Ik blader door een stapeltje reclamefolders. Digitale camera’s voor bijna weggeefprijzen en zelfs een betaalbare digitale spiegelreflex. Ik veeg het kwijl van mijn kin. Af en toe ben ik net een ekster. Heeft het zin een digitale spiegelreflex te kopen? Nog wel. Met name om de toebehoren van je oude (analoge) spiegelreflex, zoals lenzen en flitsers, te blijven gebruiken. Daarnaast is een spiegelreflex ongekend snel, veel sneller dan een gewone digitale camera. Niet voor niets lopen paparazzi en journalisten ermee rond. En fotografen werken graag met een optische zoeker: ze kijken door de lens en zien wat er op de foto komt.

Kijk je bij een gewone digitale camera door de zoeker, dan kijk je door een apart “oog” naast de lens. Het is onnauwkeurig en je kunt alleen globaal schatten hoe de foto er uit komt te zien. Daarom gebruikt iedereen het kleurenscherm – wat meteen ook veel leuker is (camera voor een oog houden, je andere hand nonchalant in een broekzak en afdrukken maar). De topmodellen onder de digitale camera’s hebben een nieuw soort zoeker: de elektronische zoeker (EVF, Electronic ViewFinder). Een miniatuurversie van het kleurenscherm, ingebouwd als zoeker. Met een EVF kijk je digitaal door de lens, waardoor je niet alleen ziet wát er op de foto komt, maar ook camera-informatie in beeld krijgt (flitser aan/uit, gekozen programma, belichting, enzovoort) én het effect van al die mooie instellingen ziet. In het donker wordt automatisch de lichtsterkte van de zoeker verhoogd. Dat doet een spiegelreflex je niet na!

Het einde van de spiegelreflex nabij. Gewone digitale camera’s worden alsmaar sneller, elektronische zoekers tonen binnenkort een beeld alsof je uit een pas gewist raam kijkt. Het is een kwestie van tijd tot een lijn digitale camera’s verschijnt met verwisselbare lenzen. Een voor een vallen de voordelen van de spiegelreflex weg. Dan is de spiegelreflex voor fotografen, wat de platenspeler nu al is voor muziekliefhebbers.

Categorieën: Overig

Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

7 reacties

Irma · 26 april 2004 op 16:55

Wees er maar zuinig op zou ik zeggen. Ik blijf het zelf de mooiste foto’s vinden die uit een gewone digitale spiegelreflex (Nikon) camera komen; en als ze al digitaal zijn en alle functies hebben van zo’n ‘ouderwets’ apparaat, moet je een flinke lening afsluiten. Dan ben je niet blij als je een ‘ekster’ bent 😉

Mosje · 26 april 2004 op 20:19

Ik heb nog zo’n mooi ouderwets boksje liggen, je weet wel, zo’n apparaat waar een rolfilm in moet.
Kan geen digitale camera tegen op. (qua uiterlijk dan)

Dees · 26 april 2004 op 21:00

Koop em nou maar Kees… Dat voortdurende draadje kwijl is ook geen gezicht 😉

Dieperik · 26 april 2004 op 23:17

Oh? Ik kan al twee jaar kiezen uit een serie van 40 verschillende lenzen voor mijn digitale spiegelreflex Canon EOS D-60 camera. Kost geld, natuurlijk, dus heb ik slechts één lens. Voor de resultaten – 17 inch, 1024 x 768 – zie: http://www.digi-doka.nl Te gebruiken als wallpaper, dus.

Greetz,

Dieperik

Ma3anne · 26 april 2004 op 23:42

OF ze moeten er een telefoontje inbouwen, misschien dat ie dan nog gered kan worden.

Hans · 27 april 2004 op 02:03

Dat is vloeken in de kerk Ma3anne, een spiegelreflexcamera met een ingebouwde foon. gruwel o gruwel :warn:

Maestro · 29 april 2004 op 17:27

Sorry hoor, maar column of handleiding??

Geef een reactie

Avatar plaatshouder