Twee culturen die elkaar de hand reiken. Dat was de gedachte achter een schilderij van kunstenares Ellen Vroegh. Het is een voorstelling van twee dames van de ontsekste soort zoals je die in de meeste tekenfilms tegenwoordig tegenkomt. De dames huppelen met ontblote borsten redelijk opgetogen rond een palmboom. Het is een kleurrijke voorstelling. De gemeente Huizen zag er wel wat in. Ze vroegen Ellen, die naast deze afbeelding nog wel wat meer schilderijen had, om te exposeren in het gemeentehuis. Afgelopen woensdag werd de expositie geopend. Het schilderij van de twee culturen die elkaar de hand reiken had Ellen een prominente plaats gegeven bij de balie van de afdeling burgerzaken.
Ellen vereerd. De gemeente Huizen blij. Niets aan de hand zou je zeggen.

Maar ja, dan hadden de gemeente en Ellen buiten die vermaledijde moslims gerekend. De woensdag was amper op gang gekomen of de eerste klachten waren al binnen. Moslimmannen vooral hadden geklaagd. En wat doet de gemeente…wat denk je? De gemeente laat direct z’n oren hangen naar de moslims en haalt de schilderijen weg. Dit is in ieder geval de versie zoals die vanuit de mond van Ellen valt op te tekenen.
De kunstenares schakelde de Telegraaf in. Omdat ze meent dat er sprake is van discriminatie en censuur. De Telegraaf, nooit vies van wat stemmingmakende vooroordeel bevestigende prietpraat bracht het nieuws afgelopen woensdag op de voorpagina: “Gemeente zwicht voor klacht moslims”.
Ellen wordt geciteerd: “Ik voel me zwaar gediscrimineerd! Dit loopt de spuigaten uit. Moeten Nederlanders nu in hun eigen land integreren? Na de affaire-Nekschot krijg je nu dit. Straks belandt kunst nog op de brandstapel.”

In de volkskrant van vrijdag benadrukt Ellen dat ze geen moslimhater is. Nou gelukkig maar. Maar wat is Ellen dan wel? Ellen is denk ik een gevoelig meisje. Ellen kan er niet zo goed tegen dat niet iedereen haar prenten mooi vindt. Dat is ook lastig. Ben je lekker aan het kleuren en verven en dan gaan mensen daarover zeuren. Terwijl jij er zo trots op bent.
Maar ja, wat doe je dan als kunstenaar met kritiek op je schilderij. Ga je dan lopen stampvoeten en het slachtoffer uithangen?
Nee domme Ellen, als kunstenaar zoek je andere wegen om je ongenoegen kenbaar te maken. Creatieve wegen. Daarom ben je kunstenaar. Dan ga je niet lopen zeiken tegen de wakkerste krant van Nederland, dan laat je je niet in met ordinair gezever en dubieuze gemeentelijke schijterigheid. Dan gebruik je de kritiek en commotie als inspiratie.
Dan realiseer je je ook Ellen dat het wat raar is. Het is raar dat je een prent maakt gericht op de toenadering tussen twee culturen. Terwijl je vervolgens bij de suggestie van enige kritiek uit een andere culturele hoek gelijk alle vooroordelen gaat lopen bevestigen. Dat maakt je als kunstenaar niet echt geloofwaardig Ellen.

Niet meer doen.

Frank
25 mei 2008


8 reacties

Troy · 26 mei 2008 op 12:32

Iedereen heeft het recht om op zijn eigen manier met dit soort shit om te gaan. Ik zou ook flink pissig zijn geweest, zowel op de gemeente als op dat groepje mensen dat geen oog heeft voor de betekenis van een schilderij waar je met toewijding aan hebt gewerkt. Of je het nu mooi vindt of niet. Als vervolgens ook nog eens je expositie hiedoor wordt opgedoekt is dat een behoorlijke domper. En als Ellen haar beklag wil doen, bij welke krant dan ook, dan is dat haar goed recht. Gal spuien, heet dat. Ook kunstenaars mogen dat. Ik begrijp haar angst wat betreft het censureren van kunst.

Ik heb zojuist wat van haar werken gezien, en deze dame heeft in ieder geval een boel talent. Je komt nogal denegrerend over in je stukje. Een schilderij maken houdt meer in dan ‘kleuren en verven.’

SIMBA · 26 mei 2008 op 13:45

Hmmmm, zo dom vind ik die Ellen niet. Ze heeft groot gelijk om boos te worden want ik vind dit ook geen reden om expositie weg te halen. Ik heb even gegoogled op haar naam en ik zag mooie schilderwerken, niet aanstootgevend. Maar dat smaken verschillen weten we, dus mensen die er niet tegen kunnen moeten gewoon niet kijken.

Welkom op ColumnX trouwens!

arta · 26 mei 2008 op 16:22

[quote]Nee domme Ellen, als kunstenaar zoek je andere wegen om je ongenoegen kenbaar te maken. Creatieve wegen. [/quote]
Dus maar toegeven aan de censuur en je creativiteit uiten in bedekte borsten?? Ik vind het van de gekke dat de tentoonstelling is opgedoekt en zou absoluut de publiciteit opzoeken als ik haar was (ook erg slim om wat meer naamsbekendheid te krijgen. Creatief en commercieel: een gouden combi, dus niks ‘domme Ellen’)
Evenals Troy vond ik het wat denigrerend overkomen.(prenten, kleuren en verven, stampvoeten….)

lisa-marie · 26 mei 2008 op 16:41

Ellen doet gewoon wat haar goed dunkt!!

pepe · 26 mei 2008 op 18:50

Ellen dom? Jammer dat jij het zo ziet.

Naar mijn mening wonen wij hier in een vrij land en zo aanstootgevend vind ik haar schilderijen niet. Ik begrijp ook haar teleurstelling en reactie toen de schilderijen weg waren gehaald.
Mijn gevoel zegt eerder: dat degene die ze weg gehaald heeft niet zo slim is geweest.

Welkom op CX en blijf vooral insturen.

Dees · 26 mei 2008 op 20:43

[quote]omdat ze meent dat er sprake is van discriminatie en censuur[/quote]

– hoe zou jij het willen noemen?
– welke creatieve tegengeluiden had je daarbij wel acceptabel gevonden, erbij in acht nemend dat die uitingen dan ook absoluut niet voor censuur in aanmerking hadden kunnen komen en dus een hevig staaltje zelfcensuur van die kunstenares gevergd zou hebben?

De vrijheid van meningsuiting wordt steeds ernstiger bedreigd op een hele sneaky manier. het is vaak geen regelrechte censuur, maar meer een soort angstige zelfcensuur, preventief, censuur gebaseerd op uitgebuite angst en toegeeflijkheid ten aanzien van klagers. Kunst censureren is de ergste vorm van censuur bovendien. Ook al lijkt dit klein en komt het (op jou) over als zelfoverschatting van de betreffende kunstenares, dat is het niet, het is teken van een hele foute trend.

Mensen die redeneren zoals jij dat zijn de mensen die de voedingsbodem vormen van die trend en van dat soort manipulatieve bullshit.

Nu moet ik je welkom heten geloof ik, maar hee, het is niet mijn huiskamer hier, [i]so how could I…[/i] Je volgende lees ik overigens graag weer 😉

Anne · 26 mei 2008 op 23:43

ik wou ik wou ik wou….dat ik wijze woorden had. Heb ze niet. Denk wel dat creativiteit best (toch) tot uitdrukking kan komen onder zwaar beperkende omstandigheden als onderwerpcensuur en stijlen. Hoe groter het talent hoe inventiever er met begrenzingen wordt omgegaan, over het algemeen. Dat blote tieten gevoelig liggen in elke strakke strenge godsdienstige bedding is iets wat vooraf al duidelijk mag zijn dus inderdaad, logisch dat vertegenwoordigers van degenen die worden aangesproken door het overkoepelende thema zich op de tenen (of de pik) getrapt voelen. Omdat een poging tot het slaan van een brug tussen twee culturen absoluut niet de schijn van een provocatie mag hebben. Of dat bedoeld is of juist naief van de kunstenaar…ik weet het niet.

Los daarvan, een van de schilderijen zag ik op het vk-blog, geen porno, meer naief. Maar dat is mijn kijken, niet dat van een moslim.

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 16:15

Ik zou eerder de gemeente als dom willen bestempelen. Die had dit wel aan kunnen zien komen. Ellen is slim. Als je de aandacht wilt voor je kunst, is de media een prima startpunt. Maar het wordt pas nieuws als ze je niet willen hebben, na klachten op een multicultureel punt, dat weer veel mensen aanspreekt.

Ik ben het wel weer eens met je punt dat ze deze ervaring kan gebruiken als inspiratie. Maar ach. Een goed kunstenaar haalt overal wel inspiratie uit 😉

Welkom met je eerste column en tot meer!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder