Mijn telefoon rinkelt op het werk, door nummer herkenning zie ik dat mijn vrouw belt, en ik neem op met, en schattebout hoe gaat het vanmorgen.
Het is even stil aan de andere kant, ik hoor een zucht, en ik vraag wat er aan de hand is. Je hebt een briefkaart gekregen, en ik snap er niks van? Hoe bedoel je vraag ik, toch niet van mijn vriendin (grapje). Nee, maar ik vind het een beetje vreemd. Ik merk aan haar stem dat er iets niet klopt, en overweeg om meteen naar huis te gaan, is alleen lullig als je doet carpoolen, dus ik zal moeten wachten tot vanavond.

Die avond kom ik thuis en de briefkaart ligt op het aanrecht te wachten op uitleg.
De briefkaart was gericht aan mijzelf, en er stonden enkele zinnen op die voor mijn vrouw totaal geen logica bevatten.
1. ik zal voor de kerst de garage verbouwd hebben.
2. er komt een duikplank bij het zwembad.
3. ik zal meer aandacht aan mijn gezin schenken.
4. ik ga vanaf maandag al mijn overuren opschrijven.

Mijn vrouw kijkt mij aan en vraagt, wat heeft dit eigenlijk te betekenen.
Wie stuurt er nu een kaart met deze boodschap?
De kerst is voorbij en de garage is nog niet klaar, we hadden afgesproken dat een duikplank te gevaarlijk is. En voor de rest vraag ik mij af wat dat betekent want sinds wanneer maak jij overuren.

Ik moet even in mijn geheugen graven om deze kaart te verklaren.

Na een management training ( totaal 6 dagen) in de bossen van Leende (NB) moesten alle cursisten een briefkaart aan zich zelf schrijven met de doelen/acties die men voor een bepaalde tijd zou gaan uitvoeren. Deze zou dan kort voor de herhalingstraining aan de cursisten worden toegestuurd, en dan zouden wij kunnen kijken of iedereen zijn doelen die hij op dat moment belangrijk vond had gehaald/uitgevoerd.

Voor degenen die zich afvragen wat zo’n training inhoudt hier een korte omschrijving.
Elke ochtend begint met een wandeling van een uur door het bos (alleen) om te oefenen met “neutrale aandacht”. Daarna zal men in het klaslokaal onderbegeleiding van enkele psychologen, gewerkt worden aan teamwork, persoonlijkheidstests (Big Five, MBTI) en een echte survival test, waar men is neergestort in Canada in een meer en men dan met een groep moet bepalen wat men gaat doen. Ook leuk was het om geblinddoekt met 5 personen een ruimte te zoeken, in die ruimte ligt een zak met losse onderdelen en deze dan geblinddoekt in elkaar te zetten. Doel van dit alles is dat men beter in teamverband gaat werken en men zich op zijn werk kan concentreren en in de “flow” ( flow = geconcentreerd werken en je niet laat afleiden door de mensen om je heen) kan komen tijdens het werk.

Dit alles op vrijwillige basis met goed eten en gratis drank en verplichte overnachting in het hotel, zodat niemand met drank op nog naar huis rijdt.
Intern noemen wij deze cursus dan ook “de bomen knuffel cursus”, en iedereen komt er altijd uitgerust en lichtjes depressief van terug. Door al de tests en oefeningen ben je er meestal achter gekomen dat je meer wil en kan maar dat je op de verkeerde plaats in het bedrijf zit.
Als je dan weer op je werk komt ligt er meteen voor 2 weken werk en zit je binnen een paar dagen weer gestrest achter je bureau.

De doelen op het kaartje zijn natuurlijk bedacht onder het genot van een pilsje, de garage verbouwen is nog niet af, de winter was te streng. De duikplank kon ik overnemen van een collega die van zijn zwembad een vijver ging maken, maar is niet door gegaan vanwege de angst van mijn vrouw dat de kinderen dan over het zwembad heen zouden springen met alle gevolgen van dien. Meer aandacht aan het gezin is wel gelukt, mijn vrouw is weer zwanger. Overuren worden niet meer gemaakt, aangezien er te weinig werk is. Ik zal binnenkort maar weer op een cursus gaan, krijg ik de tijd ook om.

En wat die briefkaart betreft, die hebben ze per ongeluk een jaar te laat opgestuurd.

PS. Bij het nalezen zie ik dat deze column niet geschikt is voor de categorie sexgein, ik ben blijkbaar in een serieuze bui, ik zal toch niet depressief worden?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder