Op een vliegveld in Islamitisch Turkije hebben Moslims enkele tientallen andere (voornamelijk) Moslims de dood in gejaagd. Dat is erg. Heel erg. De zoveelste daad van terreur, waar we best even stil van mogen zijn.

Ook ik. Maar mijn mond viel open, toen ik een tweet voorbij zag komen namens de racistenclub DENK. U weet wel, van die fraudeturk en die beroepsnegerin. In Den Haag hangt de Turkse vlag halfstok. Zo doen wij dat, als land. Wij tonen ons respect en medeleven aan naties die zijn getroffen door iets ergs. Door hun vlag halfstok te hangen. Dat doen we al sinds jaar en dag. Dat gegeven weerhield DENK-kopstuk Tunahan Kuzu er niet van, het gebaar van medeleven richting Turkije in een tweet te betitelen als #DENKeffect.

Kijk, dan ben je dus een heel erg sneue narcist. Een psychopaat. Een lijkenpikker. En bovenal een schande voor de bevolkingsgroepen waarvoor je beweert op te komen. Een respectloze lijkenpikker.

Maar goed, voor een beter voorbeeld van het #DENKeffect schakelen we over naar Overijssel. Naar een incident waar ik lijkenpikker Kuzu en beroepsslachtoffer Sylvana Simons nog niet over heb gehoord. Een 17-jarige negerjongen, Chris James, vertelde daar dat hij in mekaar was geslagen omdat hij op de plaatselijke kermis was opgetreden tegen racistische uitlatingen. Naar nu blijkt, is dat hele verhaal gelogen. Chris James was eerder betrapt op het stelen van flessen drank, en is later die avond straalbezopen van zijn fiets geflikkerd. Met z’n smoelwerk op straat, tand afgebroken, en een paar dikke lippen. (Nee, nu niet allemaal die grap maken over dat negers sowieso dikke lippen hebben!) Dus Chris James zoekt de media op met een lulverhaal over racisme, maar valt door de mand als een idioot die nog te bezopen is om op een fiets te rijden. Dit is nu precies het gedrag van die DENK-kopstukken, maar dan vertaald naar het gewone leven. Je misdragen, en je verschuilen achter vermeend racisme. Dát is het #DENKeffect.

Fraudeur Ozturk. Discriminatie-roeper Simons. Lijkenpikker Kuzu. Toch zie ik voor dat zooitje ongeregeld nog wel enig groeipotentieel. Binnenkort zal de liegende steelneger Chris James worden binnengehaald. Als erelid.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

5 reacties

Lianne · 2 juli 2016 op 13:21

Los van je mening over Denk, iedereen heeft immers recht op een mening, vind ik dit stuk niet sterk. Wat je doet is respectloos spreken over mensen die ook een eigen mening hebben en daarvoor opkomen.
Als het je niet aanstaat wat ze zeggen, of hoe ze het zeggen, is het zaak om er inhoudelijk op te reageren, hun mening tegen te spreken. of ze gewoonweg te negeren.
Schelden is nooit de oplossing en zorgt er alleen maar voor dat jouw mening niet meer serieus wordt genomen. Niet door mij, in elk geval.

Snarf · 2 juli 2016 op 14:05

Sorry, Rikus. Ik heb betere columns van je gelezen. Deze verkondigt een visie die ik niet kan en wil delen. Een stevig stukkie …? Uiteraard mag en kan dit op ColumnX. Maar er is altijd een achterkant van het gelijk, toch?

Esther Suzanna · 3 juli 2016 op 12:45

Ik begrijp deze column niet helemaal. Wat is het standpunt? Door de wat ‘botte’ benamingen lijkt het ‘racistisch’ maar volgens mij bedoel je juist iets anders?

DriekOplopers · 3 juli 2016 op 18:31

Hi Esther en anderen,

Inderdaad, het is me niet in de eerste plaats te doen om het smijten met ‘botte benamingen’ of het verspreiden van racistisch gedachtegoed.

Ik heb alleen in dit geval weinig zin om DENK en die meneer Chris James met fluwelen handschoentjes aan te pakken.

DENK maakt zich, na een eerdere reeks misstappen, schuldig aan lijkenpikkerij over de rug van de slachtoffers van een bloedige aanslag op een vliegveld; die Chris James haalde het in zijn hoofd om de goegemeente op de mouw te spelden dat hij heldhaftig optreden tegen racistische uitlatingen had moeten bekopen met een pak slaag, terwijl hij in werkelijkheid na diefstal van flessen drank straalbezopen van zijn fiets was gesodemieterd.

Je kunt je afvragen of heel harde taal dan averechts werkt. Ik vind dat harde woorden ook een uiting zijn van oprechte woede, en door het tonen van zo’n emotie het betoog juist stérker wordt. Zoals in dit geval. Maar ik snap dat meningen kunnen verschillen.

Hartelijke groeten,

Driek

Nachtzuster · 6 juli 2016 op 19:07

Ben het met je eens, Driek. Ondanks botte benamingen zet je hier een punt neer waar, in mijn ogen, niets tegenin te brengen valt. Die hele ‘DENK’ beweging zou zomaar het begin van het einde kunnen zijn van Nederland als we niet uitkijken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder