Ik heb het in het begin van dit jaar al zien gebeuren. De plannen van het kabinet stuiten toen al op veel onbegrip. Het CNV koos voor de dialoog en het FNV voor de strijd met het kabinet. Toen zag ik al dat er slecht weer op komst was. Ik had toen nog wel de hoop op een goede afloop. Het kabinet kon rekenen op een goede dialoog met het CNV. De reactie van het FNV van was toen al te voorspellen. Dat had voor het kabinet een stok achter de deur moeten zijn. De demonstaties van nu zijn daar een gevolg van. Het kabinet wil de AOW leeftijd verhogen en het prepensioen en levensloop regeling verenigen en versindividualisering. Daarbij wijst men naar de vergrijzing, maar waarom men nu zo graag de boel wil versindividualisering is mij niet duidelijk. Duidelijk is wel dat er iets moet veranderen en dat het verzet uit de samenleving aanleid zou moeten geven om de plannen nog eens goed onder de loep te nemen. Ik vind niet dat het stelsel op de schop moet. De AOW en het prepensioen zou nog altijd het beste collectief kunnen worden geregeld. Daardoor betaal je voor dingen die je niet wilt hebben, maar is ieder onderdeel afzonderlijk goedkoper. Over de hele linie realiseer je dan meer.

Natuurlijk is wel zo dat er problemen zijn. Enerzijds worden de mensen steeds ouder en worden de kosten voor de AOW daardoor hoger. En anderzijds hebben we te maken met een vergrijzinggolf. Dat laatste is een ontwerpfout in de AOW. De oplossing hiervoor lijkt mij te liggen in reorganisatie. De AOW leeftijdsgrens moet langzaam worden verhoogd en we moeten naar een regeling waar de generatie spaart voor de eigen AOW.

Uit de recentelijk enquête van Netwerk blijkt dat de babyboomers vinden dat de jongeren moeten opdraaien voor hervormingen van welke aard dan ook. Van hen vind maar liefs 85% dat zij onverminderd moeten blijven meebetalen aan het pensioen van hen. Dit vind ik onterecht. De babyboomers doen het, in tegen stelling tot de jongeren, op materieelvalk niet zo slecht. Zij hebben wel eens waar gerekend op deze regelingen, maar hebben ook zelf het bestuur in handen gehad. De vergrijzinggolf was voorspelbaar.

Begrijp me goed. Solidariteit is een groot goed en dus moeten de jongeren ook hun steentje bijdragen. Dat zelfde zou ook moeten gelden voor de babyboomers. Zij moeten ook de gevolgen voor een deel dragen. Het zou geen kwaad als de babyboomers zich socialer zouden opstellen naar de jongeren.

[size=10][i][url=http://www.weerwoord.nl/weerwoord/viewtopic.php?p=148430#148430]Deze column kun u ook lezen op Weerwoord.[/url][/i][/size]

[size=10][i]Geschreven op 11 oktober 2004[/i][/size]

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Bakema_NL · 12 oktober 2004 op 19:21

Aan de ene kant zeg ik ja, je hebt gelijk. Aan de andere kant hebben de baby-boomers wel het zwaarste werk verzet om van dit land wat te maken nadat die snorremans verdwenen was. Mensen hebben echt armoede gekend, iets wat de jeugd van nu zich amper tot niet kan voorstellen, al zijn er wat uitzonderingen natuurlijk. Ik vind de jeugd van nu ook uitzonderlijk lui, alles lijkt hen aan te komen waaien en dat mag gerust wat minder. Ze kijken neer op bepaalde lagen van de bevolking en voelen zich te goed voor erg veel werkzaamheden, melden zich ziek om niks en vinden veel dingen maar normaal die echt niet kunnen. Nu word dit vaak van elke generatie wel gezegd, maar er zit toch een behoorlijk verschil in naar mijn mening.
En het wegvallen van de aow is iets wat je allang had kunnen zien aankomen. Wij hebben zelf spaarregelingen lopen waarbij uitgegaan is van een compleet afgeschafte aow. Is er nog wel wat, prima dan, alleen maar wat extra geld dan, maar ik laat me niet verrassen.

melady · 12 oktober 2004 op 22:43

Duzz……….

[quote]maar waarom men nu zo graag de boel wil versindividualisering is mij niet duidelijk.[/quote]

Mij ook niet.

versindividualisering…………….eh..ikke blont

Melady 🙂

ignatius · 12 oktober 2004 op 23:55

Kan me wel enigszins in de strekking van je verhaal vinden.
Een tip: gebruik de spellingcontrole en/of het Groene Boekje. Dit maakt je verhaal prettiger te lezen.

Ma3anne · 13 oktober 2004 op 00:59

Ik geloof dat ik ook bij de babyboomers hoor, maar dat weet ik niet zeker. Ben bang dat wij, zoals het er nu uitziet, ondanks het jarenlang betalen van premies, genoodzaakt zijn tot ons 85ste door te werken. Dus rustig maar, we krijgen waarschijnlijk niet eens de kans om aan jouw centjes te komen. Maak ze maar lekker zelf op.

tontheunis · 13 oktober 2004 op 17:44

[quote]versindividualisering…………….eh..ikke blont[/quote]

Ikke ook blond, maar de indivdualisering van verse waren, zoals de éénpersoonsverpakte magnetronhap van Ap, dat is me volkomen duidelijk…

En verder: een wat uitvoerige beschouwing, moet ik eerlijk zeggen. Was halverwege de draad al kwijt.

TT

Alfatrion · 9 december 2004 op 18:41

[url=http://www.kruijff.org/alex/Columns/2004-10_-_Donderslag_bij_de_hervormingen.html]Inmiddels is deze column ook te lezen op mijn website.[/url]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder