Beste Theo

Laat één ding duidelijk zijn: ik heb een enorme hekel aan je. Was ik niet al vervuld van walging door jouw aanblik, dan was het wel door de bagger die uit jouw mond kwam. Naar mijn mening ben je veel te ver doorgeschoten in jouw kritiek op de islam in het algemeen en de moslims in Nederland. Ik houd jou en (onder anderen) je vriendinnetje Ayaan direct verantwoordelijk voor de verregaande mate van polarisering in de Nederlandse samenleving. Vandaag is daar nog iemand bij gekomen: jouw moordenaar. Van mij hoefde je echt niet dood. Vrijheid van meningsuiting staat bij mij namelijk heel hoog in het vaandel en een ieders recht om zijn mening te ventileren, hoe verwerpelijk ik die van jou ook vond, staat bij mij buiten kijf. En vergis je niet, Theo! Je hebt mij en veel van mijn vrienden tot op het bot gekrenkt met jouw anti-islamitische mening, maar dat maakt mij allemaal niet uit. Want wat heb je aan een mening als je die niet mag uiten? Wie bepaalt dan wat je wel of niet mag zeggen? Als we die kant op gaan wat onderscheidt Nederland dan nog van een dictatuur?

Ik koos er gewoon voor om me niet aan jou te ergeren. Als ik je kop op televisie zag, dan zapte ik weg, jouw internetsite staat niet bij mijn favorieten en volgens mij heb ik geen column van je gelezen en geen film van je gezien. Ik was blij met die keuze, net zoals de mensen die jou liefhadden en bewonderden blij zullen zijn geweest met de keuze om wél kennis te nemen van alles wat je te vertellen had.

Net als (hoop ik) ieder ander, schrok ik van het bericht van jouw dood. Nog geen tweeënhalf jaar na de moord op Pim Fortuyn was jij aan de beurt. Met pijn in mijn hart zie ik wat er in die periode nog slechts over lijkt te zijn van Nederland. Een land dat ooit zo werd geroemd om zijn tolerantie. Dat dat bij nader inzien een schijntolerantie bleek te zijn, kan mij geen bal schelen: vroeger werd hier in ieder geval niemand vermoord vanwege zijn mening. Met deze daad heeft jouw moordenaar nog meer spanning gezet op het toch al zo uitgerekte elastiek dat de Nederlandse samenleving bij elkaar moet houden. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat het knapt. Had je dan toch gelijk, Theo?

Ik geloof niet dat je gelijk had. Jij weet het binnenkort zeker, als je verantwoording moet afleggen voor het leven dat je hebt geleid. Een leven wat veel te kort was, want iemand vermoorden vanwege zijn mening is en blijft fout. Ik zou willen zeggen: ‘rust zacht, Theo van Gogh’, maar jou kennende zal je ook in het hiernamaals eerst nog wel wat stennis willen schoppen.


15 reacties

pepe · 3 november 2004 op 07:21

Mooi geschreven column, eerlijke taal.

Je hoeft inderdaad niet ieders mening voor lief aan te nemen, maar wel ieder mens heeft(of is het had) het recht zijn/haar mening te uiten.
Maar je mag nooit een ander doden, is mijn mening.

viking · 3 november 2004 op 08:23

Mooi geschreven ondanks je mening over Theo. Ik kon zijn humor dus wel waarderen. Ondanks of juist door z’n grofheid.

Wellicht, wanneer al die fanatieke idioten zichzelf iets minder serieus zouden nemen, zouden ook die hun eigen gedrevenheid, bezetenheid iets meer kunnen relativeren en er de humor van inzien. Maar helaas lukt dat nooit wanneer iemand zichzelf vanwege zijn religie, boven iemand anders vindt staan…

Wright · 3 november 2004 op 08:26

[quote]vroeger werd hier in ieder geval niemand vermoord vanwege zijn mening[/quote]

Misschien (te) lang geleden, maar ook Floris de Vijfde, Willem van Oranje, Bonifacius, Oldenbarnevelt en de gebroeders de Wit waren slachtoffers van een politieke moord.
(Dit even voor de politieke correctheid)

Ook ik kon mij enorm ergeren aan zijn anti-Islamitische uitlatingen.
Deze dader is zijn ‘doel’ volledig voorbij geschoten.
Ik vraag mij af of hij zich dit van te voren bedacht heeft.
Voor velen zal deze moord een bevestiging zijn van de uitspraken van van Gogh, en dat boezemt mij pas echt angst in.

Massau · 3 november 2004 op 09:01

Mooie, oprechte column.

Dees · 3 november 2004 op 09:19

Mooi geschreven. Al ben ik het niet met je eens wat betreft zijn verantwoordelijkheid voor de polarisering in de Nederlandse samenleving. He called it as he saw it.

Mensen die dat koste wat kost tegen proberen te houden dragen wat mij betreft een grotere verantwoordelijkheid voor die polarisering. Uit welke hoek ze ook komen.

Het is nogal een hogedrukpan geworden hier. En juist in zo’n klimaat kun je best een Theo van Gogh gebruiken, of je het nou met hem eens bent of niet!

Mup · 3 november 2004 op 09:37

[quote]Net als (hoop ik) ieder ander, schrok ik van het bericht van jouw dood[/quote]

Ik hoop het ook, en dat is juist zo moeilijk, we zouden het moeten weten, met zekerheid, maar dat is helaas niet zo. Waarom leren we niet van het verleden?

