Lekker! m’n computer is volledig “gereset” nadat een maatje van me geconstateerd heeft dat een “format C” onvermijdelijk is.
Format C staat zo ongeveer voor het volgende: je computer die het tot voor kort lekker deed kan nu nog alleen aan en uit! Toch zal je straks denken ” heerlijk, wist niet dat de mijne zo snel was” zegt mijn maatje nog, voordat letterlijk alle stekkers eruit gaan om vervolgens echt met een schone lei te beginnen.

Het is een fluitje van een cent- paar keer een professionele handeling van mijn techneuten-maat en waarempel de lei is inderdaad schoner dan schoon en ziet er lekker opgeruimd uit.
Ook mijn bui is omgeslagen van ‘ïn alle staten” tot lekker opgeruimd. De wondere wereld die computer heet lacht je weer toe.

Even nog je besturingsprogramma installeren en we kunnen stap voor stap verder met inrichten van je computer. Al snel klinkt echter het overbekende geluid BEWUGHH in combinatie met het rode kruis
dat deze handeling niet mogelijk is. Na wat gepuzzel zegt mijn maat dat de “Windows” versie waarop mijn computer draaide ‘gekraakt was” en we deze “kraak zojuist samen door format C van de computer gezwiept hebben ……. hoe bedoel je “de baby met het badwater…….”

Nou ja , het besturings-systeem was toch al wat aan de ouwe kant zegt ie en als ik mijn eigen bevindingen op dit gebied mag geloven , is het zo dat, op het moment dat je iets op je computer geinstalleerd hebt, het al weer verouderd is. 125 euro kost mijn nieuwe Windows XP pro bij een goedkope winkel en inderdaad ik moet zeggen het ziet er zeer gelikt uit. Nee nu is geen ‘kraak’ maar een echt professioneel besturings-systeem.
Inmiddels zijn we 7 uur verder en ik merk dat mijn maat aanstalten maakt huiswaarts te keren.
Ik zeg nog iets over mailen en internet maar daar is het nu te laat voor , we maken wel een nieuwe afspraak voor volgende week of zo roept ie nog als ie de trap afloopt.
Nou ja lekker rustig even zo zonder computer, kan ik eens kijken of ik aan andere zaken kan toekomen.

5 dagen later zitten we lekker met een bakkie koffie weer voor de computer!
Mijn maat is zoals altijd vol goede moed en ik zoals altijd vol sceptische moed.
Eerst maar is internet en email dan kan je in ieder geval “naar buiten” zoals hij dat in vakjargon noemt, wat zoiets heet dat je verbinding hebt met de rest van de wereld.
Lang verhaal kort is mijn scepsis niet geheel ongegrond gebleken.
Maar moet gezegd : mijn maat is er een uit duizenden, altijd zal ’t recht kommen!

We praten vijf weken geleden- de eerste wormen, spyware, addware, virus, porn pop-ups hebben zich weer aangediend en ik merk dat het hele snelle ook weer verdwenen is.
Hoe zat het ook weer…? Format C…? denk dat ik mijn maatje maar is bel…….beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Categorieën: Algemeen

5 reacties

Mup · 6 november 2004 op 22:24

Haat-liefde verhouding met de pc, lekker leesbaar verwoord, moest denken aan ‘With or Without You’ van U2, ga hem meteen even opzetten,

Groet Mup.

Ma3anne · 7 november 2004 op 09:30

Vaak formatteren en precies opschrijven wat je hebt gedaan. Zo gaat het steeds sneller en houd je de boel echt opgeruimd. Je leert er veel van. Vooral om niet om elk wissewasje uit je vel te springen. 😀

Bakema_NL · 7 november 2004 op 10:49

Dan raad ik je aan om het programma Norton ghost (er zijn ook anderen) te kopen. Je installeert je boeltje, stelt alles in zoals jij het wilt, stelt je internetverbinding in en gaat nog zo min mogelijk of liefst helemaal niet contact maken en dan is het tijd voor het programma Ghost. Daarmee maak je een kopie van je systeem die je op elk gewenst moment weer terug kunt zetten. Je kunt die kopie op een cd wegbranden of op je schijf zetten. Word je pc weer wat trager…..format c: en daarna Ghost opstarten, je image terugzetten en je bent weer gelukkig. Wel je pc zo indelen dat je gedownloadde troep niet kwijtraakt, dus wat partities aanmaken, je favorieten voor je format c: even kopieren en nog evt. andere dingen die je niet kwijt wilt op je windows partitie. Geloof me, je typt lachend dat format in. Het zit ook standaard in windows xp, maar geef mij maar Ghost.

ignatius · 7 november 2004 op 21:42

Je kunt die computer uiteraard ook het raam uit lazeren 😉

@Bakema: zou je je reactie héél langzaam willen typen of in zeer eenvoudig Nederlands vertalen. Snap er geen biet van 😕

Bakema_NL · 11 november 2004 op 01:32

Klinkt ingewikkeld, maar is het niet, ik ben wat computers betreft compleet self-taught en na een jaar wist ik ze compleet uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten en windows naar mijn hand te zetten (voor zover mogelijk bij windows :-P)………..waar ik het over had is echt niet zo moeilijk als het voor jou misschien klinkt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder