Jaap de Hoop Scheffer zien staan op het bordes van het Witte Huis? Op een foto in de Telegraf. Hij staat er hand in hand met Colin Powell. Het konijn hand in hand met de Vos.
Onwezenlijk plaatje. Jaap staat er wat lapzwanzerig bij. Alsof hij elk moment flauw kan vallen van al die belangstelling van de wereldpers. Powell regelt dat heel anders. Die is de wereldpers gewend. Die staat erbij alsof hij net uit een verfrissend nucleair oorlogje thuiskomt. Lekker onder de douche geweest. Haartjes in het gelid, even die , hoe heet hij ook alweer, ‘Een Hoop Scheffers’, de klamme hand schudden en hup terug naar bommen, biowapens en Hoesseinbestrijding.

Vermoedelijk, nee zeker weten dat die Jaap deze foto in zijn studeerkamer hangt. Tussen al die foto’s waarop hij met de groten der aarde staat afgebeeld.
Oké, het kost een paar patriots maar je moet wat over hebben voor een geestig fotootje met Powell.
Als hij weer thuis komt koopt hij eerst een leuke fotolijst. Zal ik een goud lijstje nemen of een witte Je ziet het hem op de foto denken. En hij denkt ook: “Jezus, was ik maar even onder de zonnebank gegaan voor deze foto werd genomen. Een bruin hoofd staat veel beter tegen de achtergrond van een wit fotolijstje. En tegen die Powell steek ik ook al zo bleekjes af.
Let trouwens eens op die ogen van Jaap wanneer hij de hand van Powell schudt.
Verbijsterde ogen staren ons aan. Ogen die uitdrukken: “verdikkeme Powell, knijp niet zo hard. En zie je die rechtermondhoek van Powell iets optrekken? Hij zegt iets tegen Jaap.
Ik kan wel raden wat. ‘Listen Jaap. Geef me nog honderd patriots en ik laat je hand los’.

En Jaap overweegt intussen om de foto zestig keer uit te vergroten. En of hij naar al zijn vrienden en kennissen een exemplaar zal sturen.
Kost wel veel postzegels. Misschien e-mailen dan maar.

Ook in de krant een artikel met de kop; “Shell wil graag olie winnen in Irak”.
Shell heeft zijn oog laten vallen op de olievelden van Irak .”Een commercieel bedrijf moet over alle mogelijkheden nadenken”, stelt Shell-topman Jeroen van der veer. “Irak is een aantrekkelijk gebied. Shell heeft alle denkbare scenario’s uit de kast gehaald om de gevolgen van een oorlog met Irak door te rekenen”(!!!)
Dat staat zomaar in de krant: De filosofie van de aasgier! De hebberigheid van de legale georganiseerde misdaad!! Zo denkt de wapenhandel uiteraard ook. Hoe meer oorlogen hoe beter.
En Jaap is straks weer thuis in de polder. De patriots zijn onderweg naar Turkije en binnenkort kijken we weer life naar duizenden oorlogsslachtoffers en mogen we onze portemonnee weer trekken om de vluchtelingenstroom te financieren.
Want de wapenhandel betaalt echt niet mee. En de olie-industrie ook niet. Te druk met centen tellen.
Maar er is een lichtpuntje. Jaap heeft zijn foto met Colin Powell. Hij hangt boven het dressoir. Een beetje scheef, maar so what.. Er zijn ergere dingen.


1 reactie

R@@F · 12 februari 2003 op 17:05

Top column Kees….maar whats new niet waar!!……
Heb zelf een situatie meegemaakt met foto’s maken met “hoge”omes wat wel grappig afliep maar daar komt na aanleiding van jou column een column over.
Kees, zoals jij de dingen in het leven ziet 😮 ,
zo zien er niet veel.
Maar zij die wel kunnen zien hoe jij het ziet.
Hadden liever blind geweest 😎

Geef een reactie

Avatar plaatshouder