Gevangenissen moeten stevig gebouwd zijn. Met dikke muren van beton of metselwerk. Ramen mogen wel daglicht doorlaten, maar moeten hoog geplaatst zijn. Zodat je niet naar buiten kunt kijken. Daarmee geef je delinquenten het gevoel dat ze echt gevangen zitten. Stel je voor dat het anders was. Dat de ramen groot waren en uitzicht zouden bieden op de buitenwereld. Je zou als gevangene die wereld kunnen zien. Maar de wetenschap dat je er niet aan kunt deelnemen zou het gevoel van onvrijheid alleen maar versterken.

Paleizen moeten stevig gebouwd zijn. Met dikke muren van beton of metselwerk. Ramen mogen wel daglicht doorlaten, maar moeten hoog geplaatst zijn. Zodat je niet naar binnen kunt kijken. Daarmee geef je het volk het gevoel dat er echt leden van het koninklijk huis wonen.
Stel je voor dat het anders was. Dat de ramen groot waren en dat je zo maar naar binnen zou kunnen kijken. Je zou de koninklijke wereld kunnen zien. Maar de wetenschap dat je er niet aan kunt deelnemen zou het gevoel van afstand alleen maar versterken.

Lieve Maxima, je moet stevig in je schoenen staan. Met een muurtje van afstandelijkheid om je heen. Geef af en toe een inkijkje in je leven, maar vergeet niet dat je hooggeplaatst bent. Daarmee geef je het volk het gevoel dat je een echte prinses bent.
Stel je niet voor dat het anders is. Dat je heel gewoon kunt doen en spijkerjasjes dragen. Je zou de normale wereld kunnen ervaren. Maar de wetenschap dat je er niet aan kunt deelnemen zou je gevoel van eenzaamheid alleen maar versterken.

Categorieën: Maatschappij

Mosje

MOSje.iS van alles wat en zelfs dat niet helemaal

7 reacties

Irma · 12 mei 2004 op 11:34

Bijzonder drieluik! ‘Woordenschilderij’

Tijdens je laatste alinea verlies je mij… Er is volgens mij geen seconde waarop Maxima uit het oog verliest dat ze hooggeplaatst is, al begrijp ik wel het ‘contrast dat je hiermee schetst'(en op een mooie manier!)
Bovendien heeft ze een leven genoten waarbij ze zich niet bepaald heeft ‘opgesloten’. Ze weet dus heel erg goed wat er te koop was, en ze wist ook heel goed wie ze aan de haak sloeg en wat dat voor gevolgen had. Ze geniet ervan. En zoals ieder ander dat meemaakt; je voorstelling is soms iets rooskleuriger geweest dan de werkelijkheid, waardoor het leven soms even moeilijk is. Maar ik moet zeggen: deze dame vervult haar taak met verve en ik denk dat ze sterk genoeg is om dit aan te kunnen. Dit stukje zou meer kunnen slaan op Lady Di (what’s in a name?) wat mij betreft.

Kees Schilder · 12 mei 2004 op 12:17

Mooi beschreven.Maar het hoofddoel van Maxima is Koningin worden.Want laten we eerlijk wezen; als Willem een metselaar was geweest, zou hij dan nu met Maxima getrouwd zijn? Ik geef toe, dit is weer een anedre discussie maar toch.Neemt niet weg dat je column weer top is.

Ma3anne · 12 mei 2004 op 12:44

Mooie vorm, je drieluikje.

Inhoudelijk… euh… sja… ik ken mensen die het moeilijker hebben dan Maxima…

Louise · 12 mei 2004 op 14:06

Jé, dat is nog eens een originele manier van een column schrijven. Super!

Bondig, kort en snel.
Je had hem zelfs nog korter kunnen maken door

[i]je moet stevig in je schoenen staan. Met een muurtje van afstandelijkheid om je heen. Geef af en toe een inkijkje in je leven, maar vergeet niet dat je hooggeplaatst bent. Daarmee geef je het volk het gevoel dat je een echte prinses bent[/i]

helemaal weg te laten (hoe moet dat quoten toch?)

En te eindigen met:

Lieve Maxima, stel je niet voor dat het anders is. Dat je heel gewoon kunt doen en spijkerjasjes dragen. Je zou de normale wereld kunnen ervaren. Maar de wetenschap dat je er niet aan kunt deelnemen zou je gevoel van eenzaamheid alleen maar versterken.

😛 😛

Eftee · 12 mei 2004 op 21:03

[quote]Paleizen moeten stevig gebouwd zijn. Met dikke muren van beton of metselwerk. Ramen mogen wel daglicht doorlaten, maar moeten hoog geplaatst zijn. Stel je voor dat het anders was. Dat de ramen groot waren en uitzicht zouden bieden op de buitenwereld. Je zou als gevangene die wereld kunnen zien.[/quote]

Zo zie ik de koninklijke familie. Ik zou voor geen miljoen willen ruilen, met één van hen.

Leuk onderwerp!

Shitonya · 12 mei 2004 op 22:21

Denk niet dat Maximimi zich zo eenzaam voelt, ze mist wel haar familie, maar voor de rest… ze heeft er een grote koninklijke familie bij.

Netjes opgebouwd, mooie column! 🙂

pepe · 14 mei 2004 op 08:56

😆 😮 😀

ik zeg niets

Geef een reactie

Avatar plaatshouder