Marco van Basten is ‘a prince charming’ met mijn vrouwenogen bekeken. Marco heeft een verterende lieve lach, soms zelfs een guitige ondeugende smile. Marco heeft de looks. He ’s got it! En ach, dat z ’n haar wat dunner en grauwer wordt en niet zo trendy gestyled is…een kniesoor die daarover valt. Of er moet zo ’n ‘looking good’ coiffeur zijn die maar wat graag met z ’n handige handjes de schaar er in wil zetten. Kortom de ‘baas van Oranje’ komt met een meer dan dikke voldoende door de keuring van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. En ik kan me zelfs voorstellen dat in sommige slaapkamers wel eens heimelijk gedroomd wordt van ’n een-tweetje met Marco. Van zo ’n Guus Meeuwis-nacht, die je normaal alleen in films ziet.

Toch is Marco niet mijn man. Wat is er dan mis met deze bondscoach-nieuwe-stijl zul je zeggen. Oke, over z ’n staat van dienst als keuzeheer van de nationale elf is inmiddels al veel gezegd en nog meer geschreven. Het voorbije WK onder van Bastens leiding was noch top, noch flop. En of de juiste pionnetjes nu wel of niet op de juiste plekjes lopen, daarop moet ik het antwoord schuldig blijven, immers, ik kom van Venus en daar wordt nauwelijks gevoetbald. Mij mag je dus een nitwit noemen, tactisch en strategisch totaal ongeschoold.

Wat ik mis bij Marco is emotie, toch een keyword in de sport. Neem nou die persconferenties, die een groot deel van het voetbaljournaille als verfrissend schijnt te ervaren, ik kan eerlijkgezegd niet koud of warm worden van die praatsessies. Zoals de Big Boss daar zit, zo cool, zo calm zo collected, daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen.
Bleef de vooraf gepredikte ‘passie van Bassie’ tot nu toe op het veld al uit, van zijn optreden langs de zijlijn spatten evenmin de vonken af. Niet van z ’n stuk te brengen. Onverstoorbaar, onaangedaan. Een ingetogen lauw applausje bij een doepunt als enige wapenfeit.

Nu gold van Basten tijdens zijn imposante carriere ookal als een beetje onderkoelde persoonlijkheid, een flegmatieke sportheld die die zich zelden te buiten ging aan emotionele erupties op het veld. Dronken van blijdschap en gek van vreugde, na weer een wereldgoal, nee dat zag je niet bij hem. Vaak was daar slechts het bekende gebaar..een arm in de lucht. Een arm, wel te verstaan, want twee was meestal al teveel van het goede.

Ik vind Marco dus een beetje kil, koel, koud overkomen. Type ijskonijn. Van Marco krijg je geen hoogte. Natuurlijk kunnen we niet in de ‘keuken van Oranje’ kijken, en de kleedkamer is ook taboe, maar bij z ’n ziel hangt ongetwijfeld ook een bordje met ‘verboden toegang voor onbevoegden’.

Want wat moet hij zich diep ongelukkig hebben gevoeld na die verloren WK-vechtwedstrijd tegen de Portugezen. Maar ik had het zo graag willen zien, willen horen. Een schreeuw, een vloek, een schop tegen de boarding, vertwijfeling, ontsteltenis, een trillende lip, een traan…Maar hij stond daar maar te staan, het gezicht net zo geplooid als z ‘n ‘Italian designed’ maatpak. Het was het moment waarop ik dacht, nee, dit is niet mijn man.
Even was er de heimwee naar de wild gebarende Hiddink, de temperamentvolle Van Gaal, de driftige Advocaat.
Ik zou het niet erg vinden als we na het EK van 2008 weer zo ’n heerlijke ouderwetse
bondscoach krijgen. Eentje uit de categorie:”Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder..”

AnnetvanderS – augustus 2006

Categorieën: Sport

7 reacties

Eddy Kielema · 20 augustus 2006 op 14:12

[quote]Even was er de heimwee naar de wild gebarende Hiddink, de temperamentvolle Van Gaal, de driftige Advocaat.[/quote]

Tja, zoals Guus is er maar één!

vanlidt · 20 augustus 2006 op 15:49

Als ik van Basten ’s avonds zou tegenkomen, zou ik gillend weglopen, of ben ik de enige die vindt, dat-ie als een psychopaat uit zijn ogen kijkt…?

Prlwytskovsky · 20 augustus 2006 op 16:11

@vanLidt: bij voetbal alleen al ga ik in de gordijnen. Wat een kutsport is dat, doe mij maar denksport!

Eddy Kielema · 20 augustus 2006 op 16:44

[quote]bij voetbal alleen al ga ik in de gordijnen. Wat een kutsport is dat, doe mij maar denksport![/quote]
Ja, ipv voetbal zou Talpa dammen en schaken moeten uitzenden, dat zal de kijkcijfers een enorme boost geven! 😛

WritersBlocq · 20 augustus 2006 op 22:10

[quote]Ja, ipv voetbal zou Talpa dammen en schaken moeten uitzenden, dat zal de kijkcijfers een enorme boost geven![/quote]
Ik denk het ook 😆
Ik wil Guus, en het Van Basten van ’88 en ’90 was niet verkeerd, die benen… 🙄

KawaSutra · 21 augustus 2006 op 01:31

Dus jullie willen Guus tegen Marco zien dammen, begrijp ik dat goed? 😀

Best een goed geschreven column Annet, nog een keer de foutjes wegpoetsen en dan is ie net zo rond als een voetbal. 🙂

Li · 21 augustus 2006 op 21:59

[quote]Toch is Marco niet mijn man[/quote]

Die van mij ook niet. Ik vind het een ei 😮
Het is de buikspreekpop van Johan Cruijf

Li

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder