Marianne Thieme wil de dierentuinen verbieden, want een dierentuin is, volgens haar, niet meer van deze tijd. Maar weet deze aanvoerster van de Partij van de Dieren wel dat veel diersoorten nog niet zijn uitgestorven juist omdat er dierentuinen zijn? Als je een politieke partij opricht voor het belang de dieren, dan denk ik dat het niet onverstandig is om je eerst een klein beetje in te lezen. Het is een beetje dom gebrul om te verkondigen dat een dierentuin moet verdwijnen, omdat je onderbuik dat nu eenmaal aangeeft, of, wat waarschijnlijker is, omdat het leuk klinkt met betrekking tot de verkiezingen.

Natuurlijk, er was ooit een tijd dat dieren in Nederland in veel te krappe kooien zaten. Maar die tijd ligt, gelukkig, al heel lang achter ons. Ik zeg niet dat dieren nu gelukkiger zijn, want dat weet ik niet, net zo min als mevrouw Thieme dat weet. Wat ik wel weet is dat veel dierentuinen wereldwijd samenwerken om met uitsterven bedreigde diersoorten, middels een nauwkeurig fokprogramma, een kans te geven. De panda, het symbool van het WWF, is misschien wel het beste voorbeeld, evenals de Andescondor, die al jaren geleden uitgestorven zou zijn, als er geen dierentuinen waren geweest. Het is voor haar natuurlijk belangrijk om, een aantal maanden voor de landelijke verkiezingen, met haar hoofd de tv te halen, want anders komt er geen zeteltje bij. Maar als je, zoals mevrouw Thieme pretendeert, het belang van het dier verdedigd, dan sla je de plank volledig mis door dierentuinen af te willen schaffen. Dan verdedig je namelijk niet het belang van de dieren, nee, dan werk je bewust mee aan de uitroeiing van nu reeds bedreigde diersoorten.

Ik kan er dan ook niets aan doen dat mij bij de Partij van de Dieren een beetje het gevoel bekruipt dat deze partij nooit is opgericht om het belang van de dieren te dienen, maar uitsluitend het belang van de oprichtster. De arbeiders waren al weg, de democraten ook, het communisme was niet echt populair en christelijk zag ze niet zitten. Omdat ze te jong was voor een seniorenpartij, werd het een dierenpartij. Bijna vier jaar lang profiteren van een leuk zakcentje, om, zodra de verkiezingen eraan komen, uit een diepe winterslaap te ontwaken, om her en der wat opmerkingen te maken die op het gevoel werken, in de hoop dat je in ieder geval één zetel bemachtigd, om daarna, als ware zij Doornroosje, weer terug te zakken in een diepe slaap.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

11 reacties

Mien · 4 november 2016 op 11:44

Het mafste van alles is dat er ook geen dieren kunnen stemmen op deze partij. Zeldzame misser. Bij de beesten af. Poedels een jas aan doen in de winter, dat is pas erg! Goede column Jan.

StreekSteek · 4 november 2016 op 11:50

Het is ook wel een beetje een kip en ei verhaal: wat in de dierentuin zit, bevindt zich niet in de vrije natuur. Verder een steekhoudend betoog. (8) NB: Roodkapje is wellicht meer van toepassing dan Doornroosje (wat gulzigheid en opboeren betreft) 😉

Esther Suzanna · 4 november 2016 op 12:38

Hele goede column, Jan. Het is wel zo dat mijn kinderen een dierentuin nooit écht leuk vonden. ‘Zielig’, zei mijn oudste (toen hij 4 was). Hij werd er heel verdrietig van. Zelf vind ik het ook wel zielig voor de wat wildere soorten maar aquaria en insecten van dichtbij bekijken is toch wel heel wonderbaarlijk. Nou zal deze dame wel wat meer doen toch? en ze heeft een enorme aanhang onder dierenliefhebbers maar om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee of deze partij ook iets nuttigs doet, bijv. op het vlak van proefdieren, mishandeling van dieren enz…

Meralixe · 4 november 2016 op 15:17

Zoals u het aangeeft is het inderdaad spijkers zoeken op laag water met stemmengewin als enig doel.
Bovendien, die dieren zitten daar nog zo slecht niet. Denk maar eens aan de vleesindustrie, DAAR is er pas schrijnende miserie maar ja, daar tegen te keer gaan zou uiteraard geen stemmen opleveren. Integendeel van af het moment dat er gedreigd wordt met het koteletje op het bord… ?

    Meralixe · 4 november 2016 op 15:25

    Mag ik, zoals ik het onlangs ook bij Esther Suzanna gedaan heb, voorzichtig aangeven dat ook hier de zinsbouw met al dan niet bijhorende komma’s een beetje rammelt. Probeer vooral die laatste zin maar eens vlot (luidop) te lezen.

      Jan van Oranje · 5 november 2016 op 10:46

      Meralixe, dat mag. Ik heb dat altijd met het gebruik van te veel hoofdletters om ergens de nadruk op te leggen, en met puntjes aan het einde van een zin 😉

emaessen · 4 november 2016 op 15:57

Als reactie op het stuk Mij valt op dat door volledig correcte interpunctie het hele verhaal vlot leesbaar is. Het is helemaal niet nodig korte zinnen te zoeken. Ook hierin schuilt een les voor mijn eigen spul.

Met de strekking van het verhaal ben ik het wel eens. Marian Thieme maar meteen te kakken zetten als de zoveelste populist is mij echter een straat te ver. Sta eens stil bij het idee dat hun hele lijst uit vegetariërs bestaat. Net als de kern van hun aanhang. Zij doen echt wel goed werk.

Hun eerste agendapunt zal inderdaad wel even scoren zijn geweest. Mijn sympathie waren ze meteen kwijt. Dat afdwingen van verdoofd doden is gezeik in de marge op zijn best. En passant ondermijnt mevrouw wel zo de grondwet. In tegenstelling tot Christenhonden en blanda’s zijn vreemde volkeren doorgaans wel pricipiëël naar hun overtuigingen. Mogen we misschien ook scheiding van kerk en staat houden lekkere Marianne?

Wat zij uiteraard wel horen te doen zijn zaken als. Bindende mandaateisen stellen teneinde te voorkomen dat boeren, wegens internationale afspraken, hun hele veestapel af moeten maken. Zorgen dat fabrieks vlees niet en biologisch vlees wel gesubsidiëërd wordt. Stringente bepalingen afdwingen teneinde het die boeren lastig te maken met stank en mestbeperkingen. Een landelijke debat aftrappen aangaande: ecologische voetdruk, flexitarisch eten, resistentie onderhouden met biologisch vlees, voedseladviezen voor vegetarisch eten…

Ik denk dat juist dit soort zaken uitstekend vallen bij hun achterban. Een en ander ondersteunt het Kyoto protocol en valt ook in EU verband te realiseren. Terwijl moslims wegjagen nou net iets voor die met dat ontplofte kapsel is.

NicoleS · 4 november 2016 op 17:22

Sommige dieren horen er niet thuis, mijns inziens. Ijsberen, leeuwen etc. Insecten lijkt me geen probleem. Wat is wijsheid? Mooi stuk.

Nummer 22 · 4 november 2016 op 18:55

Vergeet de PVDD even te vermelden dat in Dierentuinen ook onderzoek wordt verricht om een bedreigde diersoort te behouden. Een gotspe is deze partij!

Nummer 22 · 4 november 2016 op 20:21

Open brief aan de Pvd dieren.

Mevrouw T

Wij behoren tot de vogels: de schijtlijsters. En wij mevrouw T. tot de hazen: de angsthaas. De beunhaas vereniging ,afdeling politiek heeft u benoemd tot erelid want de 2e kamer kent al jaren beunhazen. De zakratten ondersteunen ons besluit want die hebben al rat hun zakken allang gevuld.

U krijgt de groeten van de serpentica uit de haagse politieke kuil.

Met krijsende groet,
Uw paradijs vogel.

Nachtzuster · 5 november 2016 op 15:43

Prima geschreven, qua inhoud heb ik eigenlijk geen duidelijke mening hierover.

Geef een antwoord