Dertig jarige mannen kunnen ook al niet meer normaal praten. Of twintigers. Ach ja, tegenwoordig kun je niet meer de leeftijd schatten van mensen in 2005, maar neem dan maar van mij aan dat ik doel op de groep 20-30. De tv ontplofte aan en kwam op een zender te staan. Welke zender? Geen idee, ze lijken allemaal even veel op elkaar. Evenveel onzin en evenveel reclame tussendoor wat kan leiden tot een merkwaardige zap-verslaving waar je haast RSI in je handen van krijgt.

Hoe dan ook, de tv landde op een zender en dus een programma wat puur toeval was, want normaal gesproken heb je 90% kans op reclame als de tv aangaat. Maar ik heb ook nog wel eens geluk in mijn angstaanjagende leven. Alhoewel “geluk”? Ik zie het geluk ervan niet echt in, gezien het programma waar het op kwam. Het leek op een soort van informatief programma over nieuwe games die op de markt kwamen die natuurlijk hoog werden aangeprezen, gepresenteerd door allerlei mannelijke volwassenen die veel weg hadden van de eerste de beste zaterdagavond-uitgaander: hersendood en dom voor zich uitstarend.

Alhoewel ze een microfoon in hun handen hadden vastgelijmd, konden ze toch niet de verleiding weerstaan om de microfoon zo ver in hun mond te steken zodat het leek alsof ze hun eindexamen pijpen hadden. Daarnaast nog eens hun longen uit hun afzichtelijke lijf schreeuwen op een toon van de eerste, beste, ingesproken waspoeder reclame. Waarom? Al sla je me dood. Misschien probeerden ze boven de muziek uit te komen, die alles behalve hard aanstond zover ik kon horen. Maar dit is het nog niet, het mooiste moet nog komen. Tussendoor kwamen nog Engelse, vrouwelijke gleufdieren met opwindende verhalen. Heel leuk natuurlijk om de kijkcijfers wat op te krikken, maar het had totaal niets te maken met het programma zelf.

Een presentator met een spraakgebrek waar ik straks nog op terug kom, vroeg zo’n gleufdier waar haar specialiteiten of iets dergelijks lagen op het gebied van computer games. Ik vroeg me ernstig af waarom hij dat juist aan haar vroeg. Alsof zo’n lichaam pc games zit te spelen elke dag. Ze pakt eerder de joy stick en speelt ermee in haar heilige kruis. Maar je kan alles zeggen, de hoogste score heeft ze altijd wel: hoogtepunt. Nick name van de eerste plaats: Klaar(tje) Komen. Maar alle gekheid op een stokje, ik dwaal weer eens af zoals gewoonlijk.

Terug naar de presentator, want daar ging het me om. Het is dat ik geen mannenstem heb, anders had ik hem perfect kunnen imiteren. Nee, nu lieg ik. Dat zou ik nooit geheel kunnen, want ik heb hier toevallig niet een microfoon die ik net zoals hem kan pijpen. Maar microfoon pijpend of niet, een gebrek aan Nederlandse taal blijft hij hebben en hij is nog wel in Nederland geboren. Nu vraag ik je: wat ik er in hemelsnaam mis gegaan bij zijn geboorte? Een gebrek aan zuurstof of een gebrek aan hersenen? Of het is gewoon de taal van computer nerds van deze tijd. Een soort combinatie van breezertaal, niggertaal, straattaal en wonderbaarlijk ook nog een klein gedeelte Nederlands.

Mijn neefje van 15 kan zelfs nog beter praten en die is nog wel zwaar geestelijk gehandicapt. Of hij is dagelijks stoned, dat zou ook nog kunnen. Hij speelt ook de triangel. Ik trek nooit snel conclusies, maar als hij niet rijp is voor de josti band, dan weet ik het ook niet meer. Om even een voorbeeldje te geven van de “taal” van de presentator:
“Yo, gasten, hier weer de news flash van onze vetste games. Allereerst hebben de Mortal Camzot. Deze moddervette game kun je alleen playen als je een webcam hebt. Zet hem aan en volg de instructies in het coole handboekje dat je er helemaal free bij krijgt. Is dat niet tof? Je krijgt er ook een chille standaard bij zodat je het boekje niet steeds in je klauwen hoeft te houden. Als dat niet dope is, dan weet ik het ook niet meer. Op naar de next monsterlijk vette game, zijn jullie er klaar voor gasten? O, wacht, ik zie nu een vet lekkere chick lopen. Laat ik haar eens vragen hoe zij deze vette game vindt en hoe zij dit spel speelt tijdens het vingeren.”

Natuurlijk is het voorbeeldje ietwat overdreven, maar waar het me om ging waren natuurlijk woorden als: dope shit, moddervette, monsterlijke, chick, vet lekker, chill, en ga zo maar door. Dit waren nog maar enkele voorbeelden. Maar het hele programma zat er barstvol mee. En de games waren alles behalve veelzijdig. Één en al Joden, weerwolven, SS-ers, mensetende spinnen, vampiers en leger poppetjes afknallen. Amper verhaal. Gewoon alles wat beweegt doodschieten met hier en daar een verhaaltje en af en toe een nieuw wapen of andere munitie en dat was het. Waar is de tijd gebleven van originele fantasierijke avonturen spelletjes waar je heel wat meer moet kunnen dan schieten en lopen?

Wat zich afspeelt in het honderd bulderbos, Sesamstraat of Disneyland? Waar je steeds andere opdrachten krijgt, waar niets voorspelbaar is, waarbij je moet nadenken of wat je doet, waar je inzicht en herseninhoud voor nodig hebt. Waar je alle vingers bij nodig hebt voor je controller in plaats van alleen je kleine pink en je duim om te schieten en te laden en je tong voor de pauze knop omdat je even cola of bier moet bijtanken. Waar er meerdere kleuren zijn in plaats van zwart ( kleding/wapens) en rood ( bloedbad). Waarbij je amper instructies bij krijgt waardoor je moet leren om zelfstandig te kunnen denken. Een spel waarbij je nog wel eens vastloopt omdat je geen oplossing meer kan vinden.

Dagen moet nadenken voordat je een oplossing weet en niet dagen,weken, maanden, jaren lang als een zombie achter dat idiote scherm zit waardoor je verslaafd raakt, in slaap valt, te weinig lichaamsbeweging en te weinig frisse lucht. Mensen vragen je op je 50ste wat je allemaal voor levenservaring hebt opgedaan en je begint hele fictieve verhalen op te hangen over James Bond. En wat jaren therapie later kom je erachter dat je Frank heet of hoe je ook mag heten en dus niet James 007 bent. Je beide handen zijn inmiddels verlamd geraakt waardoor je een vrouw van de Thuiszorg in dienst hebt die je eens per week voorziet van aftrekhandelingen.

Net zoals op sigarettenpakjes zouden er op computer games moeten staan: Computeren werkt verslavend, begin er niet aan! En uiteindelijk: Computeren kan leiden tot een langzame en pijnlijke (hersen)dood.


23 reacties

Bakema_NL · 5 juli 2005 op 18:20

Duidelijk een medium waar je geen kaas van hebt gegeten.
Wat verhaal betreft heb je gelijk, die zijn dun in de meeste games. Maar ja, het is tenslotte ook geen boek, het medium leent zich ook niet echt voor een geweldig verhaal. Of je moet voor de adventures gaan, daar is nog wel wat te vinden, of een enkele rpg (role player game……..ik help je wel). Maar adventures zijn tot mijn grote spijt niet populair meer, een genre wat mij nog het meest aanspreekt eigenlijk, ze gaan van simpel tot echte hersenkrakers. Wat betreft de shooters waar je het over hebt………kom maar eens online wat knallen en dan wil ik nog wel eens zien of je het zo simpel vind. Helemaal een game als Counterstrike bijvoorbeeld waarin je met een aantal anderen een team vormt en het opneemt tegen een ander team. En dat is het sleutelwoord….team. Geloof me, ben je geen team(player) dan kun je het helemaal schudden en ga je alle hoeken van de diverse maps (zeg maar levels, ik blijf je helpen) zien en zul je zeer gefrustreerd en vol ongeloof het strijdtoneel verlaten, je zal ge-owned worden (doe ik het zelf ook). Dit geheel simpel schieten noemen gaat echt niet op. Juist de hersenlozen die als dolle stieren denken de tegenpartij te kunnen bestormen zullen als eersten het onderspit delven en compleet uitgelachen worden, tactiek is hier vereist en kennis van het spel, de mogelijkheden en onmogelijkheden van het spel, de map leren kennen en leren bespelen, gebruik maken van de omgeving, samenwerken met anderen………..echt, je weet niet waar je over praat.
Die presentatoren praten gewoon de taal van de doelgroep, jij zult daar niet toe behoren, je bent geen gamer en de leeftijd van de doelgroep ben je aan je geschreven stukje te zien al voorbij, of je gaat er in mee, of je blijft achter……….zo te zien is dat achterblijven. En je bent de schoolbankjes ook al een tijdje uit want anders had je geweten dat daar zo’n beetje dezelfde taal gebezigd word………nog wel een paar graadjes erger denk ik. Met dank natuurlijk, voor een groot deel, aan onze multiculturele samenleving. Inderdaad, geweldig Nederlands is het niet, je zult het met moeite kunnen volgen misschien, maar het is toch echt de taal van de straat. Ik denk dat je een aflevering van Gamekings hebt gezien en wellicht heb je het over Skate. Nu is dat al iemand met een wat allochtoons achtergrondje natuurlijk en dan zit hij ook nog in de hiphop, dus die taal komt meer daar vandaan (en dus multi-culti) dan van games op zich uiteraard…..maar dat weet je niet als je het over een onderwerp hebt waar je zelf weinig tot niets van weet. Al die gasten van dat programma (andere programma’s ook trouwens) zijn op de eerste plaats makers van games magazines, in dit geval de Power Unlimited, het games blad met de hoogste oplage in de benelux…..makers, schrijvers moet ik eigenlijk zeggen, dus jawel, deze qua Nederlandse taal onbeholpen figuren zijn professioneel schrijvers….waarin ze zich toch onderscheiden van de meeste mensen hier. En uiteraard halen ze er chickies bij, de doelgroep is van het soort “hormonaal overuren makend” en/of “bijna zover dat meisjes op de een of andere manier ineens interessant gaan worden, al ben ik er nog niet helemaal uit waarom”.
En die chickies dat zullen dus hoogstwaarschijnlijk “booth-babes” geweest zijn, dames die de mensen naar de stand (booth, verdomd) moeten trekken. Dit was zo aan je stukje te zien gefilmd op een beurs. En geloof me, de muziek staat daar zeer zeker wel hard en daarom moet de presentator dus inderdaad schreeuwen, het zijn niet de mongolen waar jij ze graag voor aan wilt zien.

Neemt allemaal niet weg dat de verloedering van de taal mij ook dwars zit en dat ik eigenlijk alle game-programma’s eigenlijk niks vind tesamen met de presentatoren en helemaal de voice-overs (in die programma’s weten ze al helemaal niks van de games op zich), je moet die games zelf spelen. Sommige jongeren kunnen inderdaad niet meer normaal praten, laat staan dat ze een boek (kunnen) lezen………..maar wat is normaal? Wat wij normaal vinden, wat onze grootouders normaal vonden? Taal evolueert steeds verder…..al zal een vorige generatie het misschien devolueren noemen.

Hier een interview met Skate… http://www.ml75.nl/?page=6&id=642 en ja, ook met die taal er in.

En dit http://www.gamevillage.nl/archive/index.php/t-23103.html is interessanter, een column over het programma en Skate en nog een paar redacteuren van Power unlimited (en het tv-programma) Game-kings reageren er ook op…….misschien stelt het je mening wat bij, want onder die redacteuren/schrijvers zitten echt wel een aantal (ook door de jaren heen) die een zeer behoorlijke opleiding doen/deden.
Natuurlijk hoef je de meeste games niets aan te vinden, die programma (blad)-makers ook niet, maar feit blijft dat ze het populairste games magazine maken en het populairste games tv-programma, dus helemaal dom zijn ze ook weer niet, ze weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn.
Mocht je een ander programma gezien hebben, hoewel ik het betwijfel want Gamekings is geloof ik de enige met echte presentatoren, dan blijft mijn mening nog steeds staan…….praat niet teveel over dingen waar je weinig tot niets vanaf weet.

Zo, dat was dan weer eens een ouderwets lange reaktie. 🙂

Ma3anne · 5 juli 2005 op 18:53

Baak! Waar heb je de column van Shit verstopt? 😮

Domicela · 5 juli 2005 op 19:14

Dit lijken wel twee stukkies voor de prijs van één!

Ze konden me geen van beide erg bekoren, het onderwerp doet me echt helemaal niets …. hou niet van gamen of tv kijken.

[quote]Computeren kan leiden tot een langzame en pijnlijke (hersen)dood[/quote]

Gewoon internetten, telt dat ook mee …. 😉

Raindog · 5 juli 2005 op 19:36

Duidelijk een medium waar ik geen kaas van heb gegeten.

😀

Troy · 5 juli 2005 op 20:09

Ik vond je stuk erg geestig…Soms is het erg leuk om naar dat soort reclames te kijken. Hoe fouter, hoe leuker. Vooral die op SBS6 doen het goed 🙂 Verschrikkelijk inderdaad die popi jopie taal. Zodra iets vet lekker wordt haak ik af (en toch blijf ik kijken omdat ik niet kan geloven dat er mensen zijn die zichzelf zo belachelijk maken ter wille van het vangen van geld -waarschijnlijk hersendood i.d.d;-)-)

Troy · 5 juli 2005 op 20:13

@Bakema: Met alle respect, maar is er ook iets waar jij geen mening over hebt? (en waar drie columns voor nodig zijn om em te verwoorden??) 😉

KawaSutra · 5 juli 2005 op 20:32

[quote]Maar het hele programma zat er barstvol mee.[/quote]
Ik denk een tikfoutje: ‘barstensvol’. Ik voel gewoon de snelheid waarmee je jouw mening aan de wereld kwijt wil. Dat enthousiasme spreekt me wel aan. En jouw boodschap komt ook zeker aan. Gelukkig heb ik niets met games in welke vorm dan ook, gokken is ook niet aan mij besteed.
Zoals vroeger altijd al gezegd werd: alles waar ’te’ voor staat is ongezond.

Nu nog een duocolumn Shitonya-Bakema. Of was dat deze al? 😀

Bakema_NL · 5 juli 2005 op 21:01

@ Troy…….krijg nou wat, ik zit net de gelijknamige film te kijken.

Maar er is zat waar ik geen mening over heb…..dingen waar je echt niks van weet kun je in principe geen mening over hebben. En ik reageer bij lange na niet op alle columns, dus mijn mening geef ik echt niet altijd.
En zoals zo vaak gezegd, ik typ enorm snel, dit zijn stukjes die ik zo op het scherm ratel, geen punt. En het onderwerp vroeg er om, duidelijk dat de meesten hier er niks mee hebben, onwetendheid kom je overal tegen. Maar natuurlijk hoef je niet overal wat vanaf te weten. Reageren op iets waar je amper tot niks vanaf weet lijkt me dan niet altijd even zinnig. Daar denken sommigen anders over. 🙂

Li · 5 juli 2005 op 22:00

Zo, dit is een leerzaam avondje…
Ik vind je column vet chill Shit:-P

[quote]Dertig jarige mannen kunnen ook al niet meer normaal praten.[/quote]
Ik dacht eerst dat het over een verjaardagszuippartijtje zou gaan 😕

Li

Wright · 5 juli 2005 op 22:11

[quote]dingen waar je echt niks van weet kun je in principe geen mening over hebben[/quote]
Ik heb dus even geen mening, (geloof ik). Of is dat ook een mening? 😛

Martijn · 5 juli 2005 op 22:24

Op eigentijdse- en abstract Shitonyaanse wijze, regelrecht in de roos. 😎

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y197/Antabus/Logpictures/p-out.jpg[/img]

champagne · 5 juli 2005 op 22:27

Ik sluit me bij Wright aan…

melady · 6 juli 2005 op 00:55

Dit is geen column…ik vind het een waardeloos geschreven iets.

Wat wil je nou uiteindelijk vertellen ?

Louise · 6 juli 2005 op 07:27

Als geen ander weet jij je mening over te brengen; het spat van het scherm 😉
Jezus Shitonya, waarom dan zo’n lap tekst? Nergens voor nodig, toch?

pleuro · 6 juli 2005 op 08:29

[quote]De tv ontplofte aan en kwam op een zender te staan. [/quote]

Mijn oude tv ontplofte ook, maar bij mij zat er geen leven meer in. (welk merk heb jij?)

ennieweej… dit was ook gelijk de laatste regel die ik gelezen heb van het hele stuk.

Mosje · 6 juli 2005 op 09:03

Ik sluit me bij alle vorige sprekers aan.
😛

klungel · 6 juli 2005 op 11:09

Shit Bakema (of is dat nou andersom;-))
Ik denk dat shit goed zijn zegje heeft gedaan op zijn manier. Ik denk dat Bakema dat ook heeft gedaan. Met andere woorden. Twee stukjes voor de prijs van een.

En ik heb ze allebij gelezen.

Shitonya · 6 juli 2005 op 13:13

Allereerst bedankt voor alle reactie, good or bad.

En melady wat ik wilde vertellen? Komt dat niet duidelijk naar voren? Wel, dat computeren onder andere verslavend is en de game-taal absoluut te idioot voor woorden is.
En waardeloos? Als je over de grammaticale foutjes heen leest, zie ik verder niet echt in wat er waardeloos aan is.

En enorme lap tekst…daar kun je wel eens gelijk in hebben Louise, ik moet echt eens leren m’n mening samen te vatten, net zoals Bakema. Om die reden zal er waarschijnlijk ook geen duo column komen, anders wordt de column echt veeeeel te lang 😛

Mosje · 6 juli 2005 op 16:31

Shit en Bakema, als jullie een duocolumn schrijven, schrijf ik er een waarin het samenvat.
😛

Kees Schilder · 6 juli 2005 op 17:32

Leuke column.En zo herkenbaar.

Bakema_NL · 6 juli 2005 op 19:18

[quote]Shit Bakema (of is dat nou andersom)
Ik denk dat shit goed zijn zegje heeft gedaan op zijn manier. Ik denk dat Bakema dat ook heeft gedaan. Met andere woorden. Twee stukjes voor de prijs van een.

En ik heb ze allebij gelezen.[/quote]

Top, dank je wel….ook namens Shit lijkt me. Verschillende meningen zullen er altijd zijn met wat voor onderwerp dan ook. Dat mensen de verschillende meningen willen lezen doet dan goed, want anders ga je naar mijn idee te kort door de bocht. Een totaal andere mening kan ook interessant zijn….blijft leuk op het internet.

En waarom hebben mensen toch zo’n hekel aan hele lappen tekst? …..op internet dan, want een boek of tijdschrift is meestal wel te doen. Nu moet een column in principe redelijk kort en bondig zijn, dat werkt beter, maar toch. Ik heb zelf geen moeite met een lap tekst, ook niet als ik weinig tot niets met het onderwerp heb, al is de verleiding dan groter om wat anders te gaan doen. Ach ja, ieder zijn mening he? 🙂

bert · 6 juli 2005 op 20:56

Het lijkt me nog een hele klus om die 30 jarige mannen te pakken te krijgen en je zal wel uitgeput zijn geweest na het pijpen. 🙂
Op zich vond ik dit nog wel het leukste van wat ik van de column heb kunnen begrijpen. 🙂

archangel · 6 juli 2005 op 21:39

😀 Ik blijf je stukjes geweldig vinden! Maar probeer voor de gein inderdaad eens een korter stukje te schrijven…. wedden dat het dan een column wordt met de impact van een fragmentatiebom? Dan wil ik de reacties wel eens zien 🙂

Michaël

Geef een reactie

Avatar plaatshouder