Dankzij het mooie begin van september zouden we het haast vergeten maar eind augustus wisten we het nog heel zeker: De zomer was hopeloos slecht dit jaar, geen twijfel over mogelijk. Weken achter elkaar koud, nat en somber. Dat zijn we beter gewend, dachten we. Maar we zijn het helemaal niet beter gewend volgens het KNMI. We hebben de zomer gehad waar we recht op hebben.

Het KNMI trekt zich niets aan van de stortvloed aan waarnemingen die gedaan zijn met het meest nauwkeurige meetinstrument dat er is, de natte vinger. En die opgeslagen zijn in het betrouwbaarste opslagmedium, het menselijk geheugen. Uit de cijfers van het KNMI blijkt dat de zomer zelfs iets warmer was dan gemiddeld, meer zomerse dagen telde en iets zonniger was. Hij was wel natter maar dat extra water viel op slechts een paar dagen. En dat gebeurde allemaal tussen 1 juni en 31 augustus. Omdat ze het nu eenmaal beter weten heeft het KNMI ook een andere begin- en einddatum van de zomer vastgesteld dan we gewend waren. Het KNMI trekt zich niets aan van traditie. Het KNMI heeft op grond van haar cijfers geconcludeerd dat de periode 1 juni tot 31 augustus gemiddeld gewoon het meeste zomerweer oplevert. En niet 21 juni tot 21 september.

Dat die zomer van 2005 niet slechter is dan normaal maakt het eigenlijk nog veel erger want echt veel beter dan dit jaar zal het nooit zijn. Deze zomer was koud en nat want een normale zomer in Nederland is per definitie koud en nat. We hebben helemaal geen recht op iets beters in Nederland. Niet op zinderend zonnige dagen met zwoele zomeravonden waarop je nog lang buiten kan zitten. Zelfs als we een keer een zomerse dag hebben wat hebben we dan helemaal? Het KNMI definieert dat als een dag met een maximum van meer dan 25 graden (voor de dommerdjes: in de schaduw natuurlijk!) Daarvan hebben we er normaal 18 (en dus 74 niet-zomerse dagen!) Maar stel je nu eens een dag voor met 26 graden. Dan is het niet de hele dag 26 graden. Op de camping betekent het ’s morgens en ’s avonds een trui en misschien wel een jack aan. En als je op het strand bent kan het beter niet waaien want anders bevries je als je het water uit komt. Niet bepaald het weer dat je verwacht op de bestemming van je zomervakantie. Vakantieweer, dat is 30 graden, een beter criterium voor een zomerse dag. Dat hebben we normaal maar op een dag of 3. 3 ECHTE zomerse dagen in een normale Hollandse zomer. Wat een treurigheid! En dan te bedenken dat er genoeg zomers nog slechter zijn dan die heel gemiddelde van 2005!

Als het zomerweer nog slechter is dan normaal, dit jaar dus van half juli tot eind augustus, gaan de weermannen en -vrouwen ons een beetje belazeren. Nog een beetje meer dan ze al deden. Is een zomerse dag officieel 25 graden, in een extra slechte periode met weinig zon, veel regen en kou, gaat een weerman of –vrouw helemaal uit zijn of haar dak als hij of zij een min of meer droge dag met een beetje zon en 20 graden mag aankondigen. Ze gaan net niet zover het een zomerse dag te noemen maar veel scheelt het niet. In een normale zomer wordt het 4 van de 10 dagen nog geen 20 graden. En in de rest van het jaar wordt het bijna nooit boven de 20 graden. Iedereen die denkt dat de zomer dit jaar slecht was heeft dus gelijk. Maar wie denkt dat we hier ook wel eens mooie zomers hebben moet de cijfers van het KNMI maar goed tot zich door laten dringen. Voor mooie zomers moet je niet in Nederland zijn. De rest van het jaar ook niet trouwens.


25 reacties

KingArthur · 14 september 2005 op 11:29

Gelukkig is een mooie zomer bij mij niet alleen afhankelijk van het weer.

Geertje · 14 september 2005 op 11:53

:laugh: :laugh: :laugh: Klagen over het weer!

Schijnt 😀 voort te komen uit onvrede over andere onuitgesproken zaken. 😮

[quote]Voor mooie zomers moet je niet in Nederland zijn. De rest van het jaar ook niet trouwens.[/quote]

Wright · 14 september 2005 op 12:04

[quote]Gelukkig is een mooie zomer bij mij niet alleen afhankelijk van het weer.[/quote]
Precies, een mooie zomer maak je zelf. Weer of geen weer! 😉

Kees Schilder · 14 september 2005 op 12:26

Je zou het niet slecht doen bij SBS6 Mauritzz.Erg goed geschreven.Oat Moarn!

Ma3anne · 14 september 2005 op 12:28

Een ‘mooie’ zomer is een subjectief oordeel. De één zweert bij temperaturen rond de 30 graden, ik gedij het best bij een graad of 22. Elke graad daarboven maakt me meer en meer een zombie. Een lekkere takkeweer-dag tussendoor doet mij dan weer tot het land der levenden behoren.

Ik vond het een heerlijke zomer, met een paar veuls te warme dagen.

klungel · 14 september 2005 op 15:04

Ik kijk gelukkig anders tegen het weer aan.
Kan ik motor rijden, of kan het niet. Ik praat dus meer over de winters. Als het glad is kan ik dus niet op de motor en daalt mijn humeur gelijk de temperatuur tot onder het vriespunt :-D.

Goede column hoor 😀

ietje · 14 september 2005 op 16:24

Heb je mijn column over het beroep weerman al gelezen op columnx? Volgens mij sluiten we aardig bij elkaar aan…

WritersBlocq · 14 september 2005 op 18:45

[quote]Op de camping betekent het ’s morgens en ’s avonds een trui en misschien wel een jack aan.[/quote]
HOU EROVER OP!!! ik was net vergeten dat ik in mei op een camping zat te creperen met jas, trui, alle shirtjes die ik had, dikke sokken, ijswijn zat te drinken, brrrrrr….. IN ITALIË!!!
leuke column wel, geen mooier vermaeck dan leedvermaeck, ook als het mijzelf betreft 😉

Maurits · 14 september 2005 op 19:09

[quote]Ik vond het een heerlijke zomer, met een paar veuls te warme dagen.[/quote]
En ontelbare veel te koude dagen, Ma3anne.

Het is zoals met de vraag of het glas half vol of half leeg is. In dit geval ben jij blij dat er nog een bodempje in het glas zit. Terwijl ik vind dat het glas bijna leeg is.

[quote]Klagen over het weer![/quote][quote]Schijnt voort te komen uit onvrede over andere onuitgesproken zaken.[/quote]
Zo zie je maar dat het verkeerd is om op de schijn af te gaan, Geertje. Zou het soms omgekeerd zijn. Wie tevreden is met het Nederlandse weer is overal tevreden mee.

pepe · 14 september 2005 op 19:50

Lachen vind ik het altijd mensen die over het weer praten/schrijven hebben vaak alleen maar te klagen. Het is te warm, te nat of te koud.

Het is immers nooit helemaal goed. Ik heb genoten ook van de grote plassen. Al was het alleen maar om het heerlijke regen tussen mijn tenen te voelen. Dansen in de regen is overigens ook heel leuk!

Maurits · 14 september 2005 op 21:04

[quote]Lachen vind ik het altijd mensen die over het weer praten/schrijven hebben vaak alleen maar te klagen. Het is te warm, te nat of te koud.[/quote]
Hoi Pepe,
Ten eerste kan een lofzang op de middelmatigheid (het kenmerk van het Nederlandse weer) nooit een goede column opleveren. Dat zou een zoetsappig verhaal worden over bijvoorbeeld de ‘prachtige afwisseling’ tussen de seizoenen. Toepasselijke titel: ‘van de regen in de drup’. Ik verbaas me wel over mensen die eerst klagen over de kou en de regen. En als het dan eindelijk mooi weer is gaan ze zeuren over de hitte. Mensen dus voor wie het nooit goed is. Mij zal je nooit horen klagen over warmte. Al is het meer dan 35 graden.

Ma3anne · 14 september 2005 op 21:08

[quote]En ontelbare veel te koude dagen, Ma3anne.[/quote]
Zeg ik: voor jou. Ik houd meer van de koelte. (Ben van mezelf al warmbloedig). Dus niks bodempje. Gewoon een lekker vol glas.

Bakema_NL · 14 september 2005 op 21:16

Werelds zo’n slechte/gemiddelde zomer. Ten eerste geef ik al geen ruk om zon en het was prima vertoeven in bv. een Efteling 2 dagen lang, toen er regen voorspeld was….er is 1 bui geweest en dat was het. Maar die voorspelling deed wonderen voor de bezoekersaantallen, niks uren wachten, gewoon meteen instappen of zelfs blijven zitten. Wij en dat kleine mannetje vonden het prima zo. 🙂

Maurits · 14 september 2005 op 21:19

[quote]Ben van mezelf al warmbloedig[/quote]
Ik ook! Maar warm bloed blijft niet vanzelf warm. Dat moet warmgehouden worden. Warmbloedige mensen wonen niet voor niets gewoonlijk in warme landen. Neem nou Brazilie! Maar goed Ma3anne, ik ben blij voor je dat je het zo goed getroffen hebt met het land waar je woont. Ik ben jaloers op je 😉

Dees · 14 september 2005 op 21:46

Ach Maurits, een goede column hoeft toch niet perse uit klagen voort te komen? Ook klagen kan heel middelmatig zijn hoor.. Een originele insteek is toch veel belangrijker!?

Grtz,

Dees

(die overigens nog steeds een kutzomer-kater heeft)

KawaSutra · 14 september 2005 op 21:48

Och, we hebben een paar echt slechte weken gehad maar toch ook een aantal prachtige weken. Het is nu maar net de kunst om je vakantie goed te plannen. En dat is weer net een lot uit de loterij. Gelukkig had ik dit jaar een winnend lot. Te gelde gemaakt in ons eigen (soms kouwe) kikkerlandje.

Maurits · 14 september 2005 op 22:11

[quote]een goede column hoeft toch niet perse uit klagen voort te komen?[/quote]
Tuurlijk niet! Maar dat heb je mij niet horen zeggen, Dees (noch zien schrijven).
Klagen is een van de ontelbare manieren om een krachtig statement vorm te geven. Waar het om gaat is dat je het goed doet. Ik had de zomer ook kunnen prijzen. Maar dan het graf in. 2 totaal verschillende manieren om vorm te geven aan hetzelfde statement. Een origineel statement is in sommige columns essentieel. Maar niet in alle. En soms zit de originaliteit van een statement in de details. Soms kan je het statement zelfs bewust een beetje verbergen. Een goede column is dus allerminst een kwestie van het toepassen van een paar simpele regels. Anders zou iedereen het kunnen! P.S. Om voor sommigen nog wat meer verwarring te zaaien: Het belangrijkste statement van deze column is niet dat dit zo’n rotzomer was. Dat zou niet meer dan het intrappen van een open deur zijn!

Louise · 14 september 2005 op 22:12

Van een ongelooflijk saai onderwerp heb je toch een vermakelijk stukje weten te maken. Ik dacht trouwens dat dit de koudste zomer was sinds honderd jaar 😕 Had ik ergens gehoord.
Maar goed, alles rondom het weer schijnt grillig te zijn, zelfs de analyses 😉

Maurits · 14 september 2005 op 22:34

[quote]Van een ongelooflijk saai onderwerp heb je toch een vermakelijk stukje weten te maken.[/quote]
Kijk, dat bedoel ik nou. Als je een stukje over het weer schrijft kan de originaliteit niet zitten in een totaal nieuwe invalshoek. Alles is al eens beweerd. Je moet het als schrijver dus zoeken in subtiliteiten. En dan hopen op goede verstaanders (die aan een half woord genoeg hebben.
[quote]Ik dacht trouwens dat dit de koudste zomer was sinds honderd jaar[/quote]
Volgens iets andere criteria dan waarop ik me in mijn column gebruikte hoort deze zomer inmiddels zelfs tot de top 20 van de mooiste zomers. Kijk maar op de KNMI site.

Waar blijven trouwens jouw columns? Niet aan toegekomen vanwege het mooie weer van de laatste tijd? (Nou ja tot en met gisteren dan)

Dees · 14 september 2005 op 22:38

Er is altijd een originele insteek te vinden, alleen zitten die soms in een klein hoekje en vergt dat fantasie.

Overigens wel een beetje jouw standaard reactie op kritische kanttekeningen: “dan heb je het niet begrepen”.

Hmm, wie weet.

Maurits · 14 september 2005 op 22:54

[quote]Er is altijd een originele insteek te vinden, alleen zitten die soms in een klein hoekje en vergt dat fantasie. [/quote]
Dat is precies wat ik beweerde in mijn reaktie op jou, Dees. Eerlijk gezegd denk ik dat het me gelukt is.
[quote]Overigens wel een beetje jouw standaard reactie op kritische kanttekeningen: “dan heb je het niet begrepen”.[/quote]
Tja, bij kritiek geldt: of de criticus heeft (meer) gelijk of de bekritiseerde heeft (meer) gelijk. Bij het schrijven van een column wordt (als het goed is) grote zorgvuldigheid betracht. Lezen gebeurt meestal wat makkelijker. Dat mag, het overkomt mij ook. Maar dan mis je, als lezer wel eens wat. Als je als schrijver iets in je stukje legt waar de lezer zomaar overheen leest, dan is dat best balen. De oplossing is simpel, gewoon rechttoe, rechtaan precies opschrijven wat je vindt. En dat levert dus suffe stukjes op. En dat was even niet de bedoeling

sally · 14 september 2005 op 23:48

Eerlijk gezegt vind ik het klimaat hier in Nederland perfect.
Een beetje regen kan mij niet uit m’n humeur brengen. En dat is maar goed ook, anders zou je een behoorlijk sjagerijnig persoon worden in dit landje.
Anders word het, als je pijn hebt als het gaat regenen, zoals mijn partner.
En dat doet mij ook pijn.
Met plezier gelezen maurits!
groet Sally

pleuro · 15 september 2005 op 00:30

Ik vraag me na het lezen van deze column af hoe je zover bent gekomen om hier iets over te schrijven… Heeft het te maken met het feit dat de dames met deze weersomstandigheden minder van hun lichaam tonen door de bergen kleding die ze aantrekken ipv uittrekken???

@ Kees… het is oant moarn!

😀

Eddy Kielema · 15 september 2005 op 11:00

Van mij mag je elke dag het weerpraatje houden op tv, want wat die weermannen en -vrouwen er van bakken is van een oubolligheid waar mijn tenen krom van in mijn schoenen gaan staan… Deze column heeft de juiste afwisseling van humor, duidelijkheid, persoonlijke beleving en kritische kanttekeningen.

Maurits · 15 september 2005 op 14:30

[quote]Ik vraag me na het lezen van deze column af hoe je zover bent gekomen om hier iets over te schrijven… Heeft het te maken met het feit dat de dames met deze weersomstandigheden minder van hun lichaam tonen door de bergen kleding die ze aantrekken ipv uittrekken???[/quote]
Hoi Pleuro, Het argument dat je noemt is inderdaad ruim voldoende voor het schrijven van een column over de slechte Nederlandse zomers. Maar ik houd er vooral van om zelf in de gelegenheid te zijn die bergen kleding uit te kunnen trekken. En optimaal van de zon en de warme lucht te genieten. En dan is het een bonus om mooie meiden te kunnen bewonderen die hetzelfde gedaan hebben.

@ Al diegenen die er vertrouwen in hebben dat ook een column die niet over een spectaculair onderwerp gaat, het lezen waard kan zijn. En tot de slotsom komen dat zo’n column ook nog leuk is. Bedankt!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder