Ik geloof nu echt dat Nederland een beetje dement aan het worden is.

In de kranten lees ik dat de staatssecretaris van Volksgezondheid wil dat de ‘vastbindregeling voor demente bejaarden’ wordt versoepeld. Zodat we er nog meer vast kunnen binden. De demente bejaarde moet namelijk tegen zichzelf en hun omgeving beschermd worden. In het Algemeen Dagblad stelt de directeur van de Landelijke Vereniging Thuiszorg: ‘”Steeds meer dementerenden zullen thuis blijven wonen en daarom zijn regels omtrent vastbinden hard nodig”.
Dat wil dus zeggen dat je in je eigen huis vastgebonden wordt. Het moet niet veel gekker worden. Hoe moet dit nu verder? Krijgen we over een aantal jaren een staatssecretaris die de demente bejaarden verplicht een pil van Drion laat slikken? Dat scheelt de gemeenschap heel wat geld.

In dezelfde krant lees ik dat een grote hoeveelheid politiecellen in het land worden uitgerust met een multimediazuil. De zuil is een combinatie van een televisie, een dvd-speler, een computer en een intercom. De gevangene kan met de zuil blijkbaar ook de verwarming en het licht regelen in de cel. De politie vindt dit nodig, daar sommige gevangenen erg agressief zijn en het meubilair in hun cel regelmatig slopen. Dat kost veel geld. Door het nieuwe speeltje worden de gevangenen rustiger en dat scheelt dan weer in de kosten van het meubilair.
In het artikel van de krant tel ik zo al 86 van die zuilen die geplaatst zijn of gaan worden. De politie uit Hoogeveen betaalde ruim 12.000 euro per zuil, wat dan al neerkomt op een bedrag van ruim 1 miljoen euro voor 86 van die dingen. En als het goed werkt, zullen er vast nog veel meer volgen.

Vreemd, dat bejaarden die zich meestal decennia lang zonder strafblad door het leven hebben geworsteld, vastgebonden worden en gevangenen die hun cel slopen als dank een multimediazuil krijgen à 12.000 euro. Misschien kunnen we het beter omdraaien. We binden voortaan de agressieve gevangene aan de tralies vast en laten de demente bejaarde ‘Pacman’ spelen en ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ kijken op de multimediazuil.


8 reacties

Bakema_NL · 18 augustus 2004 op 11:14

Omgekeerd lijkt het mij inderdaad het beste, bind die gevangenen maar vast. Maar helaas is een heel groot deel van de bevolking het niet met je eens. Die arme gevangenen moet je niet zo behandelen, die hebben gewoon een misstapje begaan en daar moet vooral heel veel mee gepraat worden zodat ze weer een zinnige bijdrage kunnen gaan leveren aan de maatschappij, want diep van binnen zijn het keurige mensen. Wij moeten ons vooral druk maken over hun terugkeer in de maatschappij.
En die demente bejaarden…..tja, waarom zou je je daar nog druk om maken dan? Die komen toch niet meer normaal terug in de maatschappij, nuttig zijn ze dus ook niet meer en het mooiste van alles is, ze zijn dement, ze hebben het dus toch niet allemaal meer door, dus wat zou je je druk maken?
Die 12 000 euro is dus op de juiste manier geinvesteerd, in iemand waarvan men hoopt dat die zich ooit nog nuttig gaat maken en nog wat oplevert voor de maatschappij.
Het Nederlandse volk wil dit nu eenmaal zo. Zij storten liever geld voor hongerige Afrikanen dan eerst hun eigen mensen, waaraan zij hun welvaart van nu te danken hebben, te helpen, het is maar waar je voor kiest. Alles en iedereen tegelijk helpen gaat niet, je moet keuzes maken, lastig hoor.

We gaan steeds meer de kant van vroeger op, je kunt je ouders in huis nemen en hen tot de dood verzorgen. Aan de ene kant vrij normaal misschien en eigenlijk ook weer niet. Mijn eigen moeder heeft het daar ook wel eens over. Mocht dat het geval zijn wil ze graag een spuitje, want ze wil het ons niet aandoen om in te komen wonen.

rrobin · 18 augustus 2004 op 14:04

Probeer jij eens een demente bejaarde de spelregels van PacMan uit te leggen, weet je meteen waarom deze manier praktischer is..

Vastbinden is idd onmenselijk, maar we zitten nou eenmaal met die bejaardenberg. Die pil dan maar voor alle gevangenen en de bejaarden de cel in 😕

Raindog · 18 augustus 2004 op 20:19

Trieste berichten (echt!) maar misschien weet ik een oplossing!

Bij iedere gevangene stoppen we een demente bejaarde in de cel. De voordelen zijn in potentie legio! De demente bejaarde kan Pacman of GTST spelen op de mediazuil terwijl de gedetineerde zijn uiterste best gaat doen om de demente bejaarde antwoord te geven op de steeds terugkerende vraag ‘waar hier de kassa is’ en of hij weet ‘hoe laat de paus komt’.

Het beginstadium kan even moeilijk zijn maar het zal niet lang duren voor er een vorm van status quo bereikt gaat worden. Ik voorspel dat althans. (De gedetineerde finaal murw; de demente bejaarde in gelukkig gezelschap)

En dan de resultaten:

De gedetineerde zal wanneer hij weer vrijkomt, zijn leven beteren onder het motto ‘Dit nooit weer!’ Exgedetineerden zullen grosso modo voortaan niet meer herkenbaar zijn aan hun recidive, maar juist aan hun voorbeeldig burgergedrag in onze maatschappij.

Voor de demente bejaarden bereiken we dat ze 24 uur per dag aandacht krijgen. Dat ze niet ongezien kunnen ontsnappen en niet per ongeluk voor een trein kunnen lopen. Dat ze niet vastgebonden hoeven te worden. En tenslotte, zeg nou zelf; wie kan er tegenwoordig nog zonder een multimediazuil?

Wie mailt Aart-Jan even?

Raindog · 18 augustus 2004 op 20:56

Naschrift:
Net Kees z’n column gelezen.
Ik twijfel niet over de vraag of Kees dit in het juiste verband zal weten te zien; toch wordt de strekking van deze column ineens wel even héél concreet onder de aandacht gebracht….

Mosje · 18 augustus 2004 op 22:11

Heb de berichten over het vastbinden van dementen gemist blijkbaar. Heeft het echt zo in de krant gestaan?
Ik verklaar hierbij de hulpverlening in Nederland voor failliet!

ReporterL · 18 augustus 2004 op 22:47

Raindog mocht je jezelf ooit verkiesbaar stellen, mijn stem heb je…wereldoplossing!

rimram · 19 augustus 2004 op 10:05

Dag Josina,

ik heb uitgebreid mijn reactie op het stukje van Kees, daar valt jouw verhaal ook onder. Ik weet dat er ‘vastgebonden’ wordt bij onhandelbare/agressieve patienten…pardon het zijn clienten, zo worden ze genoemd. Er is zoveel te verhalen over een verpleeghuis…en toch heb ik respect voor die verzorgers/sters. Gelukkig dat zij ‘dit werk’ willen en kunnen doen. Een heel, heel zwaar beroep. Het is in en in triest
Maar je ‘pikt’ze er zo uit die het met LIEFDE doen hoor!!!

liefs rim

Raindog · 21 augustus 2004 op 13:29

Ik las iets bij je profiel over oplossingen ReporterL. Zelf ben ik in mijn denken vooral oplossingsgericht in plaats van probleemgefixeerd. Ik hou dan ook van creatieve oplossingen. Niet dat ik die altijd heb hoor, zeer zeker niet, maar ik beschouw het wel als een angename vrijheid om problemen van verschillende kanten te kunnen benaderen. Of mijn entree in de politiek werkelijk oplossingen zou bieden betwijfel ik maar tegelijkertijd sluit ik ook niets uit. Een dubbeltje is het begin van een miljoen, een stem mogelijk het begin van totale alleenheerschappij. Dank, dank, dank. 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder