De maand december komt eraan en de gnoes trekken massaal naar de winkelcentra. De ene helft slaat zoveel etenswaren in dat Oezbekistan-zuid er drie jaar lang van gevoed kan worden, de andere helft koopt boeken van Atkins, Montignac en Sonja Bakker om vervolgens een aantal weken op een houtje te bijten in de hoop wat gewicht te verliezen. Maar zoals gnoes zijn zullen zij zich allen met Kerstmis volproppen onder het mom van: “Met Kerstmis mag ik toch wel twee dagen zondigen?!” Dus die ene helft die op een houtje heeft gebeten is weer terug bij af. En zo gaat elk dieet. Sterker nog, de meeste gnoes die op dieet gaan komen in aanraking met het bekende jojo-effect. Nadat ze wat kilo’s zijn afgevallen denken ze dat het wel goed is en vervallen ze in hun oude eetpatroon. Door een dieet breekt je lichaam ook spieren af die onder andere voor een snelle spijsvertering zorgen. Wanneer een gnoe dus in haar oude eetpatroon vervalt met haar hernieuwde spijsverteringssysteem wordt ze dus dikker dan dat ze al was.

Mijn moeder, overigens geen gnoe, is een sociaal persoon en volgt de trek van de gnoes. Als een kuddedier volgt ze de menigte naar de Sonja Bakker-boeken en zit vervolgens weken samen met paps kunstmatig vlees en rauwkost te eten. Omdat ik heb aangegeven dat ik minimaal 4 buffels per week qua vlees binnen moeten krijgen, omdat ik anders afval, hoef ik niet mee te doen.

Desondanks hebben ze mij gevraagd of ik tijdens Kerstmis minder wil eten, niet zozeer omdat ik een buikje krijg maar meer om het feit dat de rest ook iets wil eten. Ik zal speciaal voor hun de groenten laten liggen, dat is toch het enige wat ze mogen hebben. Ik ga eens kijken of ik dat vreselijke kerstnummer van Mariah Carey kan vinden, gelijk die depressieve stemming erin brengen van het vasten?

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Shitonya · 4 december 2006 op 12:35

Zo waar. De meeste die een tijd dieten knappen op een gegeven moment en krijgen al hun kilo’s en soms zelfs meer weer terug. Je kunt een lichaam nu eenmaal niet eeuwig dwingen om op minder voedsel te leven dan hij nodig heeft. Het is de kunst om je hele leven normaal gezond te eten; niet teveel, niet te weinig. Veel mensen beginnen met een dieet, terwijl ze al een normaal bmi hebben, terwijl enkel mensen met heel erg overgewicht een dieet kunnen gebruiken.

En dieet is het verkeerde woord. Overgewicht wordt veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon en meestal te weinig beweging. Verander die 2 dingen en je komt weer op je normale gewicht. Maar veel mensen zijn te lui om intensief te sporten en zijn te ongeduldig om weken-maanden te wachten totdat ze op hun normale gewicht zitten en schieten dan meteen door in sonja stakkeren. Na enige tijd wordt de verleiding, de drang naar meer en vet voedsel te groot en zo vervallen zij weer in hun oude patroon. Teleurstelling, frustratie en weer een vertekend beeld over hun lichaam.

Hmja, hier kun je nog eeuwen over uitwijden, dus ik laat het hierbij. Mooie column.

Bitchy · 4 december 2006 op 14:36

Ik heb mijn kerstwens aangepast, wilde eerst als rechtgeaarde gnoe een vlooienbandje vragen, maar ik denk nu als jij wat minder van mijn soortgenoten eet, jij mij wel een maagbandje cadeau kan doen!

SIMBA · 4 december 2006 op 14:42

Vieren gnoes kerstmis????

Avalon · 4 december 2006 op 20:04

Als we bitchy moeten geloven wel… 😛

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder