We trappen af met een Bossche bol, want we zijn toe aan een calorieënshot, ter voorbereiding op wat gaat komen. Er zijn veel mensen op de been deze maandag. Niet zo gek, want het is uitverkocht. Meest ouderen, slechts enkele mobiele hulpmiddelen. Geen jengelende en betweterige jeugd. Die zitten op school, waar ze horen, om onze taal behoorlijk te leren. Naast een paar Romaanse en Angelsaksische tongvallen horen we dialecten uit alle vaderlandse windstreken. Dan gaat ons slot in. We hebben een uur om naar binnen te gaan, schuifelen langs de uitgiftebalie van de audiotour en staan dan eindelijk oog in oog met het werk van een van de meest vaardige en fantasierijke kunstenaars uit onze geschiedenis. Door de groepsgewijze toevoer is het prima te doen. Bovendien gaat het er fatsoenlijk aan toe; iedereen wordt een blik gegund op de uit logeren gekomen kunst van Jheronimus Bosch. Toch is het maar een indruk. Je kunt de hele dag op een stoel voor een schilderij gaan zitten en je ontdekt aan het eind van de dag toch weer wat nieuws. Het is renaissance, uitleven, in de volste glorie. Paradijselijke beelden van redding staan in scherp contrast met de sinistere allegorieën van verleiding en hel. Bosch liet zijn miljoen mede Lage Landers lezen wat ze te wachten stond. Het fabelachtige werk is met geen pen te beschrijven. Ook niet in onze tijd, waarin twee keer zoveel landgenoten moeite met taal hebben. We verlaten ‘s Hertogenbosch met indrukken van de perfecte column.

23 april 2016  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

4 reacties

Mien · 25 april 2016 op 09:59

Ik heb met veel plezier op Omroep Brabant de kunstbeschouwing gevolgd over de werken die tentoongesteld zijn. Gelukkig liep er niemand door mijn beeld en heb ik geen een keer mijn hoofd gestoten aan een koptelefoon.
Wel goed dat Den Bosch nu internationaal op de kaart staat inclusief haar Bossche Bollen.

arta · 25 april 2016 op 10:56

Heel fijn om oog in oog met de originele, in topconditie gebrachte, werken te mogen staan.
Dát heb je mooi overgebracht Streeksteek!

Mosje · 25 april 2016 op 20:57

Musea groeien uit tot kathedralen, waar je op tijd moet zijn voor de “Hoogmis”, en een stevige duit in het zakje moet doen.
Ik hou erg van schilderkunst, maar alleen in alle ongedwongenheid.
Hier in Groningen heb ik Bowie ongezien voorbij laten gaan. Hij vond het niet erg.

Esther Suzanna · 25 april 2016 op 22:29

Hele mooie column. Vooral de laatste zin is perfect. ☺

Geef een reactie

Avatar plaatshouder