Groet Mup.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 12:25

Belachelijk om zijn uiterlijk er bij te halen, dat geeft maar weer aan hoe mensen zich meer laten leiden door vorm ipv inhoud………….en dan iets verder over polarisatie beginnen…ach ja.
De bek van Theo was enorm groot inderdaad en dat mensen daardoor beledigd werden kan ik me wel voorstellen. Maar dat was dan ook zijn manier om de aandacht te trekken betreffende onderwerpen waar je je grote bek over moest houden. Keek je iets verder dan je neus lang was, in diverse interviews met Theo kwam dat naar voren, dan hoorde je dat hij wel degelijk genuanceerd kon zijn, als een iets rustigere Theo van Gogh aan het praten was. Maar ja, veel mensen komen niet zo ver in hun oppervlakkigheid, die zien en horen alleen maar de controversiële dingen.

UrbanSuus · 3 november 2004 op 12:35

[quote]Belachelijk om zijn uiterlijk er bij te halen, dat geeft maar weer aan hoe mensen zich meer laten leiden door vorm ipv inhoud………….en dan iets verder over polarisatie beginnen…ach ja.[/quote]

Ach ja: het is maar een mening…. Sue me!

tontheunis · 3 november 2004 op 12:46

Ik had het niet zo op Theo van Gogh, omdat ik hem schofferend vond in een aantal opzichten. Maar wat er nou zo schofferend was aan de film Submissions, dat begrijp ik niet zo goed. En het is (kennelijk) dáárom dat hij werd vermoord. Niet door die mensen die hij écht beledigd heeft. Écht het bloed onder de nagels vandaan zoog.
Van Gogh werd vermoord door een fanatieke fundamentalist die álles, werkelijk álles in de Nederlandse samenleving als een belediging van zijn godsdienst ziet. Ook jou en mij. Als we tenminste ook maar een syllabe afwijken van de bijbelvastheid van dit stuk maatschappelijk ongedierte.
Gelukkig zijn er maar een stuk of duizend van dit soort gestoorden. Reken daar niet de meer dan een miljoen gewone gelovigen bij.
Van Gogh gaf zijn mening. Ongezouten, vlijmscherp, onbehouwen, doordacht, hij kwam ermee. Net als wij, collega-columnisten, amateur of beroeps. Dat mag niet van een paar wonderlijke maar zeer enge figuren met een Middeleeuwse logica.
Blijven schrijven dus! Meer dan ooit is het tijd om een mening luid en duidelijk te laten horen.
Religieuze mafkezen die haat prediken en dood en verderf zaaien, horen in hun Middeleeuwen thuis. Weg ermee! Optieffen!

TT

Kees Schilder · 3 november 2004 op 13:46

Niks mis met Theo. Las zijn columns met plezier,want daar stond tenminste iets!Of ik het nou met hem eens was of niet.
Bovendien durfde hij nog voor zijn mening uit te komen. De man was in mijn ogen een held.

Ma3anne · 3 november 2004 op 13:59

Tussen bergen plastic poppen op TV vond ik hem een verademing, hoe hij destijds rokend en zwetend en in vlekkerige T-shirts mensen interviewde en de meest bizarre dingen boven tafel kreeg door een godvergeten intelligente en onbeschaamde vraagstelling.

Het gaat om de inhoud en niet om de uiterlijke kant als het om mensen gaat. Altijd en overal. dat is althans mijn mening.

ignatius · 3 november 2004 op 15:24

Ik heb altijd genoten van Theo, of ik het nu met hem eens was of niet, en ik geef toe van zijn columns in mindere mate. Genoten van zijn films, genoten van zijn interviews en genoten van optredens op TV. Gewoon van Theo omdat hij Theo was. Puur, echt en oprecht in zijn uitlatingen. Achter die vaak schreeuwerige en provocerende facade school een vriendelijke, betrokken man.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 15:47

Sue you? Nee hoor, ik zoek je op en snijd je je strot door, hoe durf je je mening te uiten.

…ik geef ook slechts een reactie op je schrijven. Gelukkig zijn wij zo geciviliseerd om er over te praten, met harde woorden of niet, dat maakt niet uit.

Het is verfrissend om te zien dat er mensen zijn die zich wel konden vinden in een Theo van Gogh, of ze het nu met hem eens waren of niet. De meesten komen niet verder dan dat het een vet onbeschoft varken was.

DeVleg · 3 november 2004 op 17:42

[quote]Ik houd jou en (onder anderen) je vriendinnetje Ayaan direct verantwoordelijk voor de verregaande mate van polarisering in de Nederlandse samenleving.[/quote]

Ik houd al die figuren die bijvoorbeeld hun leraar om zeep helpen, een columnist vroegtijdig laat hemelen, personen die bevelen homo’s met het hoofd naar voren van een hoog gebouw te gooien, mannen die hun vrouw mogen slaan, mishandelen, of ritueel besnijden direct verantwoordelijk
voor de verregaande mate van opkomende hoofdpijn bij ondergetekende.

tontheunis · 3 november 2004 op 21:45

[quote]Ik houd jou en (onder anderen) je vriendinnetje Ayaan direct verantwoordelijk voor de verregaande mate van polarisering in de Nederlandse samenleving.[/quote]

Haatpredikers zijn daar verantwoordelijk voor. Wie zich tegen de haat keert, al is het met harde woorden, verdient zo’n veroordeling niet. Lees de Koran er maar eens objectief op na…

TT

Geef een reactie

Avatar plaatshouder