hooghartig ook. Zelfkennis verdwijnt dan als sneeuw voor de spotlights. We gaan naast onze schoenen lopen. Trekken te grote schoenen aan. Hoeveel stille hints naar dat waardevolle gezegde hebben we nodig?

Categorieën: Algemeen

5 reacties

lisa-marie · 19 september 2007 op 18:44

Ik denk dat je gewoon moet doen waar je goed in bent en veel plezier in hebt. Wat dat dan ook moge zijn.

arta · 19 september 2007 op 19:06

[quote]Natuurlijk; schijnwerpers, fans en macht verblinden snel. Maken ons trots, vervolgens overmoedig en tenslotte vaak nog hooghartig ook. Zelfkennis verdwijnt dan als sneeuw voor de spotlights. We gaan naast onze schoenen lopen. Trekken te grote schoenen aan. Hoeveel stille hints naar dat waardevolle gezegde hebben we nodig? [/quote]
Ik heb mijn schoenen gewoon aan, hoor!

Ik begrijp jouw ergernis niet zo. Gewoon niet kijken, niet lezen en niet gaan, dan heb je nergens last van.

pally · 19 september 2007 op 21:41

Sorry maar ik zag door het aantal ‘schoenmakers’ de leest niet meer.

Pally

JLP · 19 september 2007 op 22:49

Ergernis is maar betrekkelijk natuurlijk. De fun van een column is toch dat je links en rechts met een knipoog naar de wereld om je heen wat overdrijft?

JLP · 19 september 2007 op 22:55

Thanx voor je tip. Grt JLP

Geef een reactie

Avatar plaatshouder