Manlief en ik gaan wat drinken. De muziek staat vrij luid. Manlief staat aan de bar te wachten op de drankjes. Naast hem staat een vrouw met opgeschoren haar en grote oorringen. Ik zie hoe manlief zijn lippen beweegt.
En in de schemer van de ochtend
Kijk ik naar jouw gezicht
Je bent hetzelfde maar toch anders
Ik heb jou zolang niet gezien
Je bent opeens geen kind meer
Maar zo mooi en minstens zeventien

‘Hoor je wat ze zingen?’ zeg ik als manlief terugkeert naar ons tafeltje.
‘Zo mooi en minstens zeventien.’
Manlief lacht.
‘Verrek ja, die tekst zou nu niet meer gaan,’ We lachen beiden. Gek eigenlijk, hoeveel er vroeger ‘kon’, maar nu niet meer. Een oude oom kon rustig een vunzig verhaaltje vertellen zonder dat er moord en brand werd geschreeuwd.
‘We zijn nu preutser,’ vindt Manlief.

Thuisgekomen zetten we de televisie aan.  In Atjeh, Indonesië staan twee donkere mannen op een soort podium. Gebogen en vastgebonden. Ze krijgen meer dan tachtig stokslagen. Er staan veel mensen voor het podium, zij filmen hoe de mannen gestraft worden. De mannen hebben niemand iets misdaan. Ze hebben het ongeluk homo te zijn in een land waar homofilie strafbaar is en werden verraden door hun buren. Een van de mannen is gehuld in een wit hemd. Zijn gezicht is vertrokken van pijn. Maar niemand rent het podium op, niemand houdt de marteling tegen. Ik kan er niet langer naar kijken.
‘Bah, is er iets anders?’ vraag ik manlief.

Vrijwel elk geloof beperkt, wijst af. Het staat mij steeds meer tegen. Het geloof doodt geen mens, maar geloven kan dodelijk zijn. Waarom kunnen we niet gewoon zijn en naast elkaar bestaan? Als er een God bestaat, zou hij dan niet gewoon van ons kunnen houden, zoals wij zijn? Ik hoop ooit zo een God te treffen, mocht hij er echt zijn. Niet een boze, tierende, wrekende God, maar een blije, liefdevolle God.

Buurvrouw Carina keert laat terug. We zien haar aankomen in de auto van haar ex. Ze heeft iemand bij zich, maar in het donker valt het moeilijk te zien wie deze persoon is. Ze staat stil bij een lantaarnpaal voor haar tuin en graaft in een lichte tas.
‘Ze is de sleutel weer vergeten,’ zeg ik met een lach in mijn stem.
‘Nee toch?’ zegt manlief, ’toch niet weer?’ Mijn telefoon piept. In de hoek rechts bovenin lees ik de tijd op mijn display. Elf uur.
‘Mijn sleutel is zoek. Ben je nog wakker?’ lees ik.
‘Zie je wel?’ zeg ik tegen manlief en loop met de sleutel in mijn hand naar de deur.

 

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

14 reacties

Nummer 22 · 27 mei 2017 op 08:08

Mooi?. De ‘ sleutel naar geluk’ wordt door miljarden mensen dagelijks vergeten, verloren, verkocht, vernietigd of..juist gesmeed naar liefde, respect, verdraagzaamheid. Maar als een ‘god’ bestaat dan is zijn sleutel winkel al sinds mensenheugenis gesloten! ‘ tot nader orde gesloten! Niet bidden, bellen, mailen enz. Vloeken mag!

van Gellekom · 27 mei 2017 op 09:09

Ik zou zeggen: beste God, zou je niet eens opstappen? Of werkt het zo niet..

    Nummer 22 · 27 mei 2017 op 14:29

    Opstappen? Jij aardmens… Ik hang nog en ben schizofreen: god de vader de zoon en de heilige geest. Wie van de 3 dus. Verlos mij van de boze!

Trebor · 27 mei 2017 op 11:08

Leuk stuk met meerdere invalshoeken. Maar de vraag blijft: Wie heeft de loper?

Mien · 27 mei 2017 op 20:00

Wat zou Stevie hiervan gedacht hebben? Songs in the key of life.

NicoleS · 28 mei 2017 op 23:13

Dank voor jullie reacties ?

Bruun · 29 mei 2017 op 11:20

Samen met deel 44 gelezen (ik liep weer eens wat achter). Jouw dagboekdelen lezen altijd zo heerlijk weg. De kracht zit ‘m denk ik in wat Robert beschreef in zijn reactie op deel 44; de mix van bijzondere en soms heftige gebeurtenissen enerzijds en (al dan niet komische) alledaagse beslommeringen anderzijds. Het maakt dat ik ze altijd met veel plezier lees. Vooral zo doorgaan dus. 😉

    NicoleS · 29 mei 2017 op 17:11

    Thanks Bruun. Een opsteker kon ik wel even gebruiken. Dank!?

WritersBlocq · 29 mei 2017 op 17:00

Dat ‘manlief’- vreselijk… Zonder dat had ik het wel uit kunnen lezen denk ik, en er van genoten. Ooit zo’n stel gekend die elkaar ‘pop’ noemden.
Koffie, pop?
– Ja, lekker pop
Hier pop, met een koekie erbij. Nou!
– Ja, lekker pop

Pffff…. moest daar aan denken bij het lezen van jouw ‘manl…’

NicoleS · 29 mei 2017 op 17:10

Haha, ik zal m bij naam gaan noemen.?

WritersBlocq · 30 mei 2017 op 00:15

Laat me raden… toch niet ‘Manlief’? 😛 😀

Esther Suzanna · 3 juni 2017 op 23:31

Erg mooi geschreven weer! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder