20 januari-24 januari

Voor de deur staan mijn klanten. Een flinke Surinaamse dame, gekleed in een bloemige jurk met diep decolleté en een jonge boos kijkende Surinaamse man met een pet en een dun vlassig snorretje. De vrouw stelt zich voor als Hortence en de jongen, genaamd Eduardo, blijkt haar zoon. De sfeer tussen het stel voelt gespannen. Ze nemen naast elkaar plaats aan de tafel tegenover mij.

De vrouw heeft een relatie met een man die ze nooit heeft ontmoet. Ze kent hem via internet. Deze relatie duurt al jaren, en het heeft haar veel tijd, pijn en ruzie met haar zoon opgeleverd.
‘Ze heeft al haar geld aan hem uitgegeven,’ merkt Eduardo kwaad op, ‘en nu zijn er schulden.’ Zijn armen houdt hij over elkaar, de houding afwijzend.
‘Oh, een *Catfish,’ zeg ik.
‘Ik heb niet al mijn geld uitgegeven,’ zegt Hortence met een boze trek om de lippen, ‘dat zegt hij zomaar.’
‘Ga je nou zeggen dat je geen schulden hebt?’ valt Eduardo uit, ‘want daar kom ik niet voor. Ik ben hier omdat ik wil dat jij gaat stoppen met Aaron, die bedrieger.’

We zwijgen allen. Ik kijk naar Hortence.
‘Ik denk dat je zoon zo bezorgd om je is, omdat hij van je houdt.’ Hortence negeert mijn woorden en staart naar de deur. Ze bestudeert zonder veel interesse een poster op het witte hout onder het raam.
‘Je houdt toch meer van mij dan van die bedrieger?’ wil Eduardo weten,’ik ben je zoon. Voor wie zou je kiezen als de nood aan de man kwam?’
‘Voor Aaron,’ antwoordt Hortence gedecideerd. De kilte in de ruimte is gedaald tot ver onder het vriespunt. Dan haalt Eduardo uit en slaat zijn moeder in het gezicht. De klap komt hard aan. Hortence valt van haar stoel. Geschrokken sta ik op. De zoon staat ook op en verlaat zwijgend de praktijk. Hortence gaat zitten en kijkt me aan. Een traan rolt langzaam over haar wang.
‘Mijn zoon haat mij. Niemand gunt mij een relatie.’ Het is verdrietig. Sommige scherven vallen niet te lijmen.

Mijn man gaat naar een vriend die zijn verjaardag viert. Hij stuurt me foto’s van een versierde huiskamer met draaiende discoballen en tafels met witte bekleding. De jarige job wordt gefotografeerd en er komt een afbeelding van manlief zelf met een hawaiiaanse slinger om zijn nek. Carina komt bij mij op visite. Ze mist haar vriend. Ze wil hem zien, hoewel hij haar pijn doet. De liefde laat haar leven, de liefde laat haar lijden. De kinderen schieten alle kanten op. Morgen komt Quincy logeren, voor het eerst sinds lange tijd. Femke is er vol van.

Midden in de nacht word ik wakker door het geluid van een lopende kraan. Ik moet me even oriënteren. Manlief ligt naast me. Wie staat er dan onder de douche? Het is twee uur.
‘Wie is dat?’ fluister ik. Manlief schrikt op en loopt wankel naar de badkamer. Femke staat onder de douche met haar pyjama nog aan.
Ze slaapwandelt dus weer. Mijn man droogt haar af en brengt haar naar bed.

*Catfish= iemand die liegt over zijn of haar identiteit op internet.

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

16 reacties

Trebor · 29 januari 2017 op 10:44

De wisselwerking tussen privé en de buitenwereld (vooral de cliënten en de buurt) maakt dit dagboek, een genre dat de valkuil in zich bergt statisch te zijn, hier heel dynamisch. Complimenten wederom.

van Gellekom · 29 januari 2017 op 12:13

Prachtig geschreven

Mien · 29 januari 2017 op 13:47

Sluit me aan bij de reactie van Robert. Goed bezig. ?

Karen.2.0 · 29 januari 2017 op 14:04

Het fijne aan het lezen van jouw dagboekdelen is dat dat er een rode draad is (en je wil weten hoe dat verder gaat) en dat je steeds weer nieuwe figuren opvoert. Die zorgen voor de luchtigheid, mooi weer deze Nicole!

    NicoleS · 29 januari 2017 op 18:00

    Blij om te lezen dat ik de juiste toon heb gevonden. Dat geeft toch weer wat meer vertrouwen. Dank daarvoor.

Esther Suzanna · 29 januari 2017 op 15:25

Ik vind het mooie dat ‘het alledaagse’ voor jou, voor mij haast exotisch lijkt en toch ook weer aards. Hele mooie mix.

    NicoleS · 29 januari 2017 op 18:00

    Haha, het gewone aan mijn leven verbaast mij nog regelmatig, Esther.?

Blanchefort · 29 januari 2017 op 23:08

Het verhaal van Hortence snijdt door de ziel. Jouw vaardigheid om in een kort stuk veel te laten gebeuren treft mij iedere keer.

Dees · 30 januari 2017 op 10:29

Geweldig geschreven. Het mooie is dat het razendknap is wat je doet. Zonder dat het er dik bovenop ligt dat het razend knap is wat je doet. My favorite kind.

Ik hoop wel dat je de hortences van deze wereld onherkenbaar laat. Want dat kan nog wel een dingetje worden in een boek.

    NicoleS · 30 januari 2017 op 13:33

    Ik heb mijn personages aangepast en anders om toestemming gevraagd. Wel een goede tip overigens, Dees. Verder dank ook voor je positieve reactie op mijn schrijven.?

Bruun · 30 januari 2017 op 13:19

Dit stuk is zo meeslepend dat ik zelf ook schrok van de klap en hem bijna kon horen nagalmen. Met andere woorden: geweldig geschreven dus.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder