“Sommige dingen zijn onbetaalbaar”. “Voor de rest Eurocard MasterC…”, slogant een bekende creditcardmaatschappij. Enfin, vul de rest maar zelf in. Leuk bedacht, aardig gevonden van MasterCard, maar niet geheel in overeenstemming met de economische realiteit. Alles heeft zo zijn prijs in deze wereld. Als er geen druppel olie zou zijn, zou president Bush dan ook honderden miljarden Amerikaanse dollars hebben gespendeerd aan een olieloze put? Zelfs in een semi-materialistische samenleving als de onze waarin het individu een heilige koe of minstens een gouden kalf is, is er weinig dat geld niet kan kopen. Om maar in uitreikingen van het Nederlandse Film Festival te spreken.

In het land van de onbegrensde mogelijkheden is niet langer de Amerikaanse droom, maar God het op een na belangrijkste exportproduct van het land geworden. In ‘het land van de vrijen en dapperen’, waar de laatste zin van het Amerikaanse volkslied naar verwijst, is er niets ’that money can’t buy’. Bijna alles is te koop en dus bijna alles wordt te koop aangeboden. Je kunt het zo gek niet maken, maar een ding is zeker: God verkoopt in de VS net zo gemakkelijk als de bruisende paganistische levensstijl van Coca Cola.

In het non-virtuele wereldje van de superrijke Amerikaan zijn grote landhuizen, villa’s met zwembaden, snelle auto’s, dure jachten en een privé-jet standaarduitrusting. Nu kan hij ook zijn zonden afkopen bij de Christelijke Lifeway-markt. Zeg maar de heilige equivalent van de Safeway, waar alle producten zijn voorzien van een bijbelse spreuk. De rolletjes pepermunt met ‘Jesus loves Him’ teksten en de Christelijke variant van Spongebob vinden gretig aftrek bij de kassa. De zogeheten evangelics stichten hun eigen kerken, beginnen hun eigen winkels, warenhuizen, radiostations en televisiezenders, hebben hun eigen CNN, de Christian Broadcasting Network om het woord van God op de meest moderne manier aan de goddeloze man te brengen.

De christenfundi’s doen echt niet onder voor radicale moslims maar vallen veel minder op althans in de Nederlandse media. Het Westen en vooral Nederland staart zich blind op moslimfundamentalisme, maar vergeet dat het grootste gevaar van rechts komt. Zeventig miljoen Christelijke fundamentalisten werken met man en macht om de radicale interpretatie van het Christendom te verspreiden in Amerika en de rest van de wereld. Zij willen het politieke, economische en gerechtelijke systeem in de VS ingrijpend veranderen. De zittende Amerikaanse president George W. Bush is zelf methodist geworden, nadat hij met God in aanraking is gekomen om van zijn drank-en drugsverslaving af te komen.

Hij heeft zijn tweede termijn als ‘man van God’ vooral te danken aan zijn christelijke achterban, die vindt dat God de dienst moet uitmaken in het Witte Huis. Zij hebben één heilig doel en dat is het wetboek zo snel mogelijk vervangen door Gods woord en een einde maken aan de scheiding van kerk en staat. God verkoopt, is ‘miljardenbusiness’ in de VS, maar de inwoners van ‘Jesusland’, zoals het zuiden van de VS door CNN werd genoemd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, beginnen een serieuze bedreiging te vormen voor de seculiere natie.

Miljoenen christenfundamentalisten streven naar een theocratie, zijn in wezen in aantallen vele malen gevaarlijker dan een kleine groep salafisten die een Islamitisch kalifaat willen oprichten. Politici in dit land voelen zich geroepen om maar alles te roepen over de islam. De islam zou een bedreiging zijn voor de Nederlandse democratie. De kranten staan vol over radicale imams, het ronselen van strijders voor de jihad, dat veel moslims de Koran boven het wetboek zouden verkiezen, maar Nederlands grootste en belangrijkste bondgenoot zijn radicale christenen, die een directe telefoonverbinding met God hebben schijnt.

Onder leiding van een losgelagen predikant Bush, die de leden van de Supreme Court een voor een probeert te vervangen door conservatieve rechters. Voor het leven benoemde rechters die tegen abortus en het homohuwelijk zijn. Rechters die van miljoenen rechtse christenen de leer van de Bijbel als maatstaf moeten nemen in de veelgeprezen rechtstaat. Bush en zijn tot inkeer gekomen geestverwanten hoeven geen zelfmoordaanslagen te plegen, want zij zetelen in het machtscentrum van de Amerikaanse politiek. Zij hoeven zich niet te bewijzen, want zij maken al de dienst uit in de wereld. Dat maakt het verschil.

Toch voelen wij ons in het seculiere Westen meer bedreigd door verspreiders van de radicale islam dan door miljoenen radicale baptisten die de ongewenste interpretatie van het christendom nastreven en de scheiding tussen kerk en staat, ook, om zeep willen helpen. Islamofobie tiert welig in het rond in dit vrijzinnige land, maar het gevaar uit radicaal Christelijke kringen wordt zwaar onderschat en de angst voor de islam zwaar overdreven.

Scepsis


16 reacties

Marco · 16 oktober 2005 op 19:50

Wel grappig dat je zegt “Voor de rest Eurocard MasterC…” en dan vervolgens keihard mastercard zegt in de volgende zin 🙂

Goed verhaal op zich, feiten kloppen, al moet ik bekennen dat ik dit soort berichtgeving liever in een TV-programma als netwerk zie.

Prima schrijfwijze, dat wel 🙂

bert · 16 oktober 2005 op 23:28

Wie de waarheid denkt te weten mag het in dit land gelukkig wel zeggen. Daar schuilen echter ook risico’s in.
Misschien predik jij wel voor eigen kerk, de sceptic church, wie zal het zeggen, misschien ben je Bush zelf wel.
Ik vraag me af wie en wat je met deze doom columns probeert te bereiken.
Van mij hoeven deze politieke beschouwingen niet op Column X.

Scepsis · 17 oktober 2005 op 00:15

Mijn columns gaan niet over sex, psychologische treinreisjes of anderszins. Iedereen moet zelf weten waar hij/ zij over schrijft maar ik schrijf op mijn manier om mensen het aan hun, door de politiek, in slaap gesuste verstand te brengen, dat miljoenen Amerikaanse christenfundamentalisten wezenlijk een groter gevaar vormen dan versplinterde cellen van Al Qaida, die niet bij machte zijn om een land binnen te vallen zoals Bush dat heeft gedaan omdat God dat hem ‘persoonlijk’ heeft ingefluisterd. Mensen als Bert hebben kritiek omdat ik de vinger op de zere plek leg, AUW en critici van de islam en de foben de les lees op mijn manier en in dezelfde taal die ik dag in dag uit moet horen als moslim in deze maatschappij dat de islam en democratie niet zouden samengaan. Ik doe precies hetzelfde maar dan andersom.
Vrijheid van meningsuiting in dit land is een dun laagje ijs waar je zo doorheen stapt met je voet. Minister Bot moet zijn woorden slikken over Irak, maar Ayaan Hirsi Ali krijgt een vrijbrief om de islam te bekritiseren. Als Nederland waarde hecht aan democratie en rechtstaat dan moet Balkenende niet als eerste een land als Irak of Turkije aanspreken op het schenden van mensenrechten maar op de eerste plaats Nederlands belangrijkste bondgenoot, de VS. De radicale islam is net zo’n grote bedreiging voor een democratie als de achterban van Bush die een theocratie willen. Dit zijn glasharde feiten dames en heren, niet aangenaam om te lezen, maar wel de waarheid. Ik vertegenwoordig uitsluitend mijzelf geen kerk of gemeenschap.

bert · 17 oktober 2005 op 11:07

Ach Scepsis, ik heb in ieder geval nog de moeite genomen om mijn mening te geven. Als ik zo naar je laatste acht politieke columns kijk valt me op dat er nog slechts enkele lezers reageren op jouw politieke visie en de manier waarop je dit probeert over te brengen. Dat zegt mij genoeg en was voor mij ook de reden om te schrijven dat dit soort hersenspinsels, of ze nou wel of niet op waarheid gebaseerd zijn, toch niet op deze site thuis horen. Waarschijnlijk, en jammer genoeg voor jou, kun je jouw uitlatingen ook nergens anders kwijt en wordt je alleen op deze site nog getolereerd.
Als ik op cx geen reacties meer zou krijgen op wat ik schrijf zou dat voor mij in ieder geval een reden zijn om op deze site te stoppen met schrijven.

Troy · 17 oktober 2005 op 12:04

@Bert[quote]”Als ik zo naar je laatste acht politieke columns kijk valt me op dat er nog slechts enkele lezers reageren op jouw politieke visie en de manier waarop je dit probeert over te brengen. Dat zegt mij genoeg en was voor mij ook de reden om te schrijven dat dit soort hersenspinsels, of ze nou wel of niet op waarheid gebaseerd zijn, toch niet op deze site thuis horen.”[/quote]

Hier ben ik het niet mee eens. Naar mijn idee is columnx er voor iedereen en zijn politieke overtuigingen e.d. hier net zo op zijn plaats als een column die een treinreisje naar Lutjebroek beschrijft. Mee eens of niet mee eens doet er verder niet zoveel toe. Scepsis kan bij sommigen misschien op weerstand stuiten maar hij weet zijn mening goed te verwoorden en dat is ook van enige waarde.

De beste zin die ik van je heb gelezen bevindt zich overigens in je reactie op Bert: “de vrijheid van meningsuiting in Nederland is als een dun laagje ijs waar je zo doorheen stapt”. Een waarheid als een koe.

Scepsis · 17 oktober 2005 op 12:06

Ik schrijf niet om andere inzenders te plezieren. Bovendien is het lezerspubliek van columnx veel groter dan de enkeling die een column instuurt of een reactie geeft op de ingezonden stukken van anderen. Het verschil tussen mij en Bert is, dat ik me niet laat leiden door kritiek en schrijf met
een duidelijk ideaal voor ogen jij schrijft uit soort van uit de hand gelopen hobbyisme. Mijn doel is simpele zielen in dit land confronteren met hun gebrekkige visie en kennis en op een harde en kritische manier wakker schudden. Ik maak me zorgen om de steeds groter wordende tegenstellingen en spanningen in de samenleving en jij gaat liever op je motor rijden en doen alsof het allemaal overwaait. Slaap lekker Bert tussen de bloembollen. Als mensen niet reageren op mijn stukken zegt dat niet zoveel over mij maar over het bedenkelijk niveau van anderen hier die in slaap zijn gesust door een overheid die zegt over onze veiligheid te waken. Ik kan ook op critici.nl gaan schrijven maar ik kies ervoor om het hier te doen.

KingArthur · 17 oktober 2005 op 12:11

[quote]Mijn doel is simpele zielen in dit land confronteren met hun gebrekkige visie en kennis en op een harde en kritische manier wakker schudden[/quote]

Je heb wel een hoge pet van je lezerspubliek op. Mag ik je daarvoor danken :-)?

Geertje · 17 oktober 2005 op 13:53

[quote]Dit zijn glasharde feiten dames en heren, niet aangenaam om te lezen, maar wel de waarheid. [/quote]

Dan nog is het jou interpretatie van de waarheid en daarmee je perceptie. En de ‘hemel zij dank’, dat wij in een vrij land leven en daarvoor niet worden opgepakt. Het in discussie blijven lijkt me derhalve waardevoller dan gelijk hebben. 🙂

bert · 17 oktober 2005 op 15:33

De vrijheid van meningsuiting in Nederland is anders wel ons grootste goed. Iets waar wij trots op kunnen zijn.
Mensen zoals Bert slapen inderdaad prima tussen de bloembollen maar liggen af en toe wel wakker als ze denken aan mensen zoals jij en hun extrem(istisch)e meningen. Denk daar maar eens goed over na. Maar dat zal dan ook wel jouw bedoeling zijn die je hebt met het schrijven van deze politieke stukken.

archangel · 17 oktober 2005 op 15:54

Ik ben het over het algemeen eens met Scepsis. Verder vind ik dat het laten horen van een tegengeluid nooit kwaad kan, en zeker niet als het zo helder uiteengezet is. Het enige dat me soms tegenstaat is de belerende toon, maar die is de laatste tijd ook aan het verdwijnen, dus… 🙂 (en ik kan me overigens goed voorstellen dat zo’n toontje er doorheen sijpelt als je schrijft vanuit een ergelijke [i]drive[/i]).

Kortom: niks mis mee, met columns als deze. Van een beetje nadenken en blikveldverruiming is nooit iemand slechter geworden.

Outsider · 17 oktober 2005 op 16:16

[quote]Mijn doel is simpele zielen in dit land confronteren met hun gebrekkige visie en kennis en op een harde en kritische manier wakker schudden. Ik maak me zorgen om de steeds groter wordende tegenstellingen en spanningen in de samenleving [/quote]

Zo, zo, dus Scepsis is de profeet die het allemaal beter weet en het domme volk moet wakker schudden. Aan de tegenstellingen en spanningen werk je anders zelf hard mee door de haat en vijandigheid t.o.v. Amerika en Bush, die al je columns kenmerken.

Raindog · 17 oktober 2005 op 17:49

Even tactisch bij Troy aansluitend en even strategisch om de column an sich heen: het is juist een prima zaak dat er hier ook politiek gepubliceerd wordt. Zou wel meer mogen gebeuren en van die kritiek mag ik mezelf ook rustig iets aantrekken.

Chantal · 17 oktober 2005 op 19:40

Vind dit een hele goede column, eentje die de andere kant van het verhaal belicht. Iets waar mensen eigenlijk niet bij stil staan. Ga dit nog eens rustig overpeinzen! 🙂

bert · 17 oktober 2005 op 21:31

Ik heb absoluut niets tegen politieke columns. Ik ben alleen de columns zat waarin Scepsis telkens opnieuw zijn boodschap herhaalt. Die boodschap is ontvangen en hoef ik niet telkens opnieuw in een ander jasje te vernemen.
Voor de liefhebbers van deze schrijver mag hij best over dit onderwerp blijven publiceren hoor. Van mij hoeft dat echter niet. Dat is mijn mening.

Ik lees best graag weer eens iets anders van de hand van Scepsis. In de eerste door hem op CX geplaatste columns heeft hij bewezen dat hij ook andere onderwerpen heel goed op papier kan overbrengen.

Scepsis · 18 oktober 2005 op 00:32

Het is niet alleen mijn persoonlijke interpretatie van de waarheid, het is de verbijsterende waarheid die veel mensen liever niet willen weten, omdat het beeld van de ‘vriendelijke’ bondgenoot VS een totaal andere is in sprookjes -en geschiedenisboeken. De Amerikaanse droom is een natte droom. Steeds minder mensen werken zich op van krantenjongen tot miljonair (het is inmiddels wetenschappelijk bewezen). De zwarte Amerikaan leeft gemiddeld 7 jaar korter dan zijn blanke landgenoot. De invloed van Christelijk rechts Amerika tast de fundamenten aan van een seculiere natie en verminkt de democratische rechtstaat. De uitdrager van vrijheid en democratie is een corrupte Robin Hood die zijn zakken als eerste vult, niemand neemt de VS langer serieus behalve Nederland. Mijn kritische stukken over de VS afdoen als haat en vijandigheid getuigt van naoorlogse simplisme en naiviteit omdat de VS al lang niet meer de VS is van minister Marshall. Nederland volgt klakkeloos een bondgenoot die het niet zo nauw neemt met mensenrechten en internationale verdragen en wetgeving. Toch durft Nederland een land als Turkije aan te spreken op de mensenrechtensituaties. Waarom klinkt er nooit eenzelfde kritiek aan het adres van de Amerikanen en de Israeli’s ?? Waarom worden de Grieken niet aangesproken op het schenden van rechten van etnische minderheden in Griekenland? Waarom wordt er nooit iets gezegd over het non-seculiere karakter van Griekenland waar de Orthodoxe kerk het voor het zeggen heeft? Waarom wordt minister Bot teruggefloten als hij zijn mening geeft over Irak en mag Ayaan Hirsi Ali alles te pas en onpas roepen over moslims?

De smakeloze dubbele moraal en selectieve verontwaardiging in dit land (het land van vrijheid en meningsuiting) is verontrustend hoog en ik mag daar niet tegen ageren. Het is mijn plicht als Nederlands staatsburger om daar iets over te schrijven omdat ik geloof dat vrijheden en rechten voor iedereen moeten gelden en niet voor bepaalde personen of landen. Zolang Nederland met twee maten blijft meten in een steeds kleiner wordende wereld en Amerika en Israel op de voet volgt en gedragingen goedkeurt, verzeker ik u dat de spanningen en de tegenstellingen alsmaar groter zullen worden. Ik ben geen profeet maar ik ben mijn tijd wel vooruit. Ik voel namelijk haarfijn aan wat voor acties, de reacties van bepaalde personen en mechanismen en vice versa gaan oproepen. Ik heb mijn kennis en visie te danken aan de twee soorten bagage die ik met mij meedraag.

bert · 18 oktober 2005 op 17:33

Daar ben ik dan meer benieuwd naar, de bagage die jij meedraagt waarop jij jouw uit te dragen kennis baseert. Dat lijkt me een interessant onderwerp voor jouw volgende column, en dat meen ik uit mijn hart.
Misschien dat ik daarna wel anders tegen jouw uiteenzettingen aan kan en wil kijken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder