Een flink deel van de Nederlandse bevolking is uiterst geprikkeld waar het gaat om, zoals zij dat zelf noemt, de islamisering van ‘onze’ maatschappij. Wat onze maatschappij precies is, weet ik eigenlijk niet zo goed. Alle normen en waarden die ik in mijn jeugd nog heb meegekregen, zijn allang geen gemeengoed meer. Ik voel me absoluut niet op mijn gemak bij grote groepen landgenoten die er andere, of beter gezegd nauwelijks, omgangsvormen op na houden. De ouders en grootouders van de verongelijkte Nederlanders zouden zich waarschijnlijk ‘omdraaien in hun graf’ als ze zagen hoe hun nageslacht er tegenwoordig op los leeft. Dat heeft echter maar weinig te maken met het aantal minaretten, het dragen van hoofddoekjes en de verhoogde criminaliteit binnen enkele subgroepen van onze samenleving.

De media, zelfs die welke door bepaalde groepen als ‘linkse kerk’ worden aangeduid, zijn er als de kippen bij wanneer er ergens ter wereld weer een conflict(je) dreigt te ontstaan tussen moslims en christenen, allochtonen en autochtonen of, zoals in bij ons, Marokkanen of Turken en Nederlanders. Er voor het gemak aan voorbijgaand dat de meeste Marokkanen en Turken gewoon Nederlanders zijn, met een extra (Marokkaans of Turks) paspoort.
Deze week was het weer flink raak. Een wat sneue, nauwelijks Nederlands sprekende man met de naam Aziz, wil een ketting met daaraan een kruis over zijn uniform dragen. Het GVB van Amsterdam, waar de sukkel in dienst is, staat dat niet toe.
Ik noem de man een sukkel omdat ik vermoed dat het niet zijn eigen idee was om een rechtszaak aan te spannen tegen de vermeende discriminatie. Hij kan het woord niet eens spellen. De man laat zich gebruiken door mensen die er baat bij menen te hebben de gemoederen weer eens flink in beweging te brengen.

Geheel terecht heeft de rechter die zich over de zaak boog het GVB in het gelijk gesteld. De media zaten er likkebaardend bij en berichtten over deze zaak alsof het hier om discriminatie van Christenen gaat en trachtten elkaar te overtreffen in tendentieuze journalistiek.
Het gaat immers niet om het kruis, het gaat om de ketting. Toen ik dertig jaar geleden als stewardess bij Martinair vloog, ben ik al eens ernstig berispt omdat mijn parelkettinkje zichtbaar geweest was tijdens het dragen van mijn uniform. Dat mag niet, want het doel van een uniform is nou eenmaal dat iedereen die het draagt er exact hetzelfde uitziet. Dat geldt ook voor Aziz en zijn ‘kruisje’. Al zou Aziz er een sterrenbeeld of een anker aan hangen, een ketting bij het uniform kan niet. Maar sommige Nederlanders hebben hun oordeel alweer klaar. Islamisering, ze grijpen de macht, onze cultuur gaat ten onder! Ja, hoor.

Het is een feit dat onze cultuur niet meer was wat hij ooit geweest is en inderdaad de kerken lopen leeg. Maar dat is niet te wijten aan de volle moskeeën, maar aan het feit dat veel Nederlanders geen enkele interesse in religie meer hebben.
Ja, de normen en waarden vervagen, maar de oorzaak daarvoor ligt in het afschaffen van het fatsoen, het afnemen van autoriteitsgevoeligheid en de verregaande individualisering van de samenleving waarin alle regels die geen snelle bevrediging van persoonlijk wensen en noden beloven, overboord gegooid worden. Gemeenschapszin, opofferingsgezindheid, beschaving…het zijn woorden die de gemiddelde VMBO’er (en dat is toch 80% van de schoolgaande jeugd) niet eens meer kent. Maar de hand in eigen boezem steken is vervelend, gelukkig hebben we de Marokkanen. Die kunnen we overal de schuld van geven!

Zo kon het gebeuren dat het feit dat een moskee in het Belgische Beringen (iemand ooit van Beringen gehoord voor vandaag?) een vergunning voor een luidspreker aan heeft gevraagd, voorpaginanieuws werd. Vóórpaginanieuws! Net op tijd, want de mijter van Sinterklaas (geen enkele officiele bisschopsmijter heeft een kruis!) en de kerstboom in Den Haag raakten net een beetje uit het nieuws.

Er is natuurlijk helemaal geen verschil tussen het gebeier van een kerkklok of de oproep voor gebed vanaf een minaret. Of je nu een petje draagt omdat je erbij wilt horen, een hoed omdat je naar de kerk gaat of een hoofddoek omdat denkt dat het nodig is, ik zie het verschil niet. En achter een foute iman aanlopen of achter Geert Wilders, het is allebei even zielig. Het jammere is dat de mensen die zich nu zo verongelijkt voelen en bang zijn voor de islamisering van de samenleving, hier niet doorheen kunnen prikken. Daar zijn ze namelijk te dom voor. En dat is wel heel zuur. Ze steken nu al hun tijd en energie in boosheid en angst, terwijl ze er zoveel meer aan zouden hebben zichzelf en hun normen en waarden een beetje bij te spijkeren.


9 reacties

Avalanche · 20 december 2009 op 19:00

En opnieuw: :wave:.

JanBontje · 20 december 2009 op 19:52

Uitstekende column!
Relativerend, ter zake: geweldig!!! :toeter:

DACS1973 · 20 december 2009 op 22:18

Na lezing van dit stuk bekruipt mij het gevoel dat Wilders niet de enige is die hele bevolkingsgroepen aanwijst als de oorzaak van problemen in onze samenleving.

Met de toon van je column bereik je vrees ik niet dat al die angstige (en daarmee volgens jou domme), klagende mensen iets veranderen aan hun mening over de (vermeende) islamisering van de samenleving.

Met ‘iman’ bedoelde je ‘imam’? Of een nieuwe, digitale versie van de mens, de iMan? 😉

Jezelf bijspijkeren (laatste zin) is volgens mij geen correct Nederlands.

Mien · 20 december 2009 op 23:07

Best moeilijk,

15 miljoen mensen in hun waarde laten …!

Je zult er maar aan staan / Het zal je maar aan staan?

Mien (denkt er het zijne / hare / mijne over)

pally · 21 december 2009 op 12:43

Ik vind het een gloedvol betoog, Emiliever! Laat dat gezegd zijn. Maar juist een gloedvol betoog bezit altijd een zekere eenzijdigheid, al was het alleen maar door zaken aan te zetten, wat meer zwart-wit te maken dan de realiteit laat zien.
Om duidelijk te zijn is dat vaak oké.
In grote lijnen kan ik het wel met je eens zijn.
Maar dan wel wat meer nuancerend naar beide kanten.

groet van Pally

arta · 21 december 2009 op 16:59

Ik had hetzelfde gevoel als Pally bij het lezen!
🙂

Emiliever · 21 december 2009 op 20:41

@Avalanche en @Jan Bontje: dank voor jullie complimenten! Deze column kwam recht uit mijn hart, des te mooier als er zo op gereageerd wordt!
@Pally en @Arta: en dan te bedenken dat ik mezelf nog best genuanceerd vond…kennelijk is dat niet zo simpel als het onderwerp je zo na aan het hart ligt. In elk geval ook jullie bednakt voor het commentaar!
@Dacs1973 en @Mien: Ook hartelijk dank voor het lezen èn de moeite nemen om te reageren! Ik heb zelf absoluut niet het idee dat ik grote groepen mensen de schuld geef van iets, het is wel zo dat ik me bij grote groepen mensen niet op mijn gemak voel….En wat betreft de 15 miljoen mensen die ik niet in hun waarde zou laten….Goddank zijn de Wilders aanhangers nog geen fractie daarvan. En ik laat mensen in hun waarde als ze laten zien dat ze die waarde hebben. Wat niet is, kan ik ze niet ontnemen. Mijn grote boosheid geldt wel de media, die elke gebeurtenis opblazen en zo een lelijke rol spelen in het publieke debat.

KawaSutra · 23 december 2009 op 02:29

[quote]Er is natuurlijk helemaal geen verschil tussen het gebeier van een kerkklok of de oproep voor gebed vanaf een minaret. [/quote]
Ahum, slik…. Meen je dat echt? In principe heb je helemaal gelijk maar in de praktijk is er uiteraard, als je heel eerlijk bent, een groot verschil. Ik weet het niet uit ervaring maar ik denk dat het vervelend is om naast een kerk te wonen. Ook al duurt het 10 minuten, je wordt wel wakker, ook als je dat niet wilt worden. Daarentegen de Arabische teksten die van een minaret geschreeuwd worden lijken mij nog wel een tikje meer overlast te bezorgen. Gelukkig gebeurt dit niet in Nederland, zo wijs zijn de moskee-beheerders dan ook nog wel.
Verder ben ik het met de strekking van je column best wel eens. Je moet nooit met twee maten meten.

Emiliever · 23 december 2009 op 19:21

Hoi Kawa Sutra! Ja, ik meen het echt!! Ik ben zo’n randdebiel die er enorm van kan genieten op mijn vakantieadres (tussen bergen, koeien en sauerkraut) gewekt te worden door ‘romantisch’ beierende klokken. Nog extra als er sneeuw ligt en het winter is…
Maar ik heb nèt zo genoten van zangerige, compleet onverstaanbare, gebedsoproepen toen ik op vakantie was in Dubai. (Doebai?) Ik vind het allemaal exact hetzelfde. De kerkklokken en de koeiebellen zijn voor mij net zo ‘gewoon’ als het gezang van de minaretten voor een ander is. Daar zit het hem nou net. We moeten eens leren waarderen wat ‘anders’ is. Dat moeten wij en dat moeten ‘zij’! Maar dat wist jij volgens mij allang!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder