Hans Teeuwen zei ooit in een interview dat wanneer hij begon met het schrijven van een stuk hij een willekeurige zin op papier zette en nooit wist waar hij ging eindigen. En hoe pijnlijk ook – ik heb er een hekel aan wanneer blijkt dat je je met bepaalde opmerkingen kan identificeren zonder dat ze ook maar enige echte connectie met je hebben. Dat zweverige gedoe – deze zinszede is meer van mij van toepassing dan louter bij het op papier zetten van weer een ‘Frustratie van Frequin’. Ik weet niet waar ik eindig wanneer ik aan iets begin. Mijn hele leven is een eigenlijk als het lootjes trekken bij Sinterklaas; geen idee bij wie ik terechtkom en wat ik moet maken.

Niets is gepland. Zelfs niet het schrijven van dit stukje. Ik wilde oorspronkelijk een verhaal afsteken over verliefd zijn in Parijs gecombineerd met het gemis van een vader. Maar dat is ook weer zo’n emotioneel gedoe en om het een beetje leuk aan te kleden moet ik de godganse dag in een synoniemenwoordenboek gaan kijken en daar heb ik ook even geen trek in. Plus: ik ben nog nooit in Parijs geweest, ook niet onbelangrijk. Vervlogen schrijven over de zompige pain-au-chocolat in het café van Jean-Jacques Armand nabij de Arc de Triomphe is allemaal leuk en aardig, maar een ver-van-mijn-bed-show. Ik kan me wel inlezen en weten dat er een idyllisch klein boekhandeltje is in kunstenaarswijk Montmartre, maar dan ben ik een reisleider die vertelt over een reis die hij zelf nooit gemaakt heeft. Of een advocaat die nooit rechten heeft gestudeerd. Of een kankerpatient zonder kanker.

Feit en fictie staan bij mij sowieso dicht bij elkaar. Literatuur en columns worden gewaardeerd bij de gratie van geloofwaardigheid. Precies de reden waarom ik een genre als ‘fantasy’ veracht. Hoe kan je iets lezen terwijl je in je achterhoofd eigenlijk dondersgoed weet dat “De rechterteen van een oppersmurf in een wereld vol reuzen helemaal niet de levens van het Zacheriaanse Maanvolkje kan redden”? Fantasy is voor mensen die zelf een te saai leven hebben. Net als web-loggers die vol enthousiasme vertellen dat ‘ze straks lekker uit gaan eten en daarna een filmpje pakken.’ Hoe inhoudsloos is dat? Om maar te zwijgen van de inmiddels tot de culturele canon verworven status van De MSN-Naam. Een willekeurige nickname van een 24-uurs MSN’er uit mijn lijst der onverlaten:

“Tinus…xXx. tWas gezellig lies:D.. Donderdag naar The WIZ… * daar gaan we weer Miran:P* …Heeft weer een beugel:S”

Typisch dat degene die altijd online is, haar hele leven beschrijft in praktisch drie zinnen. Dan heb je volgens mij weinig te vertellen. Ik vind het eigenlijk een beetje zielig. Inhoudsloos. Oppervlakkig. Twee termen die méér dan van toepassing zijn op dit soort figuren. Die mensen moeten er echt een keer uit.

Naar Parijs of zo.

Categorieën: Algemeen

13 reacties

archangel · 8 september 2006 op 15:00

Ik vind je een beetje arrogant, typisch iemand die een beetje verveeld voor zich uit zit te kijken terwijl hij wat vermoeide zuchten slaakt bij het aanzien van het doelloze geleef van al die Domme Mensen. Wat kan jou het schelen als zij een leven leiden dat [i]jij[/i] als saai zou betitelen? En wat naar nou dat er loggers zijn die de godganse dag bezig zijn met non-belevenissen vast te leggen op het Web.

Gelukkig is [url=http://frequin.livejournal.com][i]jouw[/i] log [/url]wél relevant 🙂

[quote]Zeker Quatre Meme (oei oei, vakterm) spelen met je moeder, wat nog best aardig klinkt.[/quote]

… of toch niet? Ik meen me te herinneren dat zoiets ‘quatre mains’ heet (namelijk: vier handen).

Oeps.

Misser.

Je mag best de intellectueel uithangen maar [i]back it up[/i], alsjeblieft 😉 Je vorige stukje vond ik leuker.

DreamOn · 8 september 2006 op 16:30

@Archangel: Waar STAAT dat dan,dat quatre mains spelen? Ik kan het niet terugvinden hoor!

Frequin: Ik geloof best, dat jij bij het schrijven van deze column nog niet wist waar het naartoe zou gaan. Zomaar wat vage hersenspinsels, van de hak op de tak springen en wat stellingen en meningen.
[quote]Precies de reden waarom ik een genre als ‘ fantasy’ veracht[/quote]
Het een kan best naast het andere bestaan.
En de ene persoon msn’t uit verveling, de ander schrijft een column of schrijft een sprookje.
Niks mis mee toch?
Beetje meer rondkijken en minder tunnelblik, er zijn meer wegen die naar Parijs leiden…

Siebe · 8 september 2006 op 21:08

Ben het met Archangel’s eerste opmerkingen eens maar jeetje, vind het wel een drommels leuk stukje om te lezen. Wat als het gevoel van misplaatste arrogantie hetgeen was dat overgebracht diende te worden? Naar Parijs of zo?

Mosje · 8 september 2006 op 21:31

Ik heb net nog vrij onzinnig zitten msn’en, maar goed, ik ben best bereid daaruit de consequenties te trekken.
Wie wil er mee naar Parijs?
😛

Peer · 8 september 2006 op 21:40

Maar degene die zijn hele leven in drie zinnen kan omschrijven, zou jou als grootste fan moeten hebben. Dat moeten namelijk drie uiterst inhoudelijke zinnen zijn… 😛

Frequin · 9 september 2006 op 07:57

[quote]Wat kan jou het schelen als zij een leven leiden dat jij als saai zou betitelen? En wat naar nou dat er loggers zijn die de godganse dag bezig zijn met non-belevenissen vast te leggen op het Web. [/quote]

Wat is dat nu voor een opmerking? Dan kan je net zo goed ophouden met het schrijven van columns. Volgens mij zijn columns een aaneenschakeling van gedachte’s, visies op het leven. En wat mij het kan schelen? Weinig. Ik erger me alleen aan bepaalde dingen. De simpelheid.

[quote]Zeker Quatre Meme (oei oei, vakterm) spelen met je moeder, wat nog best aardig klinkt.[/quote]

Je bent slechts de tweeduizendste die daar commentaar op levert. Ik wist trouwens niet dat een intellectueel zijn, automatisch samengaat met foutloze spelling en grammatica. Dat zullen mensen dyslexie leuk vinden. Over bekrompen simpelheid gesproken:)

[quote]Je mag best de intellectueel uithangen maar back it up[/quote]

Graag, al kan ik me geenszins herinneren ooit enige opmerking daarover te hebben gemaakt.

Dees · 9 september 2006 op 08:20

Lekker geschreven, mooie uitsmijter. En de tekstjes aan het begin weglaten is een goede keuze voor hier.
Die vier handen kan ik trouwens ook niet vinden 😕

archangel · 9 september 2006 op 10:56

@ iedereen die die opmerking over quatre mains niet kan vinden: die staat in zijn weblog (anders zou mijn opmerking over zijn log ook nergens op slaan).

En Frequin, natuurlijk snap ik ook wel dat het schrijven van columns zo werkt (visies enzo)… wat mij alleen ergert is de arrogantie waarmee je mensen veroordeelt (‘de simpelheid’) zonder een alternatief te bieden. C’est tout!

Over ‘quatre mains’, het interesseert me echt geen bal als je dat fout schrijft maar zet er dan niet achter ‘oei oei, vakterm’ alsof je een stel leken toespreekt. Dat bedoel ik met arrogantie en dat bedoel ik met ‘back it up’. Áls je mensen de les wilt lezen, zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt 🙂

Frequin · 9 september 2006 op 18:03

[quote]Over ‘quatre mains’, het interesseert me echt geen bal als je dat fout schrijft maar zet er dan niet achter ‘oei oei, vakterm’ alsof je een stel leken toespreekt[/quote]

Grappig dat je daar over valt (voor zover je ‘erover valt’ natuurlijk), feit is namelijk dat ik helemáál niets van piano spelen weet. Dat was de eerste keer dat ik uberhaupt echt wat speelde. Daarom gooide ik dat erachter aan, als een soort van trots. En dat ik het niet goed geschreven heb, komt door mijn lieve Arnhemse moeder die dat zo uitspreekt. Maar je kan het inderdaad ook anders intepreteren.

En inderdaad, soms zijn mijn columns – voorzover je daarvan kan spreken – wat pretentieus, maar dat is leuk om te doen en vermoedelijk ook mijn kracht.

archangel · 10 september 2006 op 10:20

[quote]En inderdaad, soms zijn mijn columns – voorzover je daarvan kan spreken – wat pretentieus, maar dat is leuk om te doen en vermoedelijk ook mijn kracht.[/quote]

Met je eens, als ik niet zou vinden dat dat zo was zou ik niet eens de moeite nemen te reageren (als we het toch over pretentieus hebben ;-)). Maar ik blijf er bij: áls je graag je mening geeft over iets in een column, bied dan ook een alternatief, een vernieuwende gedachte, weet ik veel wat… anders wordt het al héél snel eentonig en verword je tot de literaire evenknie van een zuurpruimende opa die zegt dat vroeger alles beter was… irritant, maar ook makkelijk te negeren 😉

Ma3anne · 10 september 2006 op 12:47

Opsporing verzocht :warn:

Arnhemse moeder? Werd jij (of jouw vader) vroeger op school Pino genoemd en zat jij (of je vader) in Arnhem op school?[quote]soms zijn mijn columns – voorzover je daarvan kan spreken – wat pretentieus,[/quote]
Ach, dat leren we je hier wel af. 😛 😉

Frequin · 10 september 2006 op 14:51

[quote]Arnhemse moeder? Werd jij (of jouw vader) vroeger op school Pino genoemd en zat jij (of je vader) in Arnhem op school?[/quote]

Ik kom uit het prachtige Arnhem, en heb jarenlang er op school gezeten; Thomas a Kempis college. De hele familie Frequin woont in de buurt van Arnhem; dat kunnen er dus zoveel zijn.
Op dit moment resideer ik Utrecht (studeer er) en woont mijn moeder in Velp.
Van de bijnaam Pino heb ik overigens nog nooit gehoord.Verklaring gaarne:)

[quote]anders wordt het al héél snel eentonig en verword je tot de literaire evenknie van een zuurpruimende opa die zegt dat vroeger alles beter was… irritant, maar ook makkelijk te negeren [/quote]

Prachtige opmerking; begrijp wat je bedoeld. Youp van ’t Hek-achtige columns. (al zijn die dan soms wel heel sterk)

Ma3anne · 10 september 2006 op 22:28

@Frequin: kijk even bij je PB’s (persoonlijke berichten) bespreken we dit onderwerp daar effe verder. 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder