Een leeg plein, een bank, een prullenbak, een voorbij fietsend meisje, een tandeloze aan het zinc, de laatste schaamhaarmode of Bob Dylan.
Kleine onderwerpen beschreven met passie of onderkoelde humor, schijnbaar achteloos als krabbelen op een bierviltje. Toch maakt het steeds of ik opeens door een loep kijk en alle details zeggingskracht krijgen. Mijn ontbijt is zo anders, deze ochtend. Het brood in het mandje, de theepot naast de krant met dat prominente artikel met foto op de voorpagina. In beslaggenomen door Martin Bril. Mijn Bril onder de waslijn in Frankrijk. Alleen knijpers, geen was hangt er aan. Lichtblauwe en witte knijpers.
Ik vouw de krant op met de foto naar binnen. Leg hem op de vloer. Die knijpers doen pijn. Ik kan er niet meer naar kijken. Mijn thee en boterham smaken naar hout en ijzer.

Op de dijk zie ik je opeens weer. In het fluitenkruid, de pinksterbloemen, het weggegooide papiertje, alsof je je verontschuldigt voor je plotselinge verdwijnen.
Bedankt voor je columns, zeg ik tegen de bloeiende bermen. Daardoor durf ik te schrijven over schijnbaar gewone dingen in de hoop dat ze soms, net als bij jou, betekenis zullen krijgen. Om lezers te raken, even maar, niet bedoeld om te onthouden.
De toevallige voorbijganger op de vakantiefoto, misschien pas opgemerkt als hij opeens van het papier verdwenen zou zijn.

Hopelijk heb je je vulpen bij je, Martin, daar waar je nu bent, die dure weet je wel?


pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

20 reacties

SIMBA · 24 april 2009 op 12:03

Super Pally! Een mooie ode aan een goede schrijver!

Kuin · 24 april 2009 op 14:42

Inderdaad, met Martin was het elke dag; rokjesdag!

arta · 24 april 2009 op 15:43

[quote]Hopelijk heb je je vulpen bij je, Martin, daar waar je nu bent, die dure weet je wel?[/quote]
Echt super geschreven!
🙂

champagne · 24 april 2009 op 18:03

Het kon natuurlijk niet uitblijven: op een columnsite móet gewoon geschreven worden over de dood van Martin Bril. En jij hebt dat prachtig gedaan, Pally!

WritersBlocq · 24 april 2009 op 19:22

Ik moest ook even slikken, bij het bericht dat, zeer helaas, niet uit kon blijven.

En omdat je eerst niet laat blijken waar je naartoe gaat, maar gewoon het alledaagse aantipt, geef je door dat hij dat doorgegeven heeft. De vulpen als een estafettestokje. Ik hoop het!

Perfect opgezet Pally! Lief groetje, Pauline.

LouisP · 24 april 2009 op 19:28

Pally,

Martin Bril ken ik niet zo goed als jij hem kent. Maar ik probeer me bij het lezen in te beelden hoe ik me zou voelen als het een ‘idool’ van mij betrof. En dan zou ik het ook zo willen kunnen.
Mooie titel en de afsluitende zin is héél bijzonder.

gr.
L.

DriekOplopers · 24 april 2009 op 19:57

Oh, Pally! Wat een schitterende prachtcolumn! Een grandioos eerbetoon. Ik ben er stil van.

In bewondering,

Driek

doemaar88 · 24 april 2009 op 20:05

Mooi Pally, ontroerend mooi hoe jij dit trieste nieuws in een column hebt gestopt. Ik zal de stukken van Martin ook erg missen. Erg goed gedaan.

fijnedagnog · 24 april 2009 op 21:28

Schitterend eerbetoon Pally.

Ik betrap mezelf erop dat ik erg ontdaan ben van zijn overlijden. Best vreemd. Ik heb hem nooit gekend en alleen gelezen. Voor mij was dat dan ook zijn kracht.

Mosje · 24 april 2009 op 21:41

Tja, die Bril. Arrogante man, maar ik las hem graag. Ook weer niet al te veel, maar regelmatig. En ik heb een paar boeken van hem.
Mooi stukje Pally.

Anne · 24 april 2009 op 21:49

He, gelukkig dat er hier iemand iets over hem schrijft. Hij is dood, doet me meer verdriet dan ik had verwacht. Vorige lente voelde ik al – en met mij ongetwijfeld velen – dat het fout aan het gaan was.
Mooi eerbetoon Pally.

Garuda · 25 april 2009 op 13:27

Een mooi en krachtig stuk over een mooie en krachtige schrijver. Mijn bewondering gaat uit naar hem, maar ook naar jou Pally!

Gary

Nana · 25 april 2009 op 13:35

Dank je wel Pally voor je mooie column! Ik kon het niet en zeker zo niet. Maar ik blijf oefenen!

trawant · 25 april 2009 op 14:59

Schitterende laatste zin van een mooi stukje.
Er kunnen zoveel beelden in zo weinig regels.
Knap.

Ma3anne · 26 april 2009 op 10:31

Ik heb nog nooit iets van deze man gelezen, moet ik bekennen. Kende wel zijn naam en zijn arrogante voorkomen op tv en dat laatste nodigde mij niet zo uit tot zijn leesvoer.

Voor mij heeft deze column iets dweperigs. Maar dat komt misschien door de grotere afstand die ik tot deze persoon heb.

pally · 26 april 2009 op 22:39

Allemaal erg bedankt voor de reacties op dit stukje! :kus:

groet van Pally

lisa-marie · 27 april 2009 op 15:05

Lees hem nu pas en het is een mooie ode aan de columnnist die ik zo nu en dan las!

Mien · 27 april 2009 op 16:00

Mooie ode, met een gevoelige snaar.
Ben ook even geschrokken van zijn overlijden.

Mien

pally · 27 april 2009 op 18:41

Dat je nog nooit iets gelezen hebt van Martin Bril en hem als TV-persoonlijkheid arrogant vindt, maakt natuurlijk dat je niet voelt wat ik voel, Ma-3. Bovendien ben je zowiezo mij niet. Dat je het dweperig vindt, heeft te maken met onechtheid of zo. Daar kan ik niet in mee gaan.

groet van Pally

KawaSutra · 28 april 2009 op 02:50

Prachtvent, die Martin Bril. Ook in zijn voorkomen op TV. Zijn laatste jaar ook wat zachter, vermoed ik. Wat meer relativerend, nog meer beschouwend en genietend van wat restte. Maar vooral eerlijk.
Het gemis uitstekend weergegeven, Pally.

Geef een antwoord