[i] “Mien, woar is mien feestneus?”[/i]
“Geen idee, kijk eens op de vensterbank.”
“Die bij het [i] bloemetjesgordijn[/i]?”
Vanavond gaan we, zo vlak voor carnaval, eens lekker janken. Een zorgvuldige voorbereiding is noodzakelijk. “Wat eten we?” “ Nou, [i] ik heb worstjes op mijn borstjes, bietjes op mijn knietjes, karbonades en salades op mijn bil[/i]. Keus genoeg, zou ik zeggen.” Henk kijkt beteuterd. “Ik heb eigenlijk meer zin in [i] pizza, pizza, ooooooh pizza[/i]. Natuurlijk krijgt hij zijn zin en een half uur later zitten we aan een goedbelegde pizza.

De zangeres zonder naam en [i] Ketelbinkie[/i] moeten ons nu in de juiste stemming brengen. Triest vraag ik aan Henk waarom hij zich nog niet omgekleed heeft. “Dat ben ik wel, hoor,” antwoordt hij in grafstemming. “[i] Ik heb drie haren op mijn borst en ben een beer[/i].” Met tranen in mijn ogen smeek ik hem zijn kostuum van vorig jaar aan te doen. “Je was zo leuk als [i] Flip Fluitketel[/i].” Henk, inmiddels ook ontroerd, geeft niet toe. “Met onbloot bovenlichaam maak ik veel meer kans bij de vrouwtjes. Jij hebt makkelijk praten, maar ik, [i]elke nacht ben ik eenzaam.[/i]” We barsten nu beiden spontaan in janken uit.

“[i]Het is tijd, de hoogste tijd[/i] om te gaan,” snottert Henk. Bedrukt doen we onze jas aan, om vervolgens snikkend naar het [i] kleine café aan de haven[/i] te lopen. Ook op straat is het een droevige bedoening. Een [i] Pierrot[/i] voor ons laat het niet bij één traan, en ook [i]Roodkapje[/i] aan de overkant van de straat huilt hartverscheurend.

Al het leed van de wereld heeft zich verzameld in één kroeg. “Arta, vind je dit nu echt leuk?” vraagt Henk grienend. “Nee,” snif ik tegen hem, “maar iedereen denkt bij carnaval aan plezier en lachen, terwijl het soms echt om te janken is.” Na twee uur ‘standup triestians’ aangehoord te hebben slaat de sfeer plots om. Het bier, voor vandaag omgedoopt tot [i]lauwe pis[/i] heeft zijn werk gedaan. Achter ons wordt voorzichtig gelachen om het verhaal van een dode hamster. Binnen de kortste keren lacht iedereen weer. Over een uur wordt de jankbokaal weer uitgereikt, maar eerst nog even [i] die hèndjes de lucht in[/i].

Schaterend hoor ik Henk tegen een verpleegster zingen: “[i]Wèn lekker ding bende gij, en ge het zon lekker kuntje.[/i]” Zijn tranen zijn gedroogd. [i]Het feest kan beginnen![/i]

Categorieën: Overig

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

16 reacties

pepe · 30 januari 2008 op 07:51

Lees ik hier een fan van carnaval? 😆

Mocht je willen vluchten er is altijd een plekje boven de rivieren waar de deur open staat. Daar wordt ook gelachen en plezier gemaakt en niet alleen met carnaval.

Sterkte de komende dagen en dubbel gefeliciteerd voor vandaag. :kus:

lagarto · 30 januari 2008 op 07:55

Ik pink ook een traantje weg van plezier. Hij is weer op tijd..uhh ik bedoel oke.
Bij de wee. [color=CC66FF]GEFELICITEERD MARIE[/color]
Adios.

SIMBA · 30 januari 2008 op 08:31

Ow jee…sluit ramen en deuren, zorg voor genoeg proviand want we kunnen 3 dagen de deur niet uit! 😀
Veel plezier!

lisa-marie · 30 januari 2008 op 09:37

Een heerlijke melige column.
Ik heb lekker gelachen 😆
En aan [i][color=990000]roodkapje[/color][/i] met [i][color=990000]naar oma,naar oma met lijn een[/color][/i] bewaar ik nog altijd goede herinneringen en begin ik weer te lachen.
En gefeliciteerd vandaag :kus:

Troy · 30 januari 2008 op 13:00

Leuk en origineel!

Mup · 30 januari 2008 op 14:18

die feestneus is kaas halen in Alkmaar, roep ik altijd.

Vrijdag naar de Teenerparade hier, met echte muziek:-)

Van harte, (lees ik net)

Groet Mup.

ANekdote · 30 januari 2008 op 17:54

[quote]Nou, ik heb worstjes op mijn borstjes, bietjes op mijn knietjes, karbonades en salades op mijn bil. Keus genoeg, zou ik zeggen.” [/quote] 😀
Ik zie de ‘videoclip’ nog zo voor me! Gave column Arta!
En gefeliciteerd (…al weet ik niet waarmee…jarig?).

Groetjes An.

KawaSutra · 30 januari 2008 op 21:20

Gelezen met een lach en een traan. 😀

arta · 30 januari 2008 op 22:22

Dank jullie wel voor de reacties!
En ja, ik ben een echte carnavalsfan, wel een ouderwetse, want mijn carnaval is nog steeds vnl op straat en niet al zuipend in de kroeg. (Dat doe ik wel op een andere datum…)

Grappig, jullie reacties. Ik heb geprobeerd deze column te schrijven als carnaval: Het gaat nergens over, slaat nergens op, maar is wel leuk.
Overigens bestaat de jankbokaal hier echt, al ben ik er nooit naartoe geweest, (moet ik eerlijk bekennen) maar ik kan me er wel iets bij voorstellen, dus…:-D

@ Siebe: Ooit wel eens carnaval gevierd? Ik vraag dit, omdat ik altijd het idee had, dat noorderlingen stug waren, maar sinds ik de afgelopen maanden zo’n 1000 Friezen heb gebeld, heb ik dat idee compleet bijgesteld. Stug? Nee! Uiterst vriendelijk en vaak juist heel open. Ondanks mijn rotwerk was Friesland bellen een verademing! Misschien als jij een keer carnaval viert stel jij jouw oordeel ook wel bij? 🙂

Tot slot: Bedankt voor de felicitaties! Marie werd vandaag acht jaar! Feest dus in huize Arta!

Siebe · 31 januari 2008 op 09:24

@Arta,

In het kader van culturele verschillen enzo is dat een heel terechte opmerking die je daar maakt. Natuurlijk zal en kan het niet zo zijn dat wanneer Friezen of noorderlingen niet veel met carnaval hebben, al dan niet zelfverklaard zoals in mijn geval, dat zuiderlingen dan dom of slecht zijn. Maar ik kan carnaval wel gewoon een dom feest vinden natuurlijk. Mijn vrouw komt uit Drenthe en die had ook vooroordelen zoals jij over Friezen. Ik werkte dat ook enigszins in de hand moet ik zeggen. Toen zij een beetje begon met ‘integreren’ hier was één van de dingen die haar zo opviel dat wat jij ook al zegt: vriendelijk en open. In tegenstelling tot het cliché beeld. Ah ja, we lopen dan wel geen polonaise, als er iemand wil aansluiten in de rij, dan kan dat altijd natuurlijk. De rij is dan alleen wat korter denk ik. Zolang het niet over carnaval gaat ben ik ook altijd heel vriendelijk en open. Echt altijd. Altijd. Grinnik…
Ik weet niet wanneer dat circus is, ik zie de beelden wel op de ARD of ZDF en in de tussentijd wens ik je een heel mooi feest en feliciteer ik je van harte met de verjaardag van je dochter! Dat dan weer wel…

Gr!
S

arta · 31 januari 2008 op 10:00

@ Siebe: Het is zo bijzonder, dat zelfs in ons kleine landje zulke grote culturele verschillen zitten. Nog leuker vind ik het wanneer culturele (voor)oordelen wegvallen, zoals bij mij het geval was, vandaar mijn reactie. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar eigen mening, ook omtrent carnaval, zelfverklaard of niet! En, eerlijk gezegd ben ik wat carnaval betreft ook niet 100% positief. Het feit dat mensen elkaar drie dagen per jaar uitgebreid omarmen en elkaar de volgende dag nog niet eens meer ‘hallo’ zeggen, vind ik, op zijn zachtst gezegd, best vreemd. Mijn genieten van carnaval zit hem vooral in het kijken naar mensen: hoe ze verkleed zijn, maar vooral wat ze allemaal doen en uitkramen deze dagen. Dat maak je op geen enkele andere dag per jaar mee! Heerlijk om te zien! (en in sommige gevallen ook leuk om later het jaar nog even terloops op terug te komen :-D)
Dank je wel voor je reactie en felicitatie, enne…Als je carnaval echt wil missen: Zap dan komend weekend de Duitse zenders ongezien voorbij!:-D
Groetjes,
Arta

Overigens zou jouw versie van Bloemetjesgordijn hier de komende dagen waarschijnlijk inslaan als een bom! Geweldige tekst, hahaha:-D

Siebe · 31 januari 2008 op 15:25

@Arta:

We dwalen wel heel ver offtopic maar slechts dit nog dan.

Eerst de onvermijdelijke plaagstoot (ik ben nooit te beroerd voor een ordinair inkoppertje): waar, zoals jij zo ongeveer zegt dat zuiderlingen slechts 3 dagen per jaar aardig tegen elkaar zijn, zijn we dat hier in het noorden alle dagen van het jaar. En dan in het bijzonder in Friesland.

Ten tweede: de carnavalsverslagen op de Duitse zenders vind ik on-ge-loo-feluk fascinerend. Iedereen moet het volgens mij leuk hebben op die feesten maar niemand ziet er ècht zo uit. De raad van plaatselijke dorpsgekken met mutsjes en kettingen, de bizarre optredens, de in ellenlange rijen opgestelde tafels… Bizar gewoon, angstaanjagend.

Ten derde: met mijn bommetjesgordijn ben ik ontzettend dom en blond geweest. Ik wilde een leuk bruggetje maken, in werkelijkheid gaat het natuurlijk om het woord ‘bommentapijt’: een vergissing die in feite nog groter is dan carnaval als zodanig.

Hey, ga vooral lekker feestvieren!

Groet,
Siebe

Anne · 31 januari 2008 op 17:48

Ooooh, carnaval….al het zoveelste jaar dat ik het helaas niet vier. Helemaal gelijk Arta, het gaat nergens over en toch is het leuk. Dat wil zeggen in het zuijen. Carnaval in Amsterdam, of erger nog, in Friesland 😀 , dat lijkt me nou weer niks. Hoe dieper naar beneden, hoe lekkerder 😆 , Dus in Kerkrade moet het wel het allerallerfijnste zijn.
Ik vierde het altijd is Maastricht. Heel veel mooie pekskes.

Ma3anne · 31 januari 2008 op 18:35

Carnavalen moet je gewoon doen of niet. Erover praten als je een verschillende mening hebt, is volgens mij volkomen zinloos.

Ik zie aan de liedjes, dat je er al heel wat jaren carnavallen op hebt zitten, arta. 😀

pally · 31 januari 2008 op 21:31

Grappige column, Arta!

Trukie · 2 februari 2008 op 00:36

Je bent al lekker in de stemming.
Ik kon het ook nooit laten, al riep ik in de voorafgaande dagen nog zo hard dat het niets voor me was.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